Caroline Munro

Sie tötete in Ekstase (1971) :: She Killed in Ecstasy

aka Misdaad in extase; Crimes dans l'extase; Mrs. Hyde

Sie tötete in Ekstase #1 Sie tötete in Ekstase #2

Legendaarinen eksploitaatio-auteur Jess Franco on yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana ohjannut satoja elokuvia, joista parhaat nauttivat vankkaa kulttisuosiota. Näistä kaksi syntyi 70-luvun alussa, Sie tötete in Ekstase (She Killed in Ecstasy) sekä Vampiros lesbos (1970). Franco ohjasi molemmat elokuvista käyttäen useita samoja näyttelijöitä, kuvauspaikkoja sekä samantyylistä musiikkia.

Sie tötete in Ekstase [1]
Sie tötete in Ekstase [2]

Tohtori Johnson (Fred Williams) tekee lääketieteellisiä kokeita abortoiduille sikiöille. Kateelliset tutkijakollegat pitävät hänen tutkimuksiaan moraalittomina ja heidän takiaan Johnson menettää lupansa harjoittaa ammattiaan. Myöhemmin myös Johnsonin tutkimuslaboratorio löytyy tuhottuna. Masentunut Johnson lähtee hermolomalle vaimonsa (Soledad Miranda) kanssa syrjäiselle saarelle. Kokemukset ovat lääkärille liikaa painajaisten vaivatessa häntä alituisesti ja eräänä päivänä hän päättää riistää henkensä. Rakastava vaimo vannoo kostoa miehensä kuolemasta vastuussa olevalle lääkäriryhmittymälle. Kostaakseen hän etsii ryhmän neljä jäsentä, viettelee ja lopulta surmaa heidät uhrien ollessa nautintonsa huipulla.

Elokuvan roolitus on hyvin onnistunut. Koston kohteina nähdään lukuisista Francon elokuvista tuttu Howard Vernon, sveitsiläinen luonnenäyttelijä Paul Müller, ruotsalainen vaaleaverikkö Ewa Strömberg sekä ohjaaja itse. Murhat saavat poliisin kiinnostumaan ja tutkimuksia ryhtyy johtamaan Horst Tappertin tulkitsema klassinen rikosetsivä. Maailma tuntee Tappertin parhaiten nimellä Stephan Derrick, jota hän näytteli yhteensä 281 kertaa Derrick-sarjassa 1974-1998 välisenä aikana.

Sie tötete in Ekstase [3]
Sie tötete in Ekstase [4]

Näyttelijöistä mieleenpainuvin on luonnollisesti itse Soledad Miranda, jolle Franco antaa elokuvassa täyden vallan toimien itse viimeisenä uhrina yhdessä elokuvan sadomasokistisimmista kohtauksista. Miranda menehtyi jo 27-vuotiaana auto-onnettomuudessa ja ehti sitä ennen työskennellä Francon kanssa yhteensä seitsemässä elokuvassa. Ainakaan Sie tötete in Ekstase tai Vampiros lesbos eivät olisi yhtä tasokkaita elokuvia ilman hänen maagista läsnäoloaan. Luonnollisen kauneutensa lisäksi Miranda oli lahjakas näyttelijä, joka pystyi helposti muuntautumaan viattomasta ja neitseellisestä tyttösestä paholaismaiseksi syöjättäreksi.

Sie tötete in Ekstasen yksinkertaista perustarinaa Franco ehti käyttää uransa aikana jo pariin kertaan aiemminkin Cornell Woolrichin romaanin The Bride Wore Black (1968) innoittamana. Aiheesta elokuvia ovat tehneet muutkin, joista François Truffautin La mariée était en noir (Morsian pukeutuu mustaan, 1968) lienee tunnetuin esimerkki.

Sie tötete in Ekstase [5]
Sie tötete in Ekstase [6]

Sie tötete in Ekstase kuuluu Francon filmografian parempaan päähän. Kuvaus on hetkittäin hengästyttävän kaunista kitschintäyteisten lavastusten ja ohjaajalle tyypillisen tunnelman välittyessä vahvana. Elokuvan musiikista vastasivat saksalaiset Manfred Hübler ja Sigi Schwab. Psykedeeliseksi taipuva, aivot hyvällä tavalla nyrjäyttävä happojazz-score on yleistunnelman kannalta olennaisessa osassa. Valitettavasti samat kappaleet toistuvat elokuvan aikana lukuisia kertoja ja ne ovat läsnä melkein jokaisessa kohtauksessa.

Elokuvan häiriintyneimmässä kohtauksessa Vernonin esittämä professori Jonathan Walker on juuri iskenyt prostituoiduksi luulemansa Mirandan ravintolasta ja vienyt hänet hotellihuoneeseensa. Ennen kuin he alkavat sänkypuuhiin Walker ristii kätensä ja lukee hiljaisen rukouksen. Hän vaatii Mirandaa alistamaan ja kynsimään itseään. Kohtaus voi järkyttää herkimpiä katsojia, koska lopuksi nähdään täysin alaston Howard Vernon, mikä ei ole kovin mieltäylentävää.

Sie tötete in Ekstase [7]
Sie tötete in Ekstase [8]

73 minuuttia kestävä Sie tötete in Ekstase on parhaimmillaan puolessa välissä Mirandan tarjoillessa kostoaan. Viimeinen kohtaus on valitettavan epäuskottava ja kehno jättäen jälkeensä pettymyksen tunteen. Elokuva ei sovi kaikille, mutta Francofiilit ja Soledad Miranda -fetisistit saavat siitä kuitenkin varmasti sen mitä haluavatkin.

Versioinfo (5.1.2011):

Brittiläisen Second Sightin julkaisema dvd sisältää saksankielisen ääniraidan sekä englantitekstit.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 5.1.2011
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (5)
 JSSMTPJMEM
  2.0 3.0 2.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (13)
38%
Sie tötete in Ekstase (1971)  Sie tötete in Ekstase (1971)She Killed in Ecstasy