Caroline Munro

Red (2010)

aka Retired Extremely Dangerous

Red #1 Red #2

Red on vuosina 2003 ja 2004 julkaistu Warren Ellisin (mm. Transmetropolitan, 1997-2002) kynäilemä, sarjakuvataiteilija Cully Hamnerin kuvittama ja DC Comicsin julkaisema kolmiosainen pienimuotoinen sarjakuvateos, jonka tarina kertoo eläköityneestä CIA:n erikoisryhmän agentti Frank Mosesista ja tämän pakon sanelemasta kostomissiosta NWO-juonia punovia korruptoituneita poliitikkoja ja poliisivoimia vastaan. Nyttemmin sarjakuva on saanut myös elokuvallisen vastineensa.

Red [1]
Red [2]

Mielenkiintoinen, joskin suppeahko alkuperäisteos sai elättelemään toiveita edes jossain määrin kelvollisesta popcornviihdetoiminnasta, mutta saksalaissyntyisen elokuvaohjaaja Robert Schwentken (Flightplan, 2005; The Time Traveler's Wife, 2009) käsissä Red on valitettavasti kääntynyt karmaisevaksi farssiksi.

Elokuvasovituksen käsikirjoituksesta ovat vastuussa veljekset Jon ja Erich Hoeber, joiden aiempi käsikirjoitustyö Whiteout (2009) oli siedettävä, joskaan ei mitenkään erityisen unohtumaton Antarktis-trilleri. Redin perseilyistä päävastuullisiksi lienee silti turvallisinta julistaa muun muassa Transformersien ja Saltin takana piileskelevä tuottajaparivaljakko Lorenzo di Bonaventura ja Mark Vahradian - ja voi pojat minkälaiseen käsittelyyn Red-parka onkaan herrojen hyppysissä joutunut.

Red [3]
Red [4]

Sarjakuvan päähahmoista elokuvassa jäljelle on kolme: Frank Moses (Bruce Willis), CIA-agentti William Cooper (Karl Urban) ja sihteerikonttorirotta Sarah Ross (Mary-Louise Parker, joskin sarjakuvassa Sarah oli nimetty Sallyksi). Sarjakuvaversion pääjuoni on elokuvassa mukana hyvin pitkälti alkuperäisessä muodossaan, ja pieni osa tapahtumista on siirretty sarjakuvaruuduntarkasti mukaan sellaisenaan. Muokattujen osioden suhteen lähes kaikki onkin mennyt sitten pipariksi.

Päähenkilö Frank ei ole enää sarjakuvavastineensa mukainen kylmäverinen tappaja, vaan on haksahtanut höttöisäksi romantikoksi, joka ei muuta enää osaakaan kuin haikailla Sarahin perään, minkä ansiosta itse tappomissiokin uhkaa jo paikoin jäädä toissijaiseksi sivujuoneksi. Sarjakuvassa Sarahin roolina on toimia vain hetkellisesti Frankin tehtävää avustavana välikappaleena, mutta nyt Frankin mentyä rakastumaan tähän Harlekiini-romaaneja ahmivaan seikkailunnälkäiseen tätiin, on selvää että jännitteiden luomiseksi hahmoa ei heivatakaan nurkkaan, vaan Sarah raahautuu Frankin mukana alusta loppuun läpi elokuvan. Hahmon ainoa tehtävä tuntuukin olevan pilata jokainen kohtaus ärsyttävällä virnuilullaan, kitinällään tai ihan vaan pelkällä olemassaolollaan.

Red [5]
Red [6]

Alkuperäisteos ei henkilöhahmojen paljoudella juhlinut, joten nyt Frankin seuraksi on luotu myös liuta ex-agenttikaverisivuhahmoja. Niminäyttelijäkatras (Morgan Freeman, John Malkovich, Brian Cox & Helen Mirren) suoriutuu työstään toki kelvollisesti, mutta henkilöhahmot itsessään ovat hyvin tyhjänpäiväisen kliseisiä, ja etenkin Malkovichin näyttelemä kajahtanut vainoharhainen salaliittofriikki onnistuu olemaan jo suorastaan ärsyttävän idioottimainen. Elokuvan parhaan roolisuorituksen tulee lopulta vetäneeksi kylmäveristä, mutta perherakasta mulkkua CIA-agenttia ilmentävä Karl Urban.

Toimintaelokuvassa pääpaino lepää luonnollisesti toimintaosuuksissa, joiden soisi sen myötä olevan tietysti mahdollisimman asiallisia. Hetkittäin toiminta Redissä onnistuukin olemaan jopa yllättävän brutaalia, joskin nämä hetket ovat harvassa ja lähes jokainen toimintakohtaus on onnistuttu pilaamaan surkeilla CGI-tehosteilla ja nolon naurettavilla musiikkivalinnoilla. Kannattaa myös pitää mielessä, että elokuvan ikäraja on pateettinen PG-13, eli tiedossa on siis paljon hauskaa ja hyväntuulista koko perheen räiskintää.

Red [7]
Red [8]

Red on turhanpäiväinen toimintakomedia, joka onnistuu munaamaan melko täydellisesti molemmat pääaspektinsa, sekä toiminnan että komedian.

Versioinfo (11.10.2010):

Elokuvan Suomen ensi-ilta on 12.11.2010. Elokuva on mahdollisuus nähdä ennakkoon Night Visions Maximum Halloween 3010 -festivaaleilla 30.10.2010 klo 19.00.

*½---
© Jetro Suni, julkaistu: 11.10.2010
keskiarvo
toimitus
1.88/5.00 (4)
 JSMHEMPI
  1.5 2.0 1.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.15/5.00 (17)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -12 (20)
60%
Red (2010)  Red (2010)Rizikinga erzinti diedukus  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (31.10.2010 13:45:00)
user avatar Olihan tuo viihdyttävä ja pakottelematon action elokuva, jossa toiminta oli yllätyksellisempää kuin ylimainostetussa Machetessa.
vastaa »
anonyymi kommentoi (23.5.2012 20:42:29)
user avatar Sen verran mainstream höttöä, että piti hieman ihmetellä, miksi se on arvosteltu tällä sivustolla. Ilmeisesti selityksenä on tuo DC Comics yhteys.
vastaa »
Red Right Hand kommentoi (7.6.2012 11:44:11)
lainaus:
Sen verran mainstream höttöä, että piti hieman ihmetellä, miksi se on arvosteltu tällä sivustolla. Ilmeisesti selityksenä on tuo DC Comics yhteys.
user avatar Ei, vaan tarkoitus oli luultavasti arvostella tämä: http://www.imdb.com/title/tt0972883/, mutta kävi källi!
vastaa »
Jetro Suni kommentoi (7.6.2012 12:21:01)
lainaus:
Ei, vaan tarkoitus oli luultavasti arvostella tämä: http://www.imdb.com/title/tt0972883/, mutta kävi källi!
user avatar RRH:n linkittämä Red on tosiaan paljon parempi ja elitistisempi elokuva. 3½ staraa sille!
vastaa »
Tatu Piispanen kommentoi (7.6.2012 16:12:35)
lainaus:
Sen verran mainstream höttöä, että piti hieman ihmetellä, miksi se on arvosteltu tällä sivustolla. Ilmeisesti selityksenä on tuo DC Comics yhteys.
user avatar Arvostelun selittää se, että elokuva kuului Night Visions -festarin ohjelmistoon, jonka tarjonnan Elitisti on perinteisesti käsitellyt mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa