Caroline Munro

Mum & Dad (2008)


Mum & Dad #1 Mum & Dad #2

Hip hei, englantilainen Mum & Dad on keksinyt poimia ideoita niinkin yllättävältä taholta kuin Texasin moottorisahamurhilta (1974), genrenään toivottavasti jo pian syrjäytyvä gorno. On vaikea tietää, ketä tuollaisella high conceptilla on kuviteltu tavoiteltavan. Omaperäisyyden puolesta mennään siis Hollywood-skaalalla, eikä elokuvan sikailuosastokaan pärjää Hostelille (2005), korkeintaan ehkä aihe olisi hivenen turhan arveluttava varman päälle pelaavalle rahantekokoneistolle.

Mum & Dad [1]
Mum & Dad [2]

Texasin moottorisahamurhilta Mum & Dad poimii perusideansa perheestä, joka yhdessä tuumin rääkkää elokuvan päähenkilöä. Tobe Hooperin klassikko oli kuitenkin hyvin paljon enemmän, Steven Shellin esikoispitkä juuri tuon verran. Shellin elokuvan kliimaksi, joulubileet, on helppo nähdä yrityksenä mennä Hooperia pidemmälle, viimeisen kohtauksen etenkin ollessa jo tietoisen selkeä kumarrus Texasin suuntaan. Se, mitä Mum & Dad tuo mukaan kuvioon, on nimensä mukaisesti äiti. Kovin shokeeraavaa ei tämäkään ole ollut vuosikymmeniin, sillä olemmehan nähneet esimerkiksi jo humoristiset Mother's Dayn (1980) ja People Under the Stairsin (1991).

Mum & Dad [3]
Mum & Dad [4]

Yllättävintä elokuvassa on oikeastaan sen puolivillaisuus. Shell ei edes yritä vääntää gornonamiskaansa kohti yhtätoista, vaan luottaa makaaberiin ideaansa, jolle median luomat kuvat aidoista "kauhujen taloista" Itävallassa ja Englannissa antavat ikävää pohjavirettä. Päätös voi olla oikeakin, sillä itseään toistava kidutuskauhu saisi seurata mustatukkaisten aasialaistyttöjen märkiä jalanjälkiä edesmenneiden kauhubuumien hautausmaalle antaen tietä jo seuraavalle, mikä hyvänsä se tuleekin olemaan.

Mum & Dad [5]
Mum & Dad [6]

Rehellisyyden nimissä ja kukkahattutädin leimaa uhaten en olisi kaivannut, ja tuskin elokuvan tuottanut BBC:kään, mitään erityisen eksploitatiivista lähestymistä edellä mainittuihin oikeisiin tapahtumiin, vaikka ainahan kauhufiktio on valitettavasti löytänyt aiheensa oikeasta maailmasta sitä harvoin ylittäen. Suurempaa ihmetystä sen sijaan herättää se, ettei elokuvansa myös käsikirjoittanut Shell pyri rakentamaan jännitystä genrelle perinteisin keinoin. Tyypillisestihän puolentoista tunnin aikana on pako niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana yhtä monta kertaa kuin kaudellisessa Prison Breakiä.

Mum & Dad [7]
Mum & Dad [8]

Mum & Dadilla on kuitenkin hallussaan yksi valttikortti, isän roolin vetävä Perry Benson, jonka pulskalla habituksella olisi voitu päästä pitkälle. Valitettavasti Shell ei osaa valttiaan pelata. Valinta käydä suoraan asiaan syö tehot normaali-iskältä. Jos Mum & Dadista olisikin lähdetty tekemään mustaa komediaa, tyyliin The Royle Family meets Texasin moottorisahamurhat, olisi Benson-kortilla kannattanut mennä jo all-in. Ei muissakaan näyttelijöissä valittamista toki ole, ja ylipäätään teknisesti Mum & Dad on kaukana amatöörielokuvasta, mistä ei toki ole kysekään. Yhdentekevästä melkeinpä mainstream-kauhusta menevästä brittielokuvasta ainoastaan.

Versioinfo (12.11.2010):

Nykyään Supersounds.fi:n Suomessa levittämä Another World Entertainment on julkaissut laadukkaan dvd:n Mum & Dadista suomitekstein.

**---
© Mikko Kojo, julkaistu: 12.11.2010
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (2)
 JSMK
  2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (4)
25%
Mum & Dad (2008)  Mum & Dad (2008)