Caroline Munro

Trash Humpers (2009)


Trash Humpers #1 Trash Humpers #2

"Sometimes I feel like a motherless child."

Kalifornialainen provokaattori Harmony "Harm" Korine palaa Trash Humpersin myötä juurilleen. Elokuva on juuri sitä mitä Gummon (1997) ja Julien Donkey-Boyn (1999) fanit halusivatkin, lähes oikeaa elokuvaa muistuttavan Mister Lonelyn (2007) jälkeen. Tapahtumat ovat selvästi improvisoituja ja etenevät vailla varsinaisen juonen asettamia rajoituksia. Kokonaisuus on kyhätty videolle kuvatuista pätkistä. Elokuvan lo-fi -VHS-estetiikka näyttää juuri siltä miltä sen on tarkoituskin - videonauhurilla kuvatulta amatöörimäiseltä kotivideolta.

Trash Humpers [1]
Trash Humpers [2]

Trash Humpers on ylistyslaulu vandalismille ja vammailulle. Sen päähenkilöt elävät yhteiskunnan ulkopuolella omassa nashvillelaisessa maailmassaan vailla minkäänlaisia normeja. Oli sitten kysymys yhteiskunnan asettamista laeista tai moraali- ja käyttäytymissäännöistä. Oikeastaan tässä tapauksessa on mahdotonta sanoa mikä edes on normiyhteiskunta, koska kaikki elokuvan henkilöt ovat täysin normaalista poikkeavia tai muuten vain tärähtäneitä persoonia. Heidän toimintaansa on suurimman osan ajasta vaikeaa, ellei jopa mahdotonta samaistua. Samaistuminen ei ole ohjaajan tarkoituskaan - sen sijaan hän toimii vain erinäisten tapahtumien dokumentoijana. Elokuvan katsomista helpottaa, jos onnistuu vajoamaan (tai nousemaan, riippuen katsojasta) samalle lapsenomaiselle retarditasolle kuin elokuvan sankarit.

Trash Humpers [3]
Trash Humpers [4]

Nimensä mukaisesti Trash Humpersissa pannaan roska- ja postilaatikoiden kanssa. Tai siis oikeasti niin ei tehdä, vaan leikisti. Lisäksi mm. paskotaan ihmisten pihoille, läpsitään prostituoituja perseille, syödään saippualla kuorrutettuja pannukakkuja, pahoinpidellään vauvanukkea vasaralla, räjäytellään sähikäisiä, laulellaan penislaulua sekä opetetaan lapsia piilottamaan partakoneen teriä omenoiden sisälle. Temmellyksen keskellä syntyy vahingossa yksi ruumiskin. On paljon katsojasta kiinni kokeeko sisällön taiteena, yhteiskuntakritiikkinä, vai suoranaisena vittuiluna Korinen taholta. Vittuilua tai ei, Trash Humpers on rehellinen itselleen eikä koetakaan kurkottaa liian korkealle.

Trash Humpers [5]
Trash Humpers [6]

Trash Humpers jää pahasti 90-luvun lopun jo aiemmin mainittujen Korine-ilmiöiden varjoon, onnistuen kuitenkin tarjoamaan jotain uutta ohjaajan kovimmille faneille. Vaikka katsoja ei täysillä välittäisikään elokuvan tarjoamasta sisällöstä, tarttuu hänelle luultavasti mukaan ainakin usein 78 minuutin aikana kuultu vihellysmelodia, halu tuhota ehyitä asioita ja esineitä sekä herkimmille ehkä myös tarve harrastaa "seksiä" roskapönttöjen kanssa. Trash Humpersin haukkuminen tai ylistäminen tuntuu turhalta ajatukselta, koska elokuva ei yritä olla mitään muuta kuin oma itsensä. Onnistuen siinä oikein hyvin.

"Make it! Make it! Don't fake it!"

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 22.9.2010
keskiarvo
toimitus
3.10/5.00 (5)
 JSSMMMEMPI
  3.0 2.0 2.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.71/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (8)
13%
Trash Humpers (2009)  Trash Humpers (2009)