Caroline Munro

Deadly Blessing (1981)

Tappava siunaus

aka Dödlig välsignelse; Hämnd från andra sida; Tödlicher Segen; Dem Tode geweiht; Gesichter des Teufels; Benedizione mortale

Deadly Blessing #1 Deadly Blessing #2

Wes Craven, yksi viime vuosikymmenien tunnetuimpia kauhuohjaajanimiä, teki 70-luvulla kaksi alan ehdotonta merkkiteosta, nihilistisen väkivälta- ja kostokuvauksen The Last House on the Left (1972) sekä genreklassikon Yön silmät (The Hills Have Eyes, 1977). 80-luvulle tultaessa oli ohjausmeriitteihin ilmaantunut vain yksi unohduksiin jäänyt tv-elokuva, ja kun Cravenin kolmas teatterielokuva Deadly Blessing sai ensi-iltansa vuonna 1981, ei vastaanotto ollut mitenkään ylistävä. Mullistavasta tai käänteentekevästä teoksesta ei kahden ensimmäisen elokuvan tapaan olekaan kysymys.

Deadly Blessing [1]
Deadly Blessing [2]

Deadly Blessing sotkee surutta sekaisin mysteeri- ja slasher-elementtejä, uskonnollista lahkokiihkoilua, yliluonnollisia ilmiöitä ja jopa giallo-vaikutteita. Craven ja kirjoittajakumppanit ovat jostain Raamatun sivujen kätköistä löytäneet nykyisen Turkin alueella muinoin vaikuttaneen jänskältä kuulostavan kansan heettiläiset, tehneet siitä amissien tyylisen mutta tiukkapipoisemman lahkon ja sijoittaneet yhteisön jonnekin Pennsylvanian korpeen viljelemään maata sekä suojelemaan siveyttään. Ensimmäisessä isommassa valkokangasroolissaan nähtävän Sharon Stonen esittämän hahmon suusta kuullaankin määritelmä heettiläisistä, "amissit ovat heihin verrattuna parinvaihtajia!"

Deadly Blessing [3]
Deadly Blessing [4]

Yhä 1800-lukulaisilla menetelmillä maata viljeleviä heettiläisiä johtaa ankaralla otteella ja Jumalan nuhteessa lahkon patriarkka Isaiah Schmidt (legendaarinen Ernest Borgnine). Tämän poika Jim (Douglas Barr) on hylännyt yhteisön, löytänyt maallisemmilta markkinoilta itselleen viehättävän vaimon Marthan (Maren Jensen) ja asettunut tämän kanssa hoitamaan lähistölle Our Blessing -nimisen tilan ohessa auvoisaa avioliittoaan, saaden siinä sivussa isänsä ja koko heettiläisklaanin vihat päälleen. Jim on myös hankkinut maanviljelyshommiinsa traktorin, mikä on omiaan lisäämään jännitteitä lahkon kanssa; kaikki modernit koneet ovat heettiläisten sääntöjen mukaan ehdottoman pahasta ja Jumalan vastaisia. "Incubus! Incubus!" manaa Craven-vakiokasvo Michael Berrymankin jälkeenjääneen heettiläisvanhanpojan roolissa nähdessään Jimin traktoripirun penkillä.

Deadly Blessing [5]
Deadly Blessing [6]

Jimin mystinen traktorimurha avaa elokuvan tyylillä toteutetut veriteot. Jännitteet pelottavien heettiläisten kanssa kasvavat ja leskeksi jäänyt Martha kutsuu maatilalleen turvaksi (lue: säikyteltäviksi) kaksi ystävätärtään Los Angelesista. Toista esittää aiemmin mainittu Sharon Stone, joka muuten varsin värittömäksi jäävässä roolissaan on mukana yhdessä elokuvan tehokkaimmista säikyttelykohtauksista. Kyseinen latokohtaus on kiistattoman pelottava ja antaa oivan esimerkin Cravenin kyvyistä rakentaa jännitettä. Ernest Borgninen silmämunien pullistelu on myös varsin tehokasta, tosin suoritus katsottiin vuonna 1981 myös Razzie-ehdokkuuden arvoiseksi.

Deadly Blessing [7]
Deadly Blessing [8]

Ankaran uskonnollisessa kodissa kasvanut Wes Craven saattaa purkaa elokuvan kautta myös omia lapsuudentraumojaan; painajaismaisissa unikohtauksissa on jotain käsinkosketeltavan todellista - tai sitten mies vain yksinkertaisesti on taitava siinä mitä tekee. Vähän keskinkertaisemmankin Craven -elokuvan sisältä löytyy yleensä aina jotakin mielenkiinnon yllä pitävää. Alkutekstikohtaus on erinomaisen tyylikäs, ja enemmän kuin hiukan Ennustus (The Omen, 1976) -elokuvan musiikkia muistuttava James Hornerin score on erittäin toimiva.

Varsinaisten kuvausten jälkeen elokuvaan lisätty loppukohtaus on kirjaimellisesti toisesta maailmasta ja Craven halusikin myöhemmin poistaa sen. Jälkeenpäin tarkastellen kohtaus toimii WTF-yllätysmomenttina hyvin. Tästä oli hyvä jatkaa Elm Streetille ja myöhemmin kohti Scream-elokuvien massasuosiota.

Versioinfo (26.1.2011):

Future Filmin viime vuoden marraskuussa Suomessa julkaisema anamorfinen ja hyvälaatuinen dvd on ekstraton. Umbrella Entertainmentin aluekooditon australialaisjulkaisu pitää sisällään Wes Cravenin kommenttiraidan.

***--
© Mika Helminen, julkaistu: 26.1.2011
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 MHEM
  3.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.71/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!