Caroline Munro

Perfect Education: Maid, for You (2010)

aka Kanzen naru shiiku: Meido, for you

Perfect Education: Maid, for You #1 Perfect Education: Maid, for You #2

"Moe Moe Special Beam!" Aina kehityksen jälkijunassa pysyttelevä Kenta Fukasaku on ylittänyt itsensä. Uudelleen syntyneen 3D-buumin vanassa räpiköivä ohjaaja on sijoittanut isäukkonsa maineen tuoman vakiobudjettinsa aitoon Akihabara-fanituotteeseen, kolmiulotteiseen maid-trilleriin. Rahat eivät kuitenkaan ole riittäneet koko elokuvan mittaiseen tekniseen pätemiseen, joten erikoisefektit rajoittuvat tanssi- ja seksikohtauksiin.

Perfect Education: Maid, for You [1]
Perfect Education: Maid, for You [2]

Perfect Education: Maid, for Youn teemana oleva, viimeisen kymmenen vuoden aikana hyvinkin suosituksi noussut maid-moe (suomalaisittain sisäkköfetissi, mutta ilmiön täkäläisen tuntemattomuuden vuoksi pitäydyttäköön vierasperäisessä termissä) on japanilaisen söpöysperversioviidakon kirkkaimpia helmiä. Ilmiö on pikkuhiljaa leviämässä Japanin ulkopuolellekin, ja myös Japanissa yrittäjät pyrkivät nappaamaan osansa maassa vierailevien ulkomaalaisten gaijin-otakujen rahoista pitämällä tallissaan englantia aksenttaavia japanilaistyttöjä.

Länsimaalaisittain ehkäpä omituiselta kuulostava ilmiö on lievästi piiloseksuaalinen, mutta pääpiirteissään viaton. Akihabaran aaltotaajuudelle pääsemiseksi nopea kulttuuriekskursio saattaa tosin olla tarpeen. Omaa personallisuutta karsastavien perinteisten japanilaisten yhteiskuntanormien, perheen kunniakkaan edustamisen sekä työelämän paineiden johdosta Nippon on hieman ristiriitaisesti vastakulttuurien kehto. Välinpitämättömissä länsimaissa kuka tahansa saa olla niin outo kuin tahtoo. Japanissa yhteiskunta sen sijaan murskaa heikot poikkeusyksilöt, mikä on omiaan ruokkimaan vastarintaa ja vahvojen, yhteisöllisten vastakulttuurien syntyä. Otaku-nörtit ovat vain yksi ryhmä muiden joukossa

Perfect Education: Maid, for You [3]
Perfect Education: Maid, for You [4]

Toinen hyvin japanilainen ilmiö on söpöyden (kawaii) palvonta, mikä tulee ilmi jokapäiväisessä elämässä niin idolikulttuurin, televisiomainosten, purikura-valokuvakoppien kuin kaduilla käyskentelevien mainostajienkin kautta. Toisinaan, joskaan ei läheskään niin usein kuin ilmiötä ymmärtämättömät ja usein pedofiilikellojakin kolistelevat ulkopuoliset tarkastelijat luulevat, kawaii-elementit sekoittuvat seksuaalisempiin vivahteisiin. Viimeksi mainitut omaavat niin ikään otaku-maan viihdeteollisuudessa valtaisan ja eksplisiittisyyden monia eri asteita läpi käyvän kirjon, mihin on eittämättä vaikuttanut japanilainen, aikuisviihdettä pikselisensuurilla rajoittava terrorismi. Kun kaikkea ei voi näyttää, on keksittävä jotain uutta asiakaskunnan mielenkiinnon saavuttamiseksi.

Puhtoisen täydellisiä anime-tyttöjä palvovien otakujen päivänpelastajaksi muodostunut maid-ilmiö elää vahvana Tokion Akihabara-kaupunginosan maid-kahviloissa, joissa söpöt sisäkköunivormuun pukeutuneet japanilaiset tytöt asettelevat ylihinnoiteltuja kahvikuppeja mestarin (asiakkaan) pöydälle inttimäisellä huolellisuudella. Illan mittaan sydänten ilmaan piirtely vaihtuu animesarjojen teemakappaleiden nuotin vierestä referoinniksi ja asiakkaiden kanssa valokuvien ottamiseksi, hurjaa rahallista korvausta vastaan toki. Hinnat ovat oikeutettuja ainakin siinä mielessä, että otakuilta harvoin irtoaa olkihattuja arvokkaampia lahjoja. Maidien lähisukulaiset, hostess clubien juttuseuratytöt kun saavat ikälopuilta bisnesmiehiltä timanttisormuksia syntymäpäivälahjaksi.

Perfect Education: Maid, for You [5]
Perfect Education: Maid, for You [6]

Perfect Education: Maid, for You on Fukasakun taulapäinen tutkielma maid-teemasta. Kyse on nimellisestä jatkosta eroottissävyisten Perfect Education -kidnappaustrillerien sarjaan, jonka edellisen osan ohjaimissa hääri itse Koji Wakamatsu. Maid, for You korvaa monia sarjan muita elokuvia leimanneen synkkyyden ja vakavahenkisyyden tanssilla, laululla ja karamelliväreillä. Tukholma-syndrooman logiikkaa noudatteleva uskomaton ja katsojan alhaisimpiin vietteihin vetoava rakkaustarina on silti mukana, asiaankuuluvilla seksikohtauksilla ja väkivaltapurskahduksilla maustettuna.

