Caroline Munro

Basket Case 2 (1990)

aka House of Freaks; Frère de sang 2

Basket Case 2 #1 Basket Case 2 #2

Belial on palannut!

Alun perin Frank Henenlotterin tarkoitus oli, että Basket Casen (1982) lopussa päähenkilöt kuolivat eikä jatko-osaa ikinä tehtäisi. Onneksi se kuitenkin tehtiin, koska ohjaajalle tyypillinen omaperäisyys on hyvin nähtävissä inspiraatiota Tod Browningin Freaksista (1932) ammentavassa elokuvassa. Tuottajien toiveista huolimatta Henenlotter ei yrittänyt toistaa ensimmäisessä osassa nähtyä konseptia, vaan vei tarinaa eteenpäin aivan uuteen suuntaan.

Basket Case 2 [1]
Basket Case 2 [2]

Basket Case 2 alkaa suoraan siitä mihin ensimmäinen osa päättyi. Duane (Kevin Van Hentenryck) ja hänen fyysisesti vääristynyt, korissa asusteleva veljensä Belial kiidätetään sairaalan teho-osastolle, josta he onnistuvat kuitenkin pakenemaan. Kaksikko päätyy friikkien turvapaikkana toimivaan taloon samaan tyyliin kuin Boone päätyi Midianiin Clive Barkerin elokuvassa Nightbreed (joka valmistui samana vuonna Basket Case 2:n kanssa). Friikkiasukkaiden täyteistä taloa emännöi Ruth-täti (jazzlaulajanakin tunnettu Annie Ross) apurinaan nuori Susan (Heather Rattray), johon Duane ihastuu nopeasti. Duanen ja Belialin saavuttaman pahamaineisuuden ansiosta heidän olinpaikkaansa lähtee selvittämään toimittaja Kathryn (Judy Grafe), joka on valmis tekemään mitä vain kunnon lehtijutun eteen.

Basket Case 2 [3]
Basket Case 2 [4]

Basket Case 2 hyötyy aiempaa osaa hieman suuremmasta budjetista ja friikkimaskeerausten monipuolisuudesta, vaikka jääkin elokuvana selvästi sen jälkeen. Ilmeinen parannus ensimmäiseen osaan nähden on kuvaaja Robert M. Baldwin, jonka luomat kuvakokonaisuudet ovat parhaimmillaan selvästi laadukkaampia kuin itse elokuvan muun tason perusteella voisi olettaa. Basket Case 2 kuvattiin samaan aikaan Frankenhookerin (1990) kanssa.

Basket Case 2 [5]
Basket Case 2 [6]

Trilogiaksi sarja muodostui vasta pari vuotta myöhemmin, kun Basket Case 3: The Progeny (1992) näki päivänvalon. Henenlotter itse toivoo, että kolmas osa unohdettaisiin totaalisesti ja kokonaisuutta ajateltaisiin kahden ensimmäisen osan perusteella. Hänen mielestään kolmas osa on totaalisen surkea tekele ja se onkin ohjaajan filmografian selvästi huonoin elokuva.

Basket Case 2 on aidosti viihdyttävä kauhukomedia ja onnistunut jatko-osa. Tuskin missään muussa elokuvassa on mahdollista nähdä näin paljon friikkien välistä seksiä.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 10.12.2010
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSSMMMMK*
  3.0 3.0 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.81/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (8)
13%
Basket Case 2 (1990)  Basket Case 2 (1990)