Caroline Munro

Mac and Me (1988)

Mac ja minä

aka Mick, mein Freund vom anderen Stern; Mi amigo Mac; Il mio amico Mac; Mac et moi; Mac i ja; Mac, o filarakos mou

Mac and Me #1 Mac and Me #2

"This is about more than a friendship, this is about Double Cheeseburger."

Mac and Me on koskettava elokuva. Se alkoi jotakuinkin siitä, kun E.T. palasi kotiinsa ja avaruuden mulkku, Badi, oli käynyt kääntymässä Turkissa. Ei kulunut kuin viisi vuotta ja kaukaisella planeetalla muuan avaruusperhe, joka oli imemässä vettä pillillä autiomaan hiekasta, yllättyi suuresti. Heidät imaisi sisäänsä ihmisten avaruuteen lähettämä jätti-imuri. Ja he heräsivät uudessa maailmassa, jossa puhuttiin amerikkalaisesta unelmasta. Unelmasta, joka ei ollut vain amerikkalaisille, vaan myös avaruuden olennoille, jopa sellaisille, joiden äly vastaa CP-vammaisen kapasiteettia.

Mac and Me [1]
Mac and Me [2]

Mitä kaikkea voikaan tehdä miljoonilla dollareilla? Tätä pohti 80-luvun lopulla tuottajakolmikko Damon-Kerr-Louis. Niillä voi kartuttaa sijoituksia, tai kannustaa lupaavia elokuvaohjaajia. Päätettiin kuitenkin tuottaa elokuva, jonka päähenkilön nimi tulee suoraan ja kirjaimellisesti hampurilaisesta. Niinpä maahan imuroidun olennon nimeksi tuli Mac. Mac tykkää juoda Coca-Colaa, istuttaa puita ja tanssia nallepuvussa 80-luvun pastissipelle, Ronald McDonaldin kanssa - missä muuallakaan kuin hampurilaisravintolassa. Autiomaan hiekka kylmän kolan allegoriana on ainakin kieltämättä nerokkaan suoraviivainen.

Muun muassa McDonaldsin ja Coca-Colan voimakkaasti tukema elokuva voitti aikoinaan kaksi Razzieta (Stewart Raffill surkeimman ohjaajan ja Ronald uuden tulokkaan palkinnon), vaikka sille olisi kuulunut koko potti teemalaulusta käsikirjoitukseen. Huhu kertoo, että 90-luvulta alkaen elokuvan vuokraaville tarjottiin mukaan oksennuspussi, joka kannatti säästää loppupuolelle Debbie Lyttonin aloittamaan lauluun "Waves", kun Macia viedään pakettiautolla perheensä luo villihevosten kirmatessa vieressä. Siis, sikäli jos pussissa oli vielä tilaa Ronaldin järjestämän tanssikohtauksen jälkeen - harvoin oli.

Mac and Me [3]
Mac and Me [4]

Mac and Me sisältää myös herkän puolensa. Mac ystävystyy erinäisten kommellusten jälkeen pyörätuolin vankeudessa elävän Ericin kanssa, jonka pelastaa hukkumasta hieman erikoisessa kohtauksessa. Eric kun onnistuu poistuttuaan kotinsa takapihalle jotenkin rullaamaan itsensä ensin jyrkän mäen laelle ja sitten sitä pitkin kirmaamaan valtavan rotkon reunalle, josta putoaa kiljuen noin sadan metrin matkan alas järveen jonkinlaisessa muistelussa Lucio Fulcin 70-luvun slow motion -kalliohyppelyille. Ehkä hyvä niin, sillä vielä muutama kohtaus aiemmin Mac pyrki Ericin ystäväksi tunkemalla oven läpi sirkkelillä.

Hieman kuten E.T., myös nämä aavikkoasukit ovat lopulta ihan hyviä tyyppejä. Ok, he liikkuvat suu jatkuvasti auki ja puhuvat visertelemällä kuin linnut, eivätkä oikein ymmärrä ihmisten työkaluja, kuten aseita. Se on kuitenkin pientä. Ongelmia syntyy vain väärinkäsityksistä, kuten yrityksestä ostaa vesimeloni, mikä päättyy kokonaisen bensa-aseman räjähtämiseen kun poliisit ymmärtävät väärin alasti liikkuvien, asetta kantavien ja jokseenkin vajailta näyttävien olentojen tarkoitusperän. Kohtaus on tosin niin epäselvästi leikattu, että harva tietää kuka lopulta ampuu ja ketä, saati millä.

Yhtä kaikki, yleisen härdellin jälkeen avaruuden alastomat - ja sukupuolielimettömät - muukalaiset saavat vihdoin tilaisuuden osoittaa jalosukuisuutensa.

Mac and Me [5]
Mac and Me [6]

On vaikeaa kuvitella pienen lapsen tuntemuksia, joka on juuri katsonut E.T.:n (1982) ja jonka isi tuo videovuokraamosta kotiin "sen seuraavaksi parhaan" eli Mac and Me:n. Paperipussi isin kädessä ei olekaan karkkipussi. Yhtä lailla hankalaa on päästä käsiksi elokuvan käsikirjoittaneen ja ohjanneen Stewart Raffillin (Tammy and the T-Rex, 1994) maailmankuvaan, ja etenkin elokuvan viimeiseen kohtaukseen, jossa vajaaälyinen avaruusperhe on adoptoitu osaksi amerikkalaista (valkoista) perheidylliä. Siinäpä on sanomaa narkkareille ja neekereille.

80-luvun elokuvalle Mac and Me olisi saattanut merkitä uudenlaisten tuotesponssattujen elokuvien sarjaa, osallistuihan McDonalds voimakkaasti sen tuotantoon ja markkinointiin. Viimeisen otoksen "We'll Be Back" -lupauksesta huolimatta, tai siitä johtuen, elokuva kuitenkin onneksemme floppasi lippuluukuilla. Tällaisenaan se jää kieroksi vertauskuvaksi reaganilaiselle filosofialle, jonkinlaiseksi lasten The Stepford Wivesiksi (1975), jonka kauheus aukeaa vasta, kun löytää elokuvan pinnan alla kuplivan ajatuksen siitä mitä tarkoittaa sana idylli.

Versioinfo (15.11.2010):

Elokuva on helpoin hankkia katsottavakseen edullisena MGM:n R1-dvd:nä (kuvasuhde 1.33:1).

*½---
© Jari Mustonen, julkaistu: 15.11.2010
keskiarvo
toimitus
2.70/5.00 (5)
 JSSMJMMMPI
  3.5 4.0 1.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.33/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (10)
40%
Mac and Me (1988)  Mac and Me (1988)Mac ja minä