Suurinta päänvaivaa katsojalle aiheuttaa Fukasakun perimmäisten pyrkimysten ymmärtäminen: yrittääkö hän olla epäonnistuneen nokkela vai pelkästään rehellisen tyhmä? Ohjaajan näkemys maid cafen asiakaskunnasta vastaa suurin piirtein toteutumatta jäänyttä Ere Kokkonen -projektia 15 Uuno Turhapuroa välkkyvän auringon maassa. Visio naurattaa, mutta tuskin tyydyttää sen enempää 3D-sisäkköjen perään kuolaavia otakuja kuin kulttuurillista mielenkiintoa julkisena tekosyynä käyttäviä elokuvakriitikoitakaan. No, ehkäpä sittenkin jälkimmäisiä...

Perfect Education: Maid, for You [7]
Perfect Education: Maid, for You [8]

Todellisuudessa maid-palvonta ei läheskään aina ole kovin omituista puuhaa. Usein kyse on molemminpuolisesta roolipelistä tai pelkästään kieli poskella rentoutumisesta, mistä kertoo maid-kahviloiden suosio japanilaisten tyttöjen parissa. Myös työntekijät ovat pääosin täysin tervejärkisiä ihmisiä, joskaan Fukasakun visioon tämä ei ole aivan mahtunut. Sydäntä lämmittävää rakkaustarinaa psykopaatti-otakun (Kotaro Yanagi) ja tämän kidnappaamaksi joutuneen maidin välille kun on vaikea luoda, ellei kaksikon välille saada aikaiseksi molemminpuolista, kaiken järjen vastaista sympatiaa. Välillä tarinan henki on kuin 1980-luvun Nikkatsu-pink -elokuvista, joiden moraalinen opetus oli, että jos kidnappaat naisen ja alistat häntä kaksi viikkoa putkeen hän lopulta kiittää sinua silmiensä avaamisesta.

Päähenkilöiden välisen, perinteisin standardein puhtaaksi fantasiaksi luokiteltavan rakkaustarinan kuvauksessa Fukasaku onnistuu varsin hyvin, jopa siinä määrin, että hetkeä aiemmin loukattu otaku-kansakin herkistynee anteeksiannon partaalle. Tarinallisesti hommassa ei ole järkeä, mutta jos antautuu maid-fantasian vietäväksi - ja miksipä ei, onhan kyseessä elokuva - on luvassa jännityksellä höystettyä romantiikkaa, unohtamatta tasaisin väliajoin ilmaantuvia totaalisia wtf-hetkiä. Kohokohtiin lukeutuu mm. pissahädän yllättämän, tuoliin kiinni teipatun maidin tarpeiden teettäminen alakerran manga-kahvilasta napattuun mehukannuun.

Perfect Education: Maid, for You [9]
Perfect Education: Maid, for You [10]

Pääosan unelmatyttönä nähdään melko tuntematon Ayano, joka on bikinikuvilla elantonsa ansainnut entinen gravure-idoli (lue: ei riisuudu kameran edessä). Paino on kuitenkin tässä tapauksessa sanalla "entinen" (lue: riisuutuu nykyään kameran edessä). Ayanon hahmo mukailee härskiytyneen maid-fanin päiväunta: julkisesti puhdas ja saavuttamaton, mutta illan tullen seksuaalisia halujaan vastustamaan kykenemätön naapurin tyttö.

Maid, for Youn mainosvaltiksi valjastettu 3D-teknologia paljastuu ainakin kotioloissa pannukakuksi. Japani-dvd:n mukana tulevilla surkeilla punasinilaseilla katseltuna elokuvan puolentusinaa 3D-kohtausta muuttuvat sellaiseksi värien sekamelskaksi, että rillit paiskaa muutaman yrittämän jälkeen seinään. Syvyysvaikutelma jää sekin perustelkkarilla mitättömäksi. Voi toki olla, että tulevaisuudessa olohuoneteknologian parantuessa myös Ayanon rinnat pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Toistaiseksi on paras tyytyä kaksiulotteisiin painoksiin, vaikka kuvassa näkyvä haamuefekti häiritseekin katselunautintoa ja näyttäytyy jossain määrin jopa 2D-versiossa.

Perfect Education: Maid, for You [11]
Perfect Education: Maid, for You [12]

Paikoittaista suttuisuutta lukuun ottamatta elokuvan digikuvaus on ajoittain jopa melko nättiä ja värikästä, joskin maid-cafe -kohtauksissa tunnelmaan sopivan unenomaista. Kun päälle lisätään vielä vetävä teemakappale, niin katsojan kelpaa fiilistellä kaikkea järjellistä uhmaavan ja joka käänteessä kömpelön, mutta vähintäänkin nauruhermoihin ja maid-fetissiin napakasti pläsähtävän elokuvan parissa. Aivot narikkaan, kalja käteen ja 3D-lasit takkaan.

Versioinfo (3.12.2010):

Elokuvan tekstittämätön japanilainen dvd-julkaisu sisältää kahdet 3D-lasit. Turhaa kikkailua karsastavan katsojan onneksi levyltä löytyy myös elokuvan 2D-versio. Elokuva on sittemmin julkaistu myös Hongkongissa englanniksi tekstitetyllä dvd:llä.

***--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 3.12.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!