Caroline Munro

The Dark Lurking (2010)

Vaaniva pimeys

aka Alien vs. Zombies: The Dark Lurking

The Dark Lurking #1 The Dark Lurking #2

"Save your prayers. There is only darkness here. And death."

Kaikesta päätellen australialainen Gregory Connors rakastaa James Cameronin scifitoimintaklassikkoa Aliens (1986). The Dark Lurking on Connorsin ensimmäinen ohjaus ja hän on ladannut siihen kaiken minkä on saanut esikuvastaan irti lisäten lopuksi muutamia muilta tahoilta napattuja asioita. Myös Resident Evil -sarjan pelit ja elokuvat kuulunevat mitä luultavammin Connorsin suosikkeihin. On täysin katsojasta kiinni kokeeko elokuvan pahvisena tusinaviihteenä vai aivottoman toiminnan täytteisenä high concept -nautintona.

The Dark Lurking [1]
The Dark Lurking [2]

Salaisen laboratorion tutkimuskohteena ollut Lena (Tonia Renee) herää koomasta ja huomaa olevansa nalkissa syvällä planeetan pinnan alla sijaitsevalla tutkimusasema 302:lla. Jotain kammottavaa on tapahtunut ja sen seurauksena ihmiset ovat mutatoituneet verenhimoisiksi ja mielipuolisiksi avaruushirviöiksi. Lena lyöttäytyy yhteen keskenään räyhäävistä machosotilaista sekä nynnyistä laboratorioteknikoista koostuvan ryhmän kanssa, ja pakomatka kohti kolmetoista kerrosta ylempänä odottavaa planeetan pintaa alkaa.

The Dark Lurking voisi sisältönsä puolesta hyvinkin perustua johonkin kehnoon fps-peliin ja omaperäisyyden puute onkin sen heikoimpia puolia. Tarina on kauttaaltaan täynnä kliseitä, jotka ovat tyypillisiä monille peleille tai niihin perustuville elokuville. Elokuvaa katsoessa onkin olennaista, ettei kiinnitä liikaa huomiota kliseisiin, vaan ottaa kokonaisuuden vastaan juuri sellaisena suoraviivaisena viihteenä kuin millaiseksi se on tarkoitettukin. Piristävä poikkeus on kohtaus, jossa tapahtumia selitetään Toiseen maailmansotaan liittyvien asioiden kautta. Natsiokkultismi ja saksalaisten megalomaaniset suunnitelmat ovat viime vuosina olleet esillä useissa muissakin elokuvissa, mutta harvoin toiselle planeetalle sijoittuvissa toimintaelokuvissa.

The Dark Lurking [3]
The Dark Lurking [4]

Vastaan tulevat vihulaiset karsivat ryhmästä heikoimmat ja typerimmät elokuvan edetessä. Joukkoa johtaa Dare (Anthony Edwards), lähimpinä apureinaan viiksekäs Kirkland (halvan Peter Stormare -kloonin näköinen Ozzie Devrish) sekä Michaels (sankarin maneerein ylinäyttelevä Bret Kennedy). Tiedeihmisiä edustavat mm. heikko, mutta älykäs Yutani (Roslyn van Doorn) sekä pahansuopa tutkimusryhmän johtaja Koenig (elokuvan kuvaajanakin toiminut Dirk Foulger). Oikeastaan yksikään elokuvan amerikkalaista aksenttia yrittävistä aussinäyttelijöistä ei kehuja ansaitse. Asenne ja innokkuus ovat useimmilla kuitenkin sen verran hyvin tasapainossa, ettei näyttelytaitojen puute häiritse liikaa. Hahmot ovat onnistuneita kliseisyydestään huolimatta, joten erityisesti päähenkilöiden kohtalosta alkaa välittää elokuvan edetessä.

The Dark Lurking [5]
The Dark Lurking [6]

The Dark Lurkingin onnistuneimpia puolia ovat etenkin budjettiin nähden erittäin tarkasti luodut kuvauspaikat. Metallisista seinistä koostuvien loputtomien käytävien höyryt ja vilkkuvalot ovat toki tuttuja entuudestaan, mutta sopivat elokuvaan täydellisesti. Myös elokuvan runsaat toimintakohtaukset ja erikoisefektit ovat hyvin toteutettuja Connorsin ohjauksen pysyessä enimmän aikaa hallittuna. Elokuvan loppukohtaukseen ladattu käänne ei varmasti tule kaikille katsojille aitona yllätyksenä, mutta toimii siitä huolimatta oikealla tavalla.

Versioinfo (7.12.2010):

Another World Entertainmentin suomalainen dvd-julkaisu sisältää anamorfisen 16:9 kuvan ja viisikanavaisen äänen. Ekstroille on tallennettu trailereita ja Making of -dokumentti. Jostain syystä Gregory Connorsin aiemmin ohjaama 15-minuuttinen lyhytelokuva Netherworld (2005) ei ole mukana, vaikka kuuluu joidenkin muiden julkaisujen ekstramateriaaleihin.

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 7.12.2010
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 JSSMMM
  2.0 2.5 1.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!