Caroline Munro

Universal Soldier: Regeneration (2009)

aka Universal Soldier 3; Universal Soldier: A New Beginning

Universal Soldier: Regeneration #1 Universal Soldier: Regeneration #2

Vuoden 1992 puolispektaakkeli Universal Soldier toi sittemmin järjettömiin mittasuhteisiin paisuneita puolikalkkunoita menestyksekkäästi tehtailleen Roland Emmerichin Hollywoodiin. Se myös saattoi yhteen kaksi aikakauden B-toimintapökkelöiden kuningasta - belgialaisen filosofin Jean-Claude Van Dammen ja ruotsalaisen kemistineron Dolph Lundgrenin. Elokuvassa omilla tavoillaan uniikin huonosti englantia mongertavat miehet esittävät kuolleita Vietnam-veteraaneja, jotka herätetään henkiin supersotilaina. Ja koska toinen on paha, pitää Van Dammen Abelin nokittaa Lundgrenin Kain.

Universal Soldier: Regeneration [1]
Universal Soldier: Regeneration [2]

Pienoinen hitti ei nostanut kummankaan uraa uuteen nousuun ja poiki jatko-osiakin vasta 1998, kaksin kappalein suoraan videolle ja ilman alkuperäisiä tähtiä. Into yritykseen lieni saman vuoden Soldier, jossa jäyhä Kurt Russell listii vastaavia supersolttuja avaruudessa ja oppii ihmisyyttä istuttamalla pottuja. Van Damme itse astui tuttuihin saappaisiin seuraavana vuonna elokuvassa Universal Soldier: The Return (1999), mutta Lundgren malttoi kypsytellä vielä 10 vuotta lisää.

Universal Soldier: Regeneration on ns. highlander-syndroomaisista laskuista riippuen sarjan kolmas tai viides osa. Siinä terroristit kaappaavat Venäjän pääministerin lapset ja virittävät Tšernobylin vanhoihin reaktoreihin pommit, kiristäen valtiota vapauttamaan taistelutovereitaan. Apuna konnilla on uuden mallin UniSol, jota "esittää" ultimate fighter Andrei "The Pitbull" Arlovski. Apuun tarvitaan yhteiskuntakelpoiseksi koulittava Luc Devereaux, eli Van Damme.

Universal Soldier: Regeneration [3]
Universal Soldier: Regeneration [4]

Devereaux liikkuu vaivalloisen kömpelösti ja näyttää elämään kyllästyneeltä, krapulaiselta ex-kokkelinuuskijalta. Omaelämäkerrallisuus lienee tahattomampaa kuin JCVD:ssä (2008), jossa nähdystä eloisammasta Jean-Claudesta ei ole tässä merkkiäkään.

Viimeksi leikkuupuimuriin sullottu Dolph taas saadaan juoneen mukaan omia suunnitelmiaan hautovan hullun tohtorin kautta. Persoonattoman pitbullin ja Brysselin parantuvan sekakäyttäjän rinnalla Lundgren vaikuttaa suorastaan luonnenäyttelijältä - toki auttaa, että käsikirjoittaja tuntuu panostaneen ainoastaan hänen pikavierailun tekevään hahmoonsa.

Universal Soldier: Regeneration [5]
Universal Soldier: Regeneration [6]

Kannen lupaukset menevät siinä mielessä hukkaan, että Van Dammea nähdään vain satunnaisesti ja Lundgrenia melkein cameo-merkeissä. Pitbull saa jonkin verran huomiota, mutta pääpainotus on sotilasoperaatiossa ja sen harmaissa toimijoissa.

Ohjaaja John Hyams on oman ohjausuransa aikamatkustuskalkkunalla A Sound of Thunder (2005) upottaneen Peterin poika. Pappa operoi kameraa ja perhepari onnistuu pääosin pitämään menon kohtuullisen sähäkkänä, joskin ankean värittömänä. Kerronnallisia kikkoja kaivetaan Bourneista ja Children of Menistä (2006), mutta sävyssä ei ole mitään vaikuttavaa tai suuremmin tempaavaa.

Universal Soldier: Regeneration [7]
Universal Soldier: Regeneration [8]

Ainoa syy vuokrata elokuva lienee Van Dammen ja Lundgrenin uusi mittelö, joka osoittautuu luvattoman lyhyeksi ja melkein masentavaksi ennen hetken huvittavaa kliimaksiaan. Kuvauspäiviä matsiin lienee ollut yksi. Tiettävästi Lundgren lähti leffaan vastapalveluksena tuottajalle, joka rahoitti hänen oman ohjaustyönsä. Myös Stallonen pettymykseksi osoittautuneessa The Expendablesissa (2010) viihdyttävän holtittomasti riehuva ex-He-man tuntuu kasanneen parissakymmenessä vuodessa elävämmät rypyt kuin kivettynyt kilpailijansa. Joku voisi keksiä niille mielekkäämpää tekemistä.

**---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 31.8.2010
keskiarvo
toimitus
2.42/5.00 (6)
 JSSMJLIRMK*EM
  2.5 2.5 2.5 2.0 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.63/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -5 (8)
63%
Universal Soldier: Regeneration (2009)  Universal Soldier: Regeneration (2009)  

kommentit

odota...
Yoshua Ben Yosef kommentoi (1.9.2010 16:38:26)
user avatar Kaksi tähteä on hieman aliarviointia; Regeneration on ehdottomasti Itä-Eurooppa-actionien huippua. Kovaa ja asiallista toimintaa (etenkin lähitaistelut), jossa tarina ei ole missään nimessä sellaista reikäjuustoa, että se kääntyisi elokuvaa vastaan. Van Dammen ja Lundgrenin yhteenotto on lyhyt, mutta ei kuitenkaan mikään antikliimaksi.
vastaa »
Humphrey Bogart kommentoi (1.9.2010 17:52:01)
user avatar Täytyy nyt tarttua aiheeseen: Eihän UniSol 1 voinut etenkään Dammen uraan mihinkään uuteen nousuun laittaa, koska tuolloinhan Damme oli uransa huipulla. UniSolin jälkeen tuli vielä Timecopia, Hard Targetia ja Sudden Deathia jotka olivat aika isoja tapauksia. Jos UniSol olisi ilmestynyt joskus -96, olisi tuollaista ilmausta voinut ehkä jo käyttää. Tosin SD tuli 1995 ettei Damme ollut vielä kunnolla vajonnut pohjalle.
vastaa »
Ilja Rautsi kommentoi (1.9.2010 18:38:26)
lainaus:
Täytyy nyt tarttua aiheeseen: Eihän UniSol 1 voinut etenkään Dammen uraan mihinkään uuteen nousuun laittaa, koska tuolloinhan Damme oli uransa huipulla. UniSolin jälkeen tuli vielä Timecopia, Hard Targetia ja Sudden Deathia jotka olivat aika isoja tapauksia. Jos UniSol olisi ilmestynyt joskus -96, olisi tuollaista ilmausta voinut ehkä jo käyttää. Tosin SD tuli 1995 ettei Damme ollut vielä kunnolla vajonnut pohjalle.
user avatar Olet oikeassa, kommentti on hieman ylimalkainen ja Timecop taitaa jopa olla miehen eniten tuottanut elokuva. UniSoliin mennessä Van Damme oli tehnyt pienemmän luokan leffoja, jotka poikivat tulot moninkertaisesti takaisin budjettiin nähden. Emmerichin leffa oli harppaus ylempään luokkaan, jota Van onnistui ylläpitämään parin leffan ajan. Sudden Death sitten oli aika enteellinen nimenkin puolesta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa