Caroline Munro

The Oath (2010)

aka El juramento

Ohjaus

Näyttelijät

Maa

The Oath #1 The Oath #2

"I pledge to God to assist and support, regardless of my own self-interest or reasoning, regardless of my own well-being; and not to challenge the leadership."
-- Abu Jandalin vannoma vala Osama Bin Ladenille

The Oath on ohjaaja Laura Poitrasin 9/11-iskujen jälkimaininkeihin liittyvän dokumenttitrilogian keskimmäinen osa. Ensimmäinen oli vuoden 2007 Oscar-ehdokas My Country, My Country (2006), joka tarkasteli amerikkalaisten hyökkäystä Irakiin sunnalaisen lääkärin kokemusten kautta. New Yorkin terrori-iskuihin liittyviä oikeudenkäyntejä käsittelevä trilogian kolmas osa on tarkoitus valmistua vuonna 2011.

The Oath [1]
The Oath [2]

The Oath seuraa Jemenissä taksia työkseen ajavaa arabia, Abu Jandalia. Hänen ristimänimensä on Nasser al-Bahri, mutta työskennellessään Osama Bin Ladenin henkivartijana ja uusien jihadistien värvääjänä Afganistanissa vuosina 1997-2000, hän päätti vaihtaa nimensä Jandaliksi, joka tarkoittaa kuolemaa. Samaan aikaan Jandalin lanko Salim Hamdan on vangittuna Guantanamo Bayssa ja odottaa oikeudenkäyntiä. Miehiä yhdistää sukulaisuuden lisäksi toinenkin tekijä: myös Hamdan on työskennellyt Osamalle olemalla hänen henkilökohtainen autonkuljettajansa useiden vuosien ajan. Amerikkalaisjoukkojen hyökätessä Afganistaniin vuoden 2001 lopulla, Hamdan koetti kuljettaa perheensä ulos maasta. Sen sijaan hän joutui pakistanilaisjoukkojen kaappaamaksi, jotka myivät hänet vangiksi amerikkalaisille. Ohjaaja Poitras yhdistää vähitellen Jandalin ja Hamdanin tarinat, kuljettaen dokumenttia rauhallisesti ja hallitun kiihkoilemattomasti eteenpäin.

Hamdania ei dokumentissa nähdä lukuun ottamatta vuonna 2001 kuvattua videopätkää hänen pidätyksestään. Hamdan ei suostunut kameran edessä annettuihin haastatteluihin missään vaiheessa, joten häneen tutustutaan seitsemän vuoden vangitsemisaikana kirjoitettujen kirjeiden kautta. Hänet tunnetaan vuoden 2006 oikeustaistosta (Hamdan v. Rumsfelt), joka päätyi korkeamman oikeuden ratkaistavaksi. Korkein oikeus katsoi, että presidentti Bushin luomat alkuperäiset sotilaslautakunnat olivat toimeenpanovaltansa puolesta perustuslain vastaisia, koska vain kongressilla on valta perustaa uusia tuomioistuimia.

The Oath [3]
The Oath [4]

Jandal nauttii kameran edessä saamastaan huomiosta ja sopii hyvin dokumentin päähenkilöksi. Hän on selkeäsanainen, sympaattinen ja karismaattinen mies ja hänen tekemistensä seuraaminen on kevyttä katsottavaa. Välillä hänet nähdään kiistelemässä asiakkaiden kanssa taksimatkojen hinnoista ja toisinaan hän kertoilee omasta taustastaan ja historiastaan. Puheliaan ja impulsiivisen miehen kanssa ei ristiriitaisuuksilta voida välttyä. Eräässä haastattelussa hän mm. pyytää ohjaajaa poistamaan aiemman kohtauksen, koska alkaa katua sanojaan. Poitras ei tällaiseen tietenkään suostunut.

Jandal pyrkii alituisesti kontrolloimaan elokuvan etenemistä ymmärtämättä kuitenkaan sitä, että dokumentin lopputulos on automaattisesti ohjaajansa käsialaa. Tämä näkyy muutamassa kohtauksessa, joissa Jandal suorastaan vähättelee paikan päällä olevan tallentavan kameran todistusvoimaa. Eräässä kohtauksessa keskustellessaan ystäviensä kanssa Jandal yllättäen pyörtää 9/11-iskuista aiemmin sanomiaan tuomitsevia mielipiteitä. Village Voicelle antamassaan haastattelussa ohjaaja Laura Poitras kertoo kohtauksesta, jossa nuoret wannabe-jihadistit keskustelevat Jandalin kanssa. Poitrasin mukaan nuorisolla oli tulenpalava halu saada jotain merkityksellistä toimintaa elämäänsä ja heille olisi riittänyt pienikin rohkaisun sana siihen, että he olisivat tarttuneet aseisiin ja lähteneet tappamaan vääräuskoisia amerikkalaisia. Jandal neuvoi heitä kuitenkin kohti rauhanomaisempia keinoja, vaikka moskeijoista saadut opit tarjosivat nuorille päinvastaista sanomaa.

The Oath [5]
The Oath [6]

Koko dokumentin ajan Jandal vaikuttaakin luottavan enemmän kynän ja protestoinnin tehoon kiväärin, räjähteiden ja marttyyriuden sijasta. Hänet nähdään jemeniläisessä tv-ohjelmassa puhumassa avoimesti Al-Qaedasta ja jihadista. Sen lisäksi hän yltyy kehumaan joitain länsimaisia tuotteita kavereilleen siitä huolimatta, että ne ovat ns. harhaoppisten tekemiä. Samaan hengen vetoon hän huomauttaa paikallisen tuotteiden laadun olevan ala-arvoista.

The Oathissa korostuu selvästi sen päähenkilöiden välinen kontrasti. Autonkuljettajana työskennellyt, selvästi suuremmista asioista tietämätön mies istuu Guantanamo Bayssa samaan aikaan, kun Osama Bin Ladenille uskollisuusvalan vannonut Jandal nauttii vapaudestaan Jemenissä. Jandal tunsi henkilökohtaisesti kaikki iskuissa menehtyneet jihadistit ja oli itse vangittuna tuohon aikaan. Vankeus liittyi Yhdysvaltojen laivaston ohjushävittäjä USS Colea vastaan tehtyyn pommi-iskuun lokakuussa vuonna 2000. Jandal voi kiittää vapaudestaan The Dialogue Committee -nimistä, jihadisteille tarkoitettua kuntoutusohjelmaa, johon hän osallistui vapauduttuaan vuonna 2003.

The Oath [7]
The Oath [8]

Eurooppalaisen katsojan näkökulmasta The Oath on mielenkiintoista seurattavaa. Amerikkalaisille varsinkin Hamdanin aika Guantanamo Bayssa on varmasti tuttua pelkkien lehtijuttujen ja oikeudenkäynteihin liittyvän uutisoinnin tiimoilta. Myös Jandalin edesottamukset ovat heille ainakin jossain määrin yleistä tietoa, koska hänet nähtiin tietyssä vaiheessa amerikkalaismediassa usein. Dokumentissa on mukana otteita miehen vierailusta 60 Minutes -ohjelmassa. Pääasiansa dokumentti olisi voinut kertoa hyvinkin lyhyemmässä ajassa, mutta ylimääräisiltä vaikuttavat kohtaukset tuovat kuitenkin mukaan asioita, joiden avulla on helpompi ymmärtää erityisesti Jandalia ja hänen taustojaan.

The Oath on rajattua aluetta valaiseva katsaus presidentti Bushin aloittaman, terrorismia vastaan käytävän sodan vaikutuksista. Poitras käytti sen tekemiseen kaksi vuotta. Hän pitää jatkuvasti huolen siitä, että elokuvan teemojen taustoilla oleviin tekijöihin liittyvät päätelmät jäävät katsojan vastuulle eikä hän itse lähde politikoimaan aiheillaan liikoja. Tyypillisesti terrorismia käsitellään hyvin mustavalkoisesti, mutta Poitras onnistuu hienovaraisuudellaan tuomaan mukaan harmaitakin sävyjä. Tällainen monitulkintainen lähestymistapa ei välttämättä sovi kaikille katsojille. The Oath palkittiin parhaasta kuvauksesta Sundancessa ja se on voittanut myös parhaan dokumenttielokuvan palkinnot Edinburghin ja Sarasotan elokuvafestivaaleilla.

Kokonaisuutta ajatellen The Oath kärsii liian neutraalista otteesta, vaikka ohjaajan objektiivisuus onkin tärkeää tulenarkoja aiheita käsiteltäessä. Dokumentin huippukohdat loistavat poissaolollaan ja paikoitellen hyvinkin mielenkiintoisesta sisällöstä huolimatta katsojan käteen jäävä osuus ei osoittaudu erityisen suureksi.

Versioinfo (26.10.2010):

The Oath on osa 3.-7.11.2010 Helsingissä järjestettävän Lens Politica -festivaalin ohjelmistoa. Elokuvaa esitettiin ennakkonäytöksinä Doc Lounge -klubeilla Tampereella sekä Helsingissä.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 26.10.2010
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 SMMH
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!