Caroline Munro

Ciudad baja (1994) :: Downtown Heat

aka La punta de las víboras; Strzelanina w centrum miasta

Ciudad baja #1 Ciudad baja #2

Downtown Heat on Jess Francon tiukka ja konstailematon rikoselokuva ajalta, jolloin hänen tyyliinsä usein yhdistetyt värilliset filtterit ja zoomin ylikäyttö eivät olleet enää suuressa suosiossa. Franco ohjasi 80-luvun lopulla vielä totutun tiuhaan tahtiin, mutta meno rauhoittui hieman 90-luvun alkupuolella. Downtown Heat sijoittuu tähän rauhalliseen vaiheeseen, jolloin kolmen seuraavan vuoden aikana Franco ohjasi ainoastaan elokuvan Killer Barbys (1996). Vuosituhannen vaihteen tienoilla hän palasi tiuhempaan ohjaustahtiin, ja tällöin syntyi noin kolme elokuvaa vuodessa.

Ciudad baja [1]
Ciudad baja [2]

Downtown Heatin tapahtumat sijoittuvat Väli-Amerikkaan. Järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio ovat arkipäivää ja aiheuttavat suuresti harmia niin poliisille kuin siviiliväestöllekin. Paikallisen poliisin työpari kuolee mafian murhaamana ja merkit viittaavat siihen, että syyllinen on kolumbialainen rikas diplomaatti Don Tomas, joka hallitsee alamaailmaa yhdessä apurinsa Chuchon kanssa. Elokuva seuraa poliisitutkimusten etenemistä, mutta pääosassa on nuori jazzsäveltäjä Paul, jonka tyttöystävä on surmattu.

Ciudad baja [3]
Ciudad baja [4]

Suoraviivaisen ja varman päälle etenevää kaavaa noudattavan Downtown Heatin esikuvat ovat selvästi 70-luvun Italiassa ja Yhdysvalloissa. Käsikirjoituksesta paistaa omaperäisyyden puute ja tapahtumien kulku on turhan helppoa nähdä jo kaukaa. Eksploitaatioarvot ovat minimissään, mutta kokonaisuus ei silti ole täysin turha. Juoni etenee sujuvaan tahtiin jahkaillen vain hiukan elokuvan loppupuolella, kun Paul valmistautuu viimeiseen iskuun huumepomoa vastaan ystäviensä kanssa.

Antonio Bidon giallosta Solamente nero (Bloodstained Shadow, 1978) tuttu Craig Hill hoitaa roolinsa mafiapomona moitteettomasti ja jää näyttelijöistä parhaiten mieleen. Muiden pääosanäyttelijöiden suoritukset unohtuvat nopeasti. Jess Francon pitkäaikainen vakionäyttelijä ja vaimo Lina Romay on rutiinityöskentelyllään yksi harvoista valