Caroline Munro

Glasses (2007)

aka Megane; Megane - Ta gyalia

Glasses #1 Glasses #2

Genre

"Mir ist bewusst was Freiheit bedeutet
Folge dem Wege geradeaus,
meide die Tiefen des Meeres,
doch hab ich solch Wort hinter mir gelassen.
Der Mond scheinet auf jedem Wege,
wie die in der Dunkelheit wie Diamanten schwimmenden Fische;
heiß wie durch Zufall Mensch - und hier bin ich.
Was hatte ich zu befürchten,
mit was zu kämpfen,
bald ist es Zeit die Lasten zu legen.
Erteile mir noch mehr Kraft,
Kraft zur Liebe.
Mir ist bewusst was Freiheit bedeutet,
mir ist bewusst was Freiheit bedeutet."

Jotkut osaavat tehdä elokuvia, jotkut eivät. Naoko Ogigamin ei tarvitse kuin näyttää muutama kuva japanilaisesta naisesta kävelemässä tiellä ja istumassa pöydän ääressä kun katsoja on jo täysin koukussa. Mikä tyyppi tuo on, miksi se on tuollainen, mitä se oikein miettii, minne se nyt menee? Ogigami osaa.

Glasses [1]
Glasses [2]

Noin kolmikymppinen Taeko saapuu lomailemaan jossain Okinawan lähellä sijaitsevalle pienelle saarelle. Majapaikassaan hän on ainoa turisti. Kokki/yleismies Yujin lisäksi muita asukkaita ovat rannalla kioskia pitävä Sakura ja yliopisto-opettaja Haruna, myöhemmin paikalle saapuu myös Taekon miespuolinen tuttava. Kaikilla on silmälasit. Mitään nähtävyyksiä saarella ei ole ja ihmisten pääasiallinen ajantappomuoto on salaperäinen "hämyily" (twilighting), jonka tarkkaa merkitystä ei elokuvassa paljasteta. Alussa varautuneesti ympäristöönsä ja ihmisiin suhtautunut Taeko rentoutuu vähitellen ja oppii hämyilyn jalon taidon.

Glasses [3]
Glasses [4]

On vapauttavaa katsoa elokuvaa, joka ei yritä manipuloida katsojaa millään tavalla. Taekon lomailua seuratessaan katsoja itsekin pääsee ikäänkuin lomalle loputtomasta informaatiotulvasta, selittämisestä ja mielipiteistä. Glassesissa ei ole juonta, ei isoja tapahtumia, ei dramatiikkaa. Draaman kaari siinä on, mutta se on hyvin matala. Henkilöistä ei kerrota mitään muuta kuin se mitä he kuvassa tekevät ja sanovat. Syödään, istutaan, kävellään, ongitaan, juodaan olutta rannalla. Meri kimaltaa auringossa ja taivas on sininen. Siinäpä tärkeimmät.

Glasses [5]
Glasses [6]

Ei Glasses silti mitään rakenteetonta kuvavirtaa ole. Ogigami antaa vihjeitä, hyvin pieniä mutta kuitenkin, siitä millainen ihminen Taeko voisi olla ja mitkä mahdollisesti ovat hänen motiivinsa saarelle tuloon. Glassesin keskeiseksi elementiksi nousee Taekon ja Sakuran välille pikkuhiljaa muodostuva oppilas-opettaja -suhde. Ogigamin luottonäyttelijä Masako Motai loistaa mystisenä kioskinpitäjänä, jolle papukeiton keittäminen on täydellistä keskittymistä vaativa liki uskonnollinen toimenpide. Puhdasta hyvyyttä on harvoin näin vakuuttavasti kuvattu valkokankaalla. Kiirehdin julistamaan Sakuran 2000-luvun parhaimmaksi elokuvahahmoksi.

Jos Yoshino's Barber Shop (2004) ja Ruokala lokki (Kamome Diner, 2006) olivat sympaattisia pikkufilmejä, Glasses siirtää ohjaajan kertaheitolla mestaruussarjaan. Zilmälasit ovat zen-juttu.

Versioinfo (15.10.2010):

Elokuvan japanilaisista dvd- ja blu-ray -julkaisuista löytyy tekstitys englanniksi.

*****
© Matti Erholtz, julkaistu: 15.10.2010
keskiarvo
toimitus
5.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Megane (2007)  Megane (2007)Glasses