Caroline Munro

Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore (2010)


Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore #1  

80-luvulla Jackie Kongin b-elokuvat The Underachievers ja Blood Diner tuottanut Jimmy Maslon sai Blood Feast 2:n (2002) apulaistuottajana toimimisensa jälkeen kimmokkeen tehdä dokumentin idolistaan Herschell Gordon Lewisistä. Rahoitus projektiin järjestyi Something Weird Videon kautta ja kuvaukset alkoivatkin lupaavasti. Tapahtui kuitenkin ikävä hyytyminen, eikä Maslon lopulta kyennyt edistämään, saati viimeistelemään dokumentaariaan.

Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore [1]
Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore [2]

Something Weird Videon omistaja ja johtohahmo Mike Vraney päätyi lopulta ottamaan ohjat käsiinsä ja hälytti avukseen elokuvaohjauksen pariin juuri palanneen ja SWV:n leivissä edelleen työskennelleen Frank Henenlotterin. Eksploitaatioelokuvat ja erityisesti H.G. Lewisin uran kuin omat taskunsa tunteva Henenlotter oli oiva valinta uudeksi luotsiksi, ja hänen avustuksella kauan kestänyt projekti saatiinkin viimein saateltua onnistuneesti maaliin.

Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore on kattava läpikatsaus H.G. Lewisin uraan aina alkuvaiheista nykypäivään. Lewisin tunnetuimpien varhaisgore-elokuvien ohella paljon ruutuaikaa dokumentissa saavat myös eksploitaatio- ja biker-elokuvat sekä etenkin varhaistuotantoa edustaneet tissi- ja nudistielokuvat, eli niin kutsutut nudie cutiesit.

Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore [3]
Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gore [4]

Lewisin itsensä ohella haastateltavina nähdään mm. useissa Lewisin elokuvissa näytellyt Mal Arnold, b-elokuvakriitikko Joe Bob Briggs (aka John Bloom) sekä kulttiohjaaja John Waters. Myös Henenlotter itse käy kääntymässä useaan otteeseen kameran edessä.

Pienoisesta tiivistämisestä ei haittaa olisi ollut, sillä etenkin Lewisin uran hyvin tuntevalle katsojalle lähes kaksituntinen dokumentti sisältää ehkä turhankin paljon näytepaloja jo ennalta tutuista elokuvista sekä jonkin verran tarpeettoman oloista kommentaaria. Kokonaisuudessaan kyseessä on kuitenkin mieluisa ja kiehtova henkilökuva eksploitaatioelokuvan merkittävästä pioneerista.

***--
© Jetro Suni, julkaistu: 10.12.2010
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (4)
 JSSMTPMM
  3.0 2.0 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!