Caroline Munro

Symbol (2009)

aka Shinboru

Symbol #1 Symbol #2

Mitä yhteistä on illan matsiin valmistautuvalla meksikolaisella vapaapainijalla ja japanilaisella miehellä, joka herää kirkasvärisiin pyjamiin puettuna isossa tyhjässä valkoisessa huoneessa? Tämä kiperä kysymys on Symbolin lähtökohta.

Symbol [1]
Symbol [2]

Hassu mies valkoisessa huoneessa huomaa että painelemalla huoneen seinissä olevia pikkupojan sukupuolielimiä muistuttavia ulokkeita hän saa huoneeseen kaikenlaista hyödyllistä ja hyödytöntä tavaraa: sushia, manga-pokkareita, megafonin, syömäpuikkoja, bonsai-puun... Yksi nappula avaa huoneen seinään oven, josta ulos pääseminen on kuitenkin työn ja tuskan takana.

Symbol [3]
Symbol [4]

Tämän kanssa vuorotellen kuljetetaan tarinaa vapaapainijasta nimeltä "Escargot" (etana), joka on harras katolinen perheenisä, eikä ruumiinrakenteeltaan erityisen atleettinen. Matsin lähestyessä katsoja alkaa oikeasti jännittää, miten hintelälle Escargotille käy. Nämä painiosuudet ovat täysin realistista ja normaalia elokuvakerrontaa.

Lopulta ohjaaja tuo kaksi tarinaansa yhteen kohtauksessa, joka on kaikkien WTF-hetkien äiti.

Symbol [5]
Symbol [6]

Eikä tässä vielä kaikki. Tämän jälkeen alkaa elokuvan kolmas jakso, jossa siirrytään ihan muille tasoille. Vertaukset Kubrickin 2001: A Space Odysseyhin eivät ole tuulesta temmattuja.

Symbol on kuin lasten lelupianolla soitettu "Also Sprach Zarathustra".

Matsumoton esiseksuaalisessa maailmassa penikset eivät tarvitse vastinkappaleitaan tuottaakseen jotain. Väkivalta ja pahuus loistavat poissaolollaan, vaikka jotkin asiat voivatkin aluksi tuntua vähän pelottavilta.

Symbol [7]
Symbol [8]

Ohjaajan arvostava ja myötämielinen suhtautuminen katsojaan on silti selvää. Matsumoto ei halua tuhlata aikaasi kertomalla pelkän 90-minuuttisen vitsin, vaan kutsuu sinut kanssaan infantiilis-uskonnolliselle tripille, joka on sekä humoristinen että numeeninen.

Symbol on ajatuksia herättävä elokuva.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 16.8.2010
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (6)
 JSSMKKMEMK*PI
  3.5 2.0 3.5 3.5 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.60/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (7)
71%
Symbol (2009)  Symbol (2009)Shinboru