Caroline Munro

Halloween II (2009)

aka Halloween II: Director's Cut; Halloween II: Unrated Director's Cut; H2: Halloween II; Halloween 2; Rob Zombie's Halloween II; Halloween 10

Halloween II #1 Halloween II #2

Arvostelu perustuu elokuvan Director's Cut -leikkaukseen, joka poikkeaa merkittävästi miltei vartin lyhyemmästä teatteriversiosta.

Rob Zombien vuoden 2007 Halloween-uusinta oli harvinaisen selkeästi puoliksi onnistunut elokuva: paskaiselta estetiikaltaan vahvaa Michael Myersin nuoruuskuvausta seurasi tympeä puukkohippa. Nyt ohjaaja-käsikirjoittaja on palannut jatkamaan siitä, mihin viimeksi lopetti, vaikka suostuikin pestiin vasta tuottajien ilmoitettua jatkavansa kaupallisella menestyksellä startannutta sarjaa välittämättä siitä, tulisiko Zombie mukaan vai ei. Lopputulos on taas epätasainen, mutta edelleen genressään piristävän näkemyksellinen ja poikkeava.

Halloween II [1]
Halloween II [2]

Heti alkuun nähtävä kohtaus, jossa kaksi erittäin rumaa ruumisautonkuljettajaa keskustelevat kuolleiden nussimisesta ja ajavat sitten verisen kolarin, määrittelee elokuvan vireen ja varmasti myös saa ison osan katsojista vihaamaan Zombien likaista visiota: Halloween II on äärimmäisen rujo ja epämiellyttävä elokuva, joka ei liiemmin varjele John Carpenterin klassikkoon rakastuneiden tunteita. Otsaan ammuttu, menehtyneeksi luultu Michael Myers (jättimäinen Tyler Mane) vapauttaa seuraavaksi itsensä auton kuljetustilasta ja nyhertää lasinpalasella korisevan, vaivoin eloon jääneen kuskin pään irti.

Halloweenin finaalissa lähes kuoliaaksi silvotun Laurien (Scout Taylor-Compton) uusi selviämiskamppailu käynnistyy intensiivisesti tämän peatessa Haddonfieldin sairaalaan tiensä löytänyttä Michaelia. Tylyt puukotukset ja graafiset ensiapudetaljit saavat jälleen ihmettelemään, mitä kaikkea R-ratingillä nykyään valkokankaille pääseekään (R- ja unrated-versioissa ei ole väkivallan osalta eroa). Jakso on tietysti tribuutti kokonaan sairaalaympäristöön sijoittuvalle, Carpenterin kirjoittamalle ja Rick Rosenthalin ohjaamalle Halloween II:lle (1981), mutta onneksi loppuelokuva ei ole ensimmäisen osan tapaan minkään sortin remake (toisin kuin suomijulkaisun kansipaperi väittää), vaan Zombie jatkaa tästä Myersin tarinaa omilla ehdoillaan.

Halloween II [3]
Halloween II [4]

Kaksi vuotta Halloweenin tapahtumien jälkeen Laurie asuu yhdessä sheriffi Brackettin (erinomainen Brad Dourif edellisestä osasta laajennetussa roolissa) ja tämän tyttären, niin ikään Michaelin hyökkäyksestä arpeutuneena selvinneen Annien (Danielle Harris) kanssa. Laurien mieli on tragedian takia pahasti järkkynyt, ja hän käy ilman mainittavaa edistymistä tapaamassa psykiatria (Superman-elokuvasarjan ohella mm. Black Christmasista ja Brian De Palman Sistersin pääosasta muistettava Margot Kidder). Välit jopa Annieen ovat tulehtuneet, ja tyttöjen ahdistus ilmenee huvittavan alleviivatusti Brackettien talon sisustuksessa, jota koristavat spray-töhryt ("Fuck Off and Die" jne.) sekä mm. Laurien sängynpäätyyn kiinnitetty Charles Manson -juliste.

Laurien hahmonkehitys on sinänsä slasherien mittapuulla harvinaisen syvällistä, mutta valitettavasti hänen angstista teinikapinointiaan ei ole kovin kiinnostavaa seurata, ja Taylor-Compton on elokuvan näyttelijöiden heikko lenkki. Paljoa paremmin ei käy tri Loomisin kanssa, jonka kusipäiseksi julkkisnousukkaaksi sukeutunutta uutta tulemista Malcolm McDowell tulkitsee tarpeettomankin antaumuksellisesti. Suurimpia vastareaktioita katsojissa on synnyttänyt kuitenkin itse Michael Myers, joka osaa nyt päästellä ääniä, esiintyy useasti ilman naamiotaan ja näkee surrealistisia ilmestyksiä edesmenneestä äidistään (Sheri Moon Zombie).

Halloween II [5]
Halloween II [6]

Rob Zombiella on osaksi kiinnostavia ideoita, joiden toteutus ontuu, sekä osaksi tusinakauhumateriaalia, joka on kuitenkin toteutettu omaperäisesti ja tyylikkäästi. Yksi Zombien Halloweenin tehokkaimmista ratkaisuista, eli kiehtovakasvoisen lapsinäyttelijän käyttäminen Michaelin nuoruuskohtauksissa ja aikuisen version jättäminen kasvottomaksi, on munattu vaihtamalla kasvuspurtin vanhentama Daeg Faerch täysin mitäänsanomattomaan Chase Vanekiin sekä esittelemällä peittelemättä nyky-Michaelin parrakasta spurgupärstää. Näkyjaksot ovat muun elokuvan tapaan visuaalisesti onnistuneita, mutta eteerisen jäykän Sheri Moonin lausumien tappomotivaatioiden myötä myös pöhköjä.

