Caroline Munro

Little Odessa (1994)

Pikku Odessa

aka Contract Killer; Cuestión de sangre; Little Odessa - Eiskalt wie der Tod

Little Odessa #1 Little Odessa #2

Rautaesiripun murtuminen 80-luvun lopussa vapautti myös entisen Itä-Euroopan rikolliset muun Euroopan ja Amerikan riesaksi. Tämä toi elokuvantekijöille uusia aiheita kuvauksiinsa organisoituneesta rikollisuudesta, vaikka jostain syystä aiheeseen ei ole hirveän useasti tartuttukaan. Eräs ensimmäisistä on 1994 valmistunut James Grayn ohjaama Pikku Odessa, jossa tuolloin kovassa nosteessa ollut englantilainen Tim Roth esittää amerikanukrainalaista mafian tappajaa.

Pikku Odessan käsitys rikollisuudesta ei tarjoa glamouria, eikä elokuva välttämättä ole edes elokuva rikollisuudesta, ennemminkin itämafian pariin sijoittuva draama perheen sisäisistä ongelmista ja (perhe)väkivallasta. Rikollisuus on lähinnä juonen väline viedä tarinaa haluttuun suuntaan. Vaikka Pikku Odessa ei glamorisoikaan rikollisuutta, se haluaa osoittaa, että lainkuuliaisuus ei tarkoita moraalisuutta, ja että vain hyvin harvat, jos ketkään, ovat puhtaasti hyviä tai pahoja.

Little Odessa [1]
Little Odessa [2]

Rothin esittämä Joshua Shapira on ollut paossa ja erossa perheestään jo jonkin aikaa. Elokuvan alussa hänen pikkuveljensä (yhdysvaltalainen Edward Furlong) saa tietää, että Joshua on palannut Brighton Beachille New Yorkiin. Lehtikioskia pitävälle, väkivaltaiselle mutta kaidalla polulla visusti pysyvälle isälle (Itävallassa syntynyt Maximilian Schell) rikollisissa piireissä liikkunut vanhempi poikansa on kuollut, mutta veljelleen hän on roolimalli, jolta isä pyrkii nuorimmaistaan suojelemaan. Elämän ankeutta lisää kotona sängyn pohjalla makaava kuolemansairas äiti (britti Vanessa Redgrave). Pojilta ei välttämättä löydy sympatiaa isälleen, jolla samaan aikaan on nuorempi rakastaja (venäläinen Natalya Andreychenko).

Little Odessa [3]
Little Odessa [4]

Jos ei Pikku Odessa ole rikoselokuva, ei se myöskään ole elokuva ukrainalaisuudesta, tai ainakaan onnistu luomaan tästä vahvaa mielikuvaa. Elokuvan entiset neuvostoliittolaiset puhuvat keskenään englantia, ehkä pienellä aksentilla. Toki missään vaiheessa ei väitetä henkilöiden saapuneen vasta maahan, eikä perinteisiltä mafiaelokuviltakaan ole italiaa vaadittu, mutta silti fiilis on sama kuin brittiaksentilla puhuvissa natsisotilaissa. Näyttelijöitä on elokuvaan haalittu eri puolilta maailmaa, mutta Andreychenko on ainoa isommissa rooleissa olevilta, jonka taustat ovat edes Itä-Euroopassa. Toisilla näyttelijöillä olisi autenttisuuden tuntua voitu lisätä, vaikka toki nytkään näyttelijätyössä ei ole valittamista. Sen verran kokeneista ammattilaisista on kyse.

Talvinen sää vaikuttaa kliseiseltä valinnalta, mutta elokuvan kunniaksi on laskettava sen vahvasti välittämä tunnelma olla tapahtumapaikassa tapahtuma-aikaan. Se, että sataa lunta ja on kylmä, ei tee New Yorkista eri kaupunkia kuin esimerkiksi Spike Leen elokuvissa. Sopranosissakin eksytään New Jerseyn lumisiin metsiin (venäläisen kilpailijan hautausmatkalla). Nahkatakit ja vanhimman miehen karvahattu ovat itsestään selvä asustevalinta.

Little Odessa [5]
Little Odessa [6]

Kukaan henkilöistä ei taida missään vaiheessa hymyillä, ja näyttely on ylipäätään lähinnä lakonista, tavoitteena kenties itäeurooppalainen melankolisuus. Jatkuva synkistely syö kuitenkin tehoja niiltä kaikkein synkimmiltä hetkiltä; tasaisen harmaalla pohjalla ei musta näytä niin tummalta kuin jos seassa olisi myös valkoista. Tästä saadaankin vertailukohta hivenen samankaltaiseen elokuvaan samalta vuodelta: Kerran sotureihin (Once Were Warriors). Lee Tamahorin mestariteos iloineen ja etenkin suruineen on kuitenkin ylivoimainen Pikku Odessaan verrattuna. Sen kertoma tarina on vahvempi ja mukaansa tempaavampi, sen miljöö ja henkilöt selkeästi omaan kulttuuriinsa ja perintöönsä sidotut. Kerran sotureihin vertaaminen on toki epäreilua ja kenties turhaakin, mutta on ehkä Kummisetää tai Scarfacea parempi esimerkki siitä, mitä Pikku Odessalta kannattaa odottaa.

***--
© Mikko Kojo, julkaistu: 11.10.2010
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JM*MKMH
  3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.44/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (7)
71%
Little Odessa (1994)  Little Odessa (1994)Pikku Odessa  

kommentit

odota...
Yoshua Ben Yosef kommentoi (12.10.2010 10:01:20)
user avatar Mielestäni isoveljen (Roth) ja tätä rakastavasti ihailevan pikkuveljen (Furlong) välinen suhde on erittäin kaunis ja koskettava. Leffa saattaa hieman sortua tuohon ylitsevuotavaan melankolisuuteen, mutta ei fiilis mielestäni ole mitenkään itsetarkoituksellinen synkistelyssään. Jos tunnelman kuitenkin tulkitsee teennäiseksi, niin luminen tapahtumaympäristökin saattaa samassa jatkumossa vaikuttaa kliseiseltä valinnalta.

Hieno elokuva kuitenkin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa