Caroline Munro

Legion (2010)

aka Legión de ángeles; Légion - L'Armée des anges

Legion #1 Legion #2

Jos kristinuskon peruspalikoita tulkitsee enkelielokuvien perusteella, ei esimerkiksi Gregory Widenin God's Army (1995) sekavasti nimettyine jatko-osineen ainakaan anna Jumalasta kovin lohdullista kuvaa. Samaa vanhatestamentillista B-toimintameininkiä yhdistettynä The Terminatorin (1984) perusrunkoon tarjoilevan Legionin perusteella vanha partaukko taasen on suorastaan kohtuuttoman ailahteleva kusipää.

Legion [1]
Legion [2]

Charlie (Adrienne Palicki) työskentelee autiomaahan keskelle ei-mitään pystytetyssä dinerissa. Jeep (Lucas Black) haikailee hänen peräänsä, vaikka Charlie on raskaana toiselle miehelle. Jeepin isä Bob (Dennis Quaid) omistaa dinerin ja haikailee exänsä perään. Heidän ja muutaman satunnaisen asiakkaan kurjan arjen keskeyttää siipensä irti repinyt arkkienkeli Mikael (Paul Bettany), joka ilmoittaa Jumalan saaneen tarpeekseen ihmiskunnan menosta.

Tällä kertaa ei pelkkä tulva kelpaa vaan demonien riivaamat ihmiset saavat tuhota itsensä. Ainoa toivo on saattaa Charlien lapsi maailmaan ja kasvattaa tästä tuleva maailmanpelastaja. Uusiojohnconnorin syntymää ja apokalypsia odotellessa Mikael tuo poppoolle reteän läjän sarjatuliaseita joilla posauttaa palasiksi demonit.

Legion [3]
Legion [4]

Lukuisissa jättituotannoissa erikoisefektivastaavana toimineen Scott Stewartin esikoispitkä on puolittain onnistunut. Vakavalla naamalla etenevä yrmeä toiminta ei itsessään toki ole esikuvansa James Cameronin varhaistöiden veroista vääjäämättömyyden ja villien ideoiden räjäyttävää juhlaa, mutta Stewartilla on kivan kajahtaneita heittoja perusmäiskinnän lomassa. Alkupuolella nähtävä demonin riivaama mummo edustaa ikävä kyllä näistä parasta, eikä muu elokuva onnistu nousemaan samalle tasolle.

Juoni paljastuu myös melko laihaksi jo turhan varhaisessa vaiheessa, eivätkä useat toiminnan keskeyttävät tunnustusmonologit suinkaan paranna tilannetta. Arvostettu brittinäyttelijä Bettany näyttää nauttivan toimintasankarienkelin roolistaan, mutta hänen lahjakkuudestaan huolimatta on vaikea välttyä ajatukselta, miten paljon hauskempaa kaikki olisi, jos samoissa saappaissa seisoisi Arnold Schwarzenegger.

Legion [5]
Legion [6]

Kaiken kaikkiaan Legion on kuin B-toimintavastine äärihihhulien maailmanlopun jälkeisistä ajoista kertovalle Left Behind -sarjalle. Jumalan mieli ehtii matkalla hieman muuttua ja veijarin vittumaisuuden pohtimisesta irtoaa elokuvan suvantovaiheiden aikana hupia. Stewart ja Bettany tekevät seuraavaksi korealaiseen sarjakuvaan pohjaavan post-apokalyptisen vampyyrielokuvan Priest. Legionin perusteella siinä saattaa olla jopa ytyä.

**½--
© Ilja Rautsi, julkaistu: 27.9.2010
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (4)
 JSJMIREM
  2.0 1.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!