Caroline Munro

Ong bak 3 (2010)

aka Ong Bak 3: The Final Battle

Ong bak 3 #1 Ong bak 3 #2

Ong-bakin (2003) ja Tom yum goongin (2005) thaimaalaisen genre-elokuvan mittakaavassa ennennäkemättömän menestyksen jälkeen niiden tähdelle Tony Jaalle annettiin jotakuinkin vapaat kädet toteuttaa tämän kunnianhimoinen visio Ong-bakin seuraajasta. Suurbudjetin turvin historialliseksi martial arts -spektaakkeliksi suunnitellun Ong bak 2:n (2008) kuvauksista muodostui kuitenkin täysi katastrofi: aikataulut alkoivat pettää, rahat hupenivat, Jaa riitaantui pahasti tuotantoyhtiö Sahamongkol Filmin pamppujen kanssa ja lopulta katosi tietämättömiin kahdeksi kuukaudeksi kesken kaiken. Epämääräisten käänteiden jälkeen jatko-osa päätettiin mahdollisimman pikaisen takaisinmaksuajan nimissä jakaa kahdeksi elokuvaksi, ja ohjausvastuu siirtää Jaalta thaikkumätön veteraani Panna Rittikraille.

Ong bak 3 [1]
Ong bak 3 [2]

Tässä valossa Ong bak 2 oli positiivinen yllätys: vaikka taisteluissa otettiin etäisyyttä ensimmäisen osan taituroivaan Muay Thai -mätkimiseen ja tarina jäi kesken, elokuvallisesti teos oli edeltäjäänsä parempaa jälkeä. Valtaosa materiaalista tuntuu saadun purkkiin Jaan ollessa vielä ohjaksissa ja järjissään, sillä tuotannolliset vastoinkäymiset tunkevat voimalla katsojan naamalle vasta Ong bak 3:ssa, joka on kakkoseen verrattuna hätiköity sekasotku.

Ong bak 3 [3]
Ong bak 3 [4]

Ong bak 3 alkaa suoraan siitä, mihin edellisellä kerralla päädyttiin: takautumakoosteen jälkeen Tien (Jaa) tekee pienimuotoiseen tappelukohtaukseen johtavan pakoyrityksen jouduttuaan lordi Rajasenan (Sarunyoo Wongkrachang) vangiksi. Seuraa brutaali kidutusjakso, jossa Tienin vartalo ruoskitaan uurteille ja hänen luunsa murjotaan sijoiltaan. Tienin laatikkopääkoppakin ottaa sen verran iskua isolta puupölkyltä, että mutiloinnista selviäminen alkaa tuntua epätodennäköiseltä. Tien kuitenkin pelastetaan viime hetkellä päänkatkaisulta, ja alkaa aivan helvetillisen pitkä parantumisepisodi, jossa mystisten taikavoimien ja tanssiliikkeiden harjoittelun yhdistelmä hoivaa Tienin uuteen kostovireeseen. Yliluonnollisuus sekoitetaan osaksi tapahtumia suunnilleen yhtä hienovaraisesti kuin toissavuoden thaikalkkunassa Hanuman: The White Monkey Warrior (2008).

Ong bak 3 [5]
Ong bak 3 [6]

Tienin parantumisprosessin aikana kuvioihin palaa Ong bak 2:ssa nähty salaperäinen korppidemoni (Sahamongkolin kakkostähti Dan Chupong), jonka paljastetaan pyrkivän lordiksi Rajasenan paikalle ja joka puhuu tällä kertaa hassulla tuplatulla äänellä. Chupongilla on yksi taistelukohtaus Rajasenan sotilaita vastaan, sitten Tien onkin tervehtynyt ja saapuu vetämään vihollisiaan pataan. Ja uskomatonta kyllä, Ong bak 3:n finaaliin on sijoitettu vielä ällistyttävämpi typeryys kuin mihin kakkosessa kyettiin, mutta tämä jääköön yllätykseksi. Esiosien yhteys ensimmäiseen Ong-bakiin sentään selviää, joskin tämä elementti on juonellisesti muuten täysin merkityksetön.

Ong bak 3 [7]
Ong bak 3 [8]

Kaikesta elokuvassa huokuu kärähtäneen pakkopullan kitkerä löyhkä. Lemmikkiprojektinsa kontrollin menettäneen Tony Jaan liikkumisesta on into tiessään, ja hän on katoamiskuukausiensa aikana pulskistunut hävittäen lihastensa erottuvuuden. Matseja saa odottaa tylsistyttävän pitkään, ja Jaalla niitä on laskutavasta riippuen ainoastaan kolme tai neljä. Silloin harvoin kun tapellaan, yhteenotot ovat viimeistä kaksintaistelua lukuun ottamatta laimeita variaatioita Ong bak 2:n joukkomyllytyksistä. Jaa vastaan Chupong -uusintaottelu jää sekin pettymykseksi. Stunt-puolelta nähdään muutama kelvollinen paiskautuminen, mutta esimerkiksi Jaan ponnistus vihollissotilaan päältä elefantin ylitse on kuvattu kolmen leikkauksen turvin.

Ong bak 3 [9]
Ong bak 3 [10]

Ong bak 3 tekee ainoastaan hallaa Tony Jaan ja thaitoiminnan maineelle. "Arpisen buddhan" trilogia päättyy noloon lässähdykseen, jonka heikkoudet tosin selittyvät ennen kaikkea tuotanto-ongelmilla Jaan puutteellisten ohjaajantaitojen sijaan. Suhteellisen minimaalinen määrä kohtalaista hakkausta ei käytännössä ole odottelun arvoista näin heikossa rungossa. Luostariin munkiksi pahaa maailmaa paennutta Jaata ei Ong bak 3:n jälkeen tule ihan heti ikävä.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 23.8.2010
keskiarvo
toimitus
1.75/5.00 (4)
 JSSMTPJM
  2.0 1.0 1.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!