Caroline Munro

Baby Blood (1990)

aka The Evil Within; Neaniko aima

Baby Blood #1 Baby Blood #2

Yanka on pienen sirkuksen eläintenkesyttäjän apulainen ja siinä sivussa myös sirkuksen johtajan rakastajatar. Yhtenä yönä sirkukseen Afrikasta tuotu leopardi "räjähtää" häkkiinsä ja eläimen sisällä piileskellyt olio ryömii nukkuvan Yankan kohtuun. Huomattuaan raskaustilansa Yanka pakkaa tavaransa ja lähtee tien päälle. Olion tarkoituksena, kuten se telepaattisesti Yankalle viestittelee, on tulla synnytetyksi, palata luonnolliseen elinympäristöönsä mereen ja syrjäyttää ihmiskunta 60 biljoonan vuoden päästä. Kasvaakseen "lapsi" tarvitsee verta, jota se suostuttelee vastahakoisen Yankan itselleen hankkimaan. Yanka harhailee, raskaus etenee, ruumiita tulee.

Baby Blood [1]
Baby Blood [2]

Baby Blood on hieman hankalasti lokeroitavissa oleva elokuva. Harvinaisen älyvapaasta juonestaan huolimatta se ei ole mitään huumorikauhua, saati sitten kalkkuna. Mutta eipä se ole taidettakaan vaikka tietynlaisia art house -elementtejä sisältääkin. Baby Blood on luontevalla tavalla outo tapaus.

Ohjaaja Alain Robak hallitsee ytimekkään juonenkuljetuksen. Periaatteessa hyvinkin lineaarisessa raskaustarinassa on miellyttäviä yllätyskäänteitä, ja tunnelmat vaihtelevat ankeasta keittiönpöytä-realismista veriseen fantasiaan. Bisarrissa jaksossa kamera tunkeutuu suun kautta Yankan sisälle tutkimaan paikallisia maisemia. Hurmetta ja graafista väkivaltaa on mukana gorehoundien viihtymiseen tarvittava määrä karkeiden efektien ollessa ainakin aitoa käsityötä.

Baby Blood [3]
Baby Blood [4]

Jos feministisyys tarkoittaa sitä että kaikki miehet kuvataan vastenmielisiksi seksimaanikoiksi, niin Baby Blood on feministinen kauhuelokuva. Tietysti myös se, että elokuvan pääaihe on naisen ja hänen kohdussaan kasvavan uuden olennon välille kehittyvä erikoislaatuinen suhde, tekee Baby Bloodista nimenomaan naisten kauhua. Yanka on hahmona kiinnostava ja villin luonnonlapsen oloinen Emmanuelle Escourrou heittäytyy rooliin täysillä. Yankan esittäminen lienee ollut Escourroulle vahva kokemus, koska hän palasi aiheeseen kaksikymmentä vuotta myöhemmin ja käsikirjoitti ja pääositti Baby Bloodille jatko-osan Lady Blood (2008). Elokuvasta näkemieni näytteiden perusteella se on valitettavasti hyvin vaatimatonta tasoa.

Hauska kuriositeetti on Profeetta (Un prophète, 2009) -elokuvallaan maineeseen singahtaneen taideohjaaja Jacques Audiardin lyhyt mutta sitäkin päättömämpi näyttelijäsuoritus hölkkääjänä.

Baby Blood [5]
Baby Blood [6]

Baby Bloodin iso jännitysmomentti tietysti on se näytetäänkö elokuvassa minkälainen otus Yankan vatsassa muhii. Ja jos näytetään, miltä se näyttää? Tämänkin kriittisen kohdan Robak hoitaa kekseliäästi ja elokuvan lopetus on onnistuneen lakoninen. Baby Blood on pienen kulttimaineensa ansainnut.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 6.9.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (4)
 JSSMJMME
  3.5 4.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (8)
38%
Baby Blood (1990)  Baby Blood (1990)The Evil Within