Caroline Munro

Deadly Prey (1987)

aka Presa mortal; Tödliche Beute; Ultime combat

Deadly Prey #1 Deadly Prey #2

"In a world of an ex-marine named Mike Danton - with bare hands, it will take just five minutes to kill nine armed men, as a starters."

Sen piti olla eversti Hoganin tavallinen päivä. Kaupungin laitamilla kokoontui joukko palkkasotilaita aloittaakseen normaalin harjoituksen. Vain muutamaa tuntia aiemmin joukkio oli kaapannut leiriinsä tuntemattoman miehen. Alkaisi armoton ajojahti. He päästäisivät miehen vapaaksi. Takaa-ajo jatkuisi tämän kuolemaan saakka. Kukaan heistä ei kuitenkaan vielä tiennyt, että mies joka oli puhunut heille vain kolme sanaa, "you gonna die", ja kadonnut metsään pelkät shortsit yllään, on eläin vailla armoa.

Deadly Prey [1]
Deadly Prey [2]

Elokuvana Deadly Prey vie maailmaan, jossa John Rambo kohtaa vihdoin vertaisensa - homohtavan eläimen, joka on tappamista rakastava psykopaatti. Siis hieman enemmän kuin mitä häntä jahtaavat palkkasotilaat osasivat odottaa. Oikeastaan, jotta voisi ymmärtää David A. Priorin kirjoittaman tarinan - joka surutta lainaa sekä David Morrellin romaania First Blood (1972) että Richard Connellin novellia The Most Dangerous Game (1924) - syvyyden, on elokuvaa tarkasteltava sen päähenkilön Mike Dantonin näkökulmasta.

Mike Danton on kovia kokenut mies, joka halusi vain viedä roskat ulos. Hän herää kuitenkin itselleen tuntemattomassa metsässä pelkät shortsit yllään toista kymmentä aseistettua miestä edessään. Yksi heistä sanoo hänelle: "Juokse!". Miehet eivät kuitenkaan ymmärrä Dantonin maailmaa. Danton on mies, joka ei juokse. Ei ilman päämäärää. Ja kun hän lähtee juoksuun ei päämääränä ole pako, vaan jokaisen hänen edessään seisovan miehen tappaminen - ensin paljain käsin, sitten veitsellä.

Deadly Prey [3]
Deadly Prey [4]

Toisin kuin pahaa aavistamattomat palkkasotilaat, on elokuvan kuvaaja (Stephen Ashley Blake) ymmärtänyt antaa Dantonille sen tilan ja maiseman, jonka mies tarvitsee. Eeppisessä tunteiden meressä, jonka ilmentämiseen riittää vain muutama kuvauspaikka, täytyy miehen saada tuntea olevansa osa maisemaa. Ja sitä Danton on. Hän on varjo usvassa. Hän on vihainen pää poterossa. Hänen tapettuaan kolmisenkymmentä palkkasotilasta tekee kenraali Hogan vielä yhden virheen. Hän raiskaa Dantonin tyttöystävän.

Kun mies tarttuu rynnäkkökivääriin, tapahtuu jotain syvällistä. Mike Dantonin maailmassa se on hetki jona Commandon kasvomaalaus syntyy ja Rambon viimeinen puhe johtaa kuolemattomuuteen. Se on hetki, jona aamuroskia vieneestä miehestä kasvaa jumala. On kuin ohjaaja David A. Prior olisi sillä samalla hetkellä käskenyt pääosaa näyttelevää veljeään Ted Prioria jättämään pois kaikki hintahtavat eleet ja kasvamaan mieheksi miehen paikalle pelkät Sylvester Stallonen maneerit apunaan.

Deadly Prey [5]
Deadly Prey [6]

Eikä Ted ole mikään turha näyttelijä. Hän ei ainoastaan esitä Mike Dantonia. Hän on Mike Danton - muskeli, jolla on pää. Ei ole siis sattumaa, että elokuva on jo jonkin aikaa nauttinut alati kasvavaa kulttisuosiota. Bullshit Moviesin arviota lainatakseni: "Deadly Prey looks like a cross between gay porn and a snuff movie." Mutta Deadly Prey on vielä tätäkin enemmän: elokuva, joka jokainen Rambo halusi olla. Se lisää Stallonen verbaliikkaan ennen tappoja ne kaksi tärkeää sanaa: "Fuck you". Oli kyseessä sitten mies tai nainen.

Ohjaaja David A. Prior meni vielä niinkin pitkälle, että ennusti puoli vuotta myöhemmin ensi-iltansa saaneessa Rambo III:ssa nähdyn asefallistiikan seuraavan kehitysasteen. Mike Danton kun ei ota matsia panssarivaunulla helikopteria vastaan vaan tuhoaa reilun minuutin sisään molemmat. Danton ei silti olisi Danton, ellei hän suorittaisi viimeistä tappoaan jälleen (kirjaimellisesti) käsin. Jotta kosto olisi henkilökohtainen, on sen oltava intiimi. Chuck Norrisin sanoin: "Näen aina positiivisen puolen siitä minkä voin tehdä."

Deadly Prey [7]
Deadly Prey [8]

On jo liian myöhäistä, kun palkkasotilaat huomaavat etteivät suinkaan kidnapanneet Dantonia vaan astuivat hänen maailmaansa. Vain mielikuvitus on tämän miehen rajana - eikä ole piilopaikkaa jota hän ei löytäisi. Metsä, jonka piti olla hänelle tuntematon, on pian hänen kotinsa. Hän on mies, jolle ei annettu kuin pelkät pöksyt, mutta joka kasvoi ne jalassaan kuninkaaksi. Kaikki mitä on, on hänen. Pian myös palkkasotilaat vihdoin ymmärtävät oman elämänsä uuden ja ainoan lain: Danton ei anna. Danton ottaa.

Deadly Prey on myös tarina toisenlaisista ihmisistä. Heidän mielestään elokuvien tekemiseen riittää muutama dollari ja koko henkilögallerian halki leikkaava irrationaalinen viha. Ei liene sattumaa, että Dantonin tarinan luojien isä oli stand up -koomikko, sillä mikä muukaan taiteen ala kivuliaammin tiivistäisi tämän ihmisen tragedian. Ja voisiko olla suurempaa tragediaa kuin Mike Dantonin elämä. David A. Prior todella tiesi mitä teki. Hän ei ainoastaan luonut katastrofaalista elokuvaa. Hän loi hirviön.

Versioinfo (päivitetty: 19.3.2017)

Paras saatavilla oleva versio elokuvasta on Slasher Videon / Olive Filmsin blu-ray ja dvd. Elokuvaa ei valitettavasti tässä julkaisussa ole restauroitu millään tavalla, vaan laatu on taattua VHS-kuraa aina häiriöraitoja myöten.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 16.9.2010
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSJMKKMHMK*EMPI
  3.5 4.0 4.0 2.0 4.0 1.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (10)
60%
Deadly Prey (1987)  Deadly Prey (1987)