Caroline Munro

Alone in the Night (1994)

aka Yoru ga mata kuru

Alone in the Night #1 Alone in the Night #2

Angel Guts -sarjan osaksikin virheellisesti luultu Alone in the Night jatkaa Takashi Ishiin aiempien neo-noir -elokuvien viitoittamalla tiellä. Alone in the Nightissa ohjaajan elokuvien vakiopäähenkilö Nami (Yui Ishikawa) nähdään murhatuksi joutuvan huumekytän vaimona. Korruptoituneeksi väitetylle vainajalle ei kunniamerkkejä tai rikostutkintaa suoda, minkä provosoimana Nami lähtee henkilökohtaiselle nimenpuhdistus- ja kostoretkelle. Soluttautumisprosessi alamaailmaan kuitenkin katkeaa Namin miehen kuolemasta vastuussa olevan yakuza-järjestön tappajan Murakin (Jinpachi Nezu) pelastaessa Namin hengen.

Alone in the Night [1]
Alone in the Night [2]

Alone in the Night onnistuu asetelmassaan varsin hyvin. Tarina kantaa loppuun saakka, vaikka kovin suuria yllätyksiä ei olekaan luvassa ja väliin on mahdutettu yksi tyypillisen epätoimiva päähenkilön sekoamisjakso. Audiovisuaalisesti elokuvan tunnistaa välittömästi ohjaajansa työksi, vaikka Ishii ei aivan parhaaseen teräänsä ylläkään. Kokonaisuus on tasaisen tunnelmallinen siitäkin huolimatta, että yksittäiset bravuurikohtaukset jäävät uupumaan muutamaa alkupuolen kamerataiteilua lukuun ottamatta. Seksiä ja väkivaltaa annostellaan odotellusti eikä ohjaajan suosimista raiskauksistakaan ole puutetta. Eksploitatiivisuuden alla on silti nähtävissä lievä romanttinen pohjavire, mikä ei sekään tule yllätyksenä Ishiin ystäville.

Namia esittävä Yui Natsukawa on viime vuosina kerännyt palkintoja ja suosiota monissa televisiodraamoissa sekä arthouse-ohjaaja Hirokazu Koreedan (mm. Still Walking, 2008) elokuvissa. Natsukawan lukuisat paljasta pintaa tarjoilevat kohtaukset sekä elokuvan yleinen rajuotteisuus ovat tuoneet Alone in the Nightille jonkin verran jälkikäteen syntynyttä suosiota, vaikka kyseessä ei olekaan näyttelijättären ainoa esiintyminen ilman vaatteita. Näyttelijäsuorituksensa puolesta Natsukawa jää kuitenkin selvästi Murakia esittävän Jinpachi Nezun varjoon.

Alone in the Night [3]
Alone in the Night [4]

Natsukawan ja Nezun ohella Alone in the Nightin kolmas merkittävä roolitus on yakuza-pomon veljen osaan valittu Kippei Shiina, jonka lataa hahmoonsa samaa uhkaavaa psykoottisuutta kuin edellisessä Ishii-elokuvassaan A Night in Nude (1993). Vuoden 1995 Goninissa Shiinaa ei enää ollut tunnistaa itsekseen, vaan siinä nähty yakuzojen pompotteleman kehitysvammaisen Jimmyn rooli oli melkoinen irtiotto ja hyvä esimerkki Ishiin tavasta sijoittaa tuttuja näyttelijöitä yllättäviin rooleihin. A Night in Nudessa päähenkilö Murakia esittänyt Naoto Nakenaka puolestaan nähdään tällä kertaa 30 sekunnin roolissa sutenöörinä!

Alone in the Night on käännösnimikkeensä sekä etenkin alkuperäisnimensä "Yoru ga mata kuru" ("Yö laskeutuu jälleen") veroinen elokuva. Tarinassa ei ole ainoatakaan ulkona päivänvalossa tapahtuvaa kohtausta ja ilta-aurinkokin pelkästään maalailee varjoja sisätiloissa tapahtuvien kohtausten seinille. Pimeä elokuva on kuitenkin tarttunut filmille riittävän selkeänä, mistä on kiittäminen kahta kuvaajaa. Heistä ensimmäinen, Yasushi Sasakibara, on tallentanut valtaosan Ishiin elokuvista. Norimichi Kasamatsu on niin ikään luotettava ammattilainen ja luokiteltavissa Ishiin vakiokuvaajaksi, joskin kyse ei ole Takashi vaan Sogo Ishiistä!

Alone in the Night [5]
Alone in the Night [6]

Ishiin 1990-luvun tuotannossa Alone in the Night edustaa ohjaajansa heikompaa laitaa, ollen silti elokuvana keskivertoa parempi. Puutteineenkin se on hyvä muistutus siitä, miten mielenkiintoinen uuden aallon noir-ohjaaja Ishii oli 1990-luvun alussa, puhumattakaan hänen aiemmista meriiteistään käsikirjoittajana. Miehen tuoreemmista, S&M-elokuvien suuntaan nojaavista urakäänteistä ei valitettavasti voi sanoa samaa.

Versioinfo (8.11.2010):

A Night in Nuden tapaan tarjolla on kaksi japanilaista dvd-versiota, joista Geneonin julkaisema painos on remasteroitu ja kohtalaisilla ekstroilla varustettu. Elokuvaa ei tiettävästi ole koskaan tekstitetty englanniksi.

***--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 8.11.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!