Caroline Munro

The Funhouse (1981)

Kummitusjuna

aka Funhouse: Carnival of Terror; Acidente no Luna Parque; Carnaval del terror; Das Kabinett des Schreckens

The Funhouse #1 The Funhouse #2

Tobe Hooperin filmografia on epätasainen, mutta mielenkiintoinen. Pienellä budjetilla uran alkuvaiheessa tehty Texasin moottorisahamurhat (1974) osoittautui täysosumaksi ja nauttii kulttisuosiosta vielä nykyisinkin. Pian sen jälkeen seurasi rosoinen, mutta erittäin karismaattinen eksploitaatioelokuva Eaten Alive (1977), jossa psykoottinen punaniska syötti hotellinsa asiakkaita krokotiilille. Hooperin ura alkoi hiipua jo valitettavan aikaisin ja nykyisin hänen nimeensä törmää lähinnä tv-sarjojen yksittäisten jaksojen tai nopeasti unohduksen suohon uponneiden pienimuotoisten kauhuelokuvien krediiteissä. Hooperin huippukaudelta hieman vähemmälle huomiolle on jäänyt The Funhouse, jonka hän ohjasi juuri ennen suureksi hitiksi osoittautunutta Poltergeistia (1982).

The Funhouse [1]
The Funhouse [2]

Neljä nuorta päättävät poltella pilveä ja viettää iltaa läheisessä tivolissa. Nuori Amy (Mozartin vaimoa Amadeus-elokuvassa esittänyt Elisabeth Berridge) on porukan kokemattomin ja naiivein jäsen samaan tapaan kuin Sallyn hahmo Texasin moottorisahamurhissa. Amyn poikakaveri Buzz (John Corbett -naamainen Cooper Huckabee) on seikkailuintoisempi osapuoli ja hänellä on kova halu päästä Amyn pöksyihin. Joukon kaksi muuta jäsentä ovat nörttimäinen Richie (Miles Chapin) ja hänen treffiseuralaisensa Liz (Largo Woodruff). Viidenneksi pyöräksi mukaan ilmaantuu salaa kotoa karannut Amyn pikkuveli Joey (Shawn Carson), jonka tehtävä elokuvassa on toimia sivustakatsojana ja lopulta myös pahisten pelinappulana.

The Funhouse [3]
The Funhouse [4]

Tivoli tarjoaa tunnelmallisen tapahtumapaikan murhapainotteiselle kauhuelokuvalle. Tavanomaisten laitteiden, törmäilyautojen, ennustajaeukon, maailmanpyörän ja hattarakojujen lisäksi tarjolla on friikkinäytös, jonka vetonauloja ovat muun muassa kaksipäinen lehmä ja lasipurkissa lilluva mutanttisikiö. Tivolissa tapaa usein myös omituisia hahmoja ja tällä kertaa tarjolla on yleisessä käymälässä Jumalan läsnäoloa julistava sekopäämummeli (Sonia Zomina) ja pahaenteisesti tivolin alueella Frankenstein-naamari päässään käyskentelevä hyypiö (Wayne Doba).

The Funhouse [5]
The Funhouse [6]

Elokuva alkaa itsevarmalla tavalla, mutta asiaan päästään vasta reilun puolen tunnin jälkeen nuorten päättäessä jäädä salaa yöpymään tivolin kummitusjunaan. Hidas aloitus ei kuitenkaan katsomista häiritse - siitä Hooper pitää huolen sujuvalla rytmityksellään ja huolellisella hahmojen esittelyllä. Elokuvan pahikset ovat uhkaavia ja onnistuneesti luotuja hahmoja, kuten on totuttu näkemään Hooperin muissakin elokuvissa. Loppua kohden elokuvan intensiteetti kasvaa sitä mukaa kun ruumiita alkaa ilmaantua. Viimeisissä hetkissä on samaa säälimätöntä mielenterveyden herpaantumisen painostavaa tunnetta, joka on leimallista myös Texasin moottorisahamurhien loppusekunneille.

Vaikka The Funhouse onkin etenkin tunnelmansa puolesta onnistunut elokuva, sitä on mahdotonta nostaa erityiselle jalustalle, koska käsikirjoitus ei tarjoa juuri muuta kuin kliseisiä reittejä pitkin etenevän tarinan. Se ei kuitenkaan estä nauttimasta muutamista näytteillä olevista tisseistä tai siitä ilon tunteesta jonka saa, kun tuskissaan huutavia teinejä laitetaan lihoiksi.

Versioinfo (31.12.2010):

Future Film on julkaissut elokuvan Suomessa dvd:llä. Anamorfinen 1.78:1 kuva on moitteeton lukuun ottamatta paria kohtausta, joissa rakeisuus korostuu. Myös kuvasuhde on väärä, koska alkuperäinen suhde on 2.35:1. Levyllä ei ole ekstramateriaalia.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 31.12.2010
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSSMTPEMTM
  3.0 3.0 2.0 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.86/5.00 (14)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (10)
0%
The Funhouse (1981)  The Funhouse (1981)Kummitusjuna