Caroline Munro

American Swing (2008)


American Swing #1 American Swing #2

Genre

Night Visions Back to Basics -festivaaleilla keväällä 2009 esitetty Matthew Kaufmanin ja Jon Hartin dokumenttielokuva American Swing julkaistiin tänä vuonna dvd:llä tapahtuman nimeä kantavassa sarjassa, jossa aiemmin ovat ilmestyneet festareilta tutut Pervert!, Tokyo Gore Police, The Machine Girl ja Grotesque.

American Swing [1]
American Swing [2]

American Swing kertoo tarinan legendaarisesta ja pahamaineisesta parinvaihtoklubi Plato's Retreatista ja sen perustajasta, utopistista unelmaansa tavoitelleesta Larry Levensonista. New Yorkin Manhattanilla kuuman kosteana diskokesänä 1977 avattu Plato's saavutti välittömästi valtaisan suosion, toivottaen kaikki vapaamieliset heteropariskunnat tervetulleiksi murtamaan yksiavioisuuden rajat ja astumaan uuden ja edistyksellisen seksuaalisuuden aikaan - tai sitten vain irstailemaan kuin siat. Tanssilattialla, uima-altaalla sekä hikisten ja satiaisia kuhisevien patjojen päällä estot katosivat, alaston liha lätisi ja sperma lensi uljaissa kaarissa. Klubin kukoistuksen aikana ei ollut kovinkaan tavatonta bongata paikalta julkisuudesta tuttuja hahmoja; dokumentissa kokemuksistaan kertovat mm. elokuvaohjaaja Melvin Van Peebles, joka paikan höylä Ron Jeremy ja hiljattain edesmennyt kankikuningas Jamie Gillis.

American Swing [3]
American Swing [4]

Larry Levenson, lempinimeltään "King of Swing", osallistui itse antaumuksella akteihin nuorten naisten kanssa, tavoitteenaan pökkäistä mahdollisimman montaa reikää elämänsä aikana. Plato's Retreat alkoi kuitenkin rapistua heti 80-luvun alussa, kun Levenson joutui muutamaksi vuodeksi vankilaan veronkierron vuoksi ensin katkaistuaan välit klubin toisena keulahahmona esiintyneen tyttöystävänsä kanssa. Ja ellei prostituutiosyytöksissä ja firman yleisessä alennustilassa olisi ollut tarpeeksi, viimeistään AIDS-kohu löi kuolettavan iskun Plato'sin ylle.

American Swing [5]
American Swing [6]

Haastatteluista ja arkistomateriaalista koottu dokumentti on 78 minuutin pituisena juuri sopivan mittainen ja napakka katsaus mielenkiintoiseen aiheeseen. Tunnelma on hyväntuulinen ja letkeä, ja erityisesti entisten asiakkaiden muistelot klubin kulta-ajoilta ovat paikoitellen hykerryttävän avoimia ja värikkäitä. Mukana on puhuvien päiden lisäksi ainutlaatuista paikan päällä kuvattua videomateriaalia sekä otteita klubilla kuvatusta hupaisasta pornoelokuvasta Plato's The Movie (1980). Jos katsoja jää kaipaamaan vielä syventävää informaatiota Plato'sin historiasta, dvd:n ekstroista löytyy peräti 27 minuutin verran poistettuja haastattelupätkiä.

***½-
© Henri Willberg, julkaistu: 6.9.2010
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 HWPI
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
American Swing (2008)  American Swing (2008)