Slasher-elokuvana Halloween II toimii kuitenkin paljon edeltäjäänsä paremmin. Silmittömän brutaaleihin hengenriistoihin huipentuvat tappokohtaukset rakentuvat nyt pääosin jännittävästi, ja Zombie käyttää paikoin mielenkiintoisia ohjaustekniikoita mm. aikatasoja sekoittamalla. Michael Myers teurastaa uhrejaan hyytävän suoraviivaisesti esimerkiksi polkemalla äitinsä entisen strippiklubin työntekijän pääkopan muhjuksi. Muutamaan kertaan Zombien ote tosin lipsuu, jolloin tasokkaasta goresta huolimatta jälki on hätiköidyn oloista.

Halloween II [7]
Halloween II [8]

Vakavine puutteineenkin Halloween II tuntuu täydellisemmältä Rob Zombien Myers-universumin ruumiillistumalta kuin uusintaversioinnin rampauttama ensimmäinen yritys. Ikonisen maskitappajan hahmon ja historian entistä rajumpi reformointi tuskin miellyttää Carpenter-puristeja, eikä edellistä Halloweenia halveksuneiden kannata vaivautua, sillä nuhjuista karkeutta on pelkästään lisätty. Epämukavaa murhaamiskauhua etsivät löytänevät rahoilleen vastinetta.

Halloween III (3D?) julistettiin tulevaksi heti Halloween II:n ensi-iltaviikonlopun rohkaisevien lipunmyyntitulosten paljastuttua, mutta esituotanto pistettiin jäihin Weinsteinien ajauduttua rahavaikeuksiin. Iloinen uutinen puolestaan on, ettei Zombie aio enää olla missään tekemisissä sarjan kanssa. Ehkä siis seuraavaksi näemme mieheltä jotain enemmän käsikirjoittaja-ohjaajan mustan huumorin sävyttämän melkein-mestariteoksen The Devil's Rejects (2005) kaltaista.

Versioinfo (25.11.2010):

Tässä kuussa ilmestynyt Future Filmin kotimainen blu-ray on teknisesti laadukas. Kuvanlaatu on vaihteleva tarkkuudeltaan ja rakeisuudeltaan, mutta kyseessä on lähdemateriaalille uskollinen esitys elokuvasta, joka kuvattiin osaksi digitaalisesti ja osaksi 16 mm filmille. Levyllä raskas rakeisuus ja pääosin synkät värisävyt toistuvat hienosti. DTS-HD MA -ääniraita toimii pelottelukohtauksissa muhkeasti.

Valitettavasti julkaisu sisältää ainoastaan Director's Cut -version elokuvasta. Lyhyempi teatteriversio olisi ollut mukava lisä, sillä eroa eri leikkauksilla on miltei 100 eri otoksessa, eikä mitään jouduttu sensuroimaan väkivallan osalta. Pettymys on myös ekstrojen täydellinen puuttuminen; mm. Sonyn USA-bd:ltä löytyy Zombien kommenttiraita, poistettuja kohtauksia jne., Future Filmin levyltä ei edes traileria.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 25.11.2010
keskiarvo
toimitus
2.36/5.00 (7)
 JSSMTPJM*MHMK*EM
  1.5 3.0 2.5 2.5 2.5 1.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.65/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -4 (15)
27%
Halloween II (2009)  Halloween II (2009)  

kommentit

odota...
Tuoppi kommentoi (25.11.2010 15:57:23)
user avatar Ite antaisin tälle maksimissaan puolitoista tähteä. Ykkösessä oli parasta juuri alkupuolisko jossa luotiin Myersille hienosti mielenkiintoista taustaa mutta tässä osassa mennään mielisairausteema edellä täyspäätä pöpelikköön. Ei ole osattu päättää onko Myers yliluonnollinen tappokone vai inhimillinen, ähkivä ja puhiseva "tavallinen" mielipuoli. Haluttaisiin enemmän jälkimmäistä mutta silti perinteet velvoittaa ja äijä kestää aikamoista rääkkiä ja ammuskelu varsin kevyesti. Tämä kaksijakoisuus syö minusta tehoja tappokoneelta ja uskottavuutta inhimilliseltä mielisairaalapotilaalta. Mitä tulee niihin hallusinaatioihin äidistä niin jo niistä laskee pisteet roimasti. Ne kohtaukset ovat valtaosin ihan hirveetä pitkäveteistä skeidaa joiden ainoa tarkoitus tuntuu olevan ohjaajan vaimon saaminen kankaalle lähes joka toiseen kohtaukseen. Tappo-osasto on tässä tosiaan ihan kunnossa mutta aika laiha lohtu kokonaiskuvassa.
vastaa »
Red Right Hand kommentoi (26.11.2010 16:54:57)
user avatar Toisaalta, kyllä pelkästä Rob Zombien vaimosta voi antaa sen 1.5 tähteä! Se on IHANA!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa