Caroline Munro

X312 - Flug zur Hölle (1971) :: X312: Flight to Hell

aka Amazonas; Die grüne Hölle des Amazonas; Hölle, dein Sieg ist dir sicher; Infierno, tuya es la victoria; Vuelo al infierno

X312 - Flug zur Hölle #1 X312 - Flug zur Hölle #2

Jesus Franco ohjasi viidakkoseikkailuelokuvan X312: Flight to Hell (X312 - Flug zur Hölle) samana vuonna kuin The Devil Came from Akasavan (Der Teufel kam aus Akasava), Vampiros lesbosin ja She Killed in Ecstasyn (Sie tötete in Ekstase). Kaksi viimeksi mainittua ovat Francon filmografiassa suhteellisen tunnettuja kulttiteoksia ja toiset kaksi heikompia välitöitä. Tuttuun tapaan äärimmäisen pienellä budjetilla kokoon kasatun elokuvan juoni ei ole järin omaperäinen.

X312 - Flug zur Hölle [1]
X312 - Flug zur Hölle [2]

Lento X312 yritetään kaapata Chilen ja Brasilian välillä ja kone joutuu tekemään pakkolaskun viidakkoon. Lentomatkustajien joukossa on paljon sekalaista porukkaa, joista monilla tuntuu kuitenkin olevan jotain yhteistä. Useimpien mielenkiinnon kohde on salaperäinen pankkiiri Alberto Rupprecht (Siegfried Schürenberg) ja erityisesti hänen mukana kantamansa salkku.

Elokuvan pääjuonessa on kyse siitä, kuka tai ketkä selviävät ulos viidakosta elossa salkku mukanaan. Yksi varma selviytyjä on tiedossa jo alusta alkaen: journalisti Tom Nilson (Thomas Hunter), joka elokuvan kehyskertomuksessa kertoo tarinaansa nauhurille siltä varalta, että hän sattuisi menettämään henkensä. Nilson ei siis ole ainoa viidakon koettelemuksista kotiin selvinnyt henkilö. Katsojan viihtyvyyden kannalta olennaisimpaan osaan nousevat elokuvan henkilöhahmot ja näiden välinen selviytymisleikki. Rooleissa nähdään useita eurooppalaisista B-elokuvista tuttuja kasvoja.

X312 - Flug zur Hölle [3]
X312 - Flug zur Hölle [4]

Hunterin lisäksi tärkeässä osassa on lentokoneen juonikasta ja sikailevaa kapteenia näyttelevä Fernando Sancho, joka tunnetaan muun muassa rooleistaan lukemattomissa spagettiwesterneissä. Pienemmistä rooleista jäävät hyvin mieleen Gila von Weiterhausen, Ewa Strömberg ja Esperanza Roy. Naisedustuksesta huolimatta koko show'n varastaa luotettava Franco-vakkari Howard Vernon. Hän on lähes täydellinen tekoviiksillä ja rusketuksella varustettuna meksikolaisena, joka suorastaan pursuaa hikistä machoenergiaa ja huokuu tequilahuuruista naisvihaa.

X312 - Flug zur Hölle [5]
X312 - Flug zur Hölle [6]

Harmillisesti X312: Flight to Hellin eksploitaatioarvot eivät ole kovin korkealla väkivallan tai paljaan pinnan suhteen. Ruumiita syntyy tasaisin väliajoin ja alastomuutta nähdään, mutta mitään erityistä revittelyä Franco ei tällä kertaa harrasta. Francon pyrkimyksenä oli tehdä viihdyttävää viidakkoseikkailua ja käsikirjoituksessa olisi ollut aineksia vainoharhaisuutta ja ahneutta täynnä olevaan selviytymistaisteluun. Franco ei kuitenkaan saa kaikkia tekstin sisältämiä palikoita loksahtamaan paikoilleen ja tarina jää valitettavan hataraksi. Rajallinen budjetti oli myös selvänä esteenä käsikirjoituksen saattamisessa elokuvalliseen muotoon - sama ongelma on tunnetusti vaivannut Francon tuotantoja koko hänen uransa ajan. Eksoottisista kuvauspaikoista huolimatta X312: Flight to Hell on kokonaisuutena tyhjänpäiväinen ja enimmäkseen myös tylsä.

Versioinfo (14.1.2011):

Oracle Home Entertainment Limited on julkaissut X312: Flight to Hellin dvd:llä Englannissa ja Image Entertainment Yhdysvalloissa. Molemmille levyille on onneksi tallennettu saksankielinen ääniraita, joten elokuvaa katsoessa ei joudu kärsimään useiden Francon elokuvien kohdalla kuullusta todella surkeatasoisesta dubbauksesta.

Espanjalainen levitysversio eroaa hiukan muista. Siinä Pedron vaimoa Annamaria Vidalia näyttelevän Esperanza Royn ja Gila von Weitershausenin välinen lesboilukohtaus on poistettu kokonaan. Näin on luultavasti tehty, jotta espanjattaren maine ei tahriintuisi.

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 14.1.2011
keskiarvo
toimitus
1.83/5.00 (3)
 SMJM
  2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Meller kommentoi (4.3.2012 12:08:29)
user avatar Fernando Sanchon rooli taisi olla koneen stuertti, ei kapteeni. Mistään muusta en sitten olekaan eri mieltä arvostelun kanssa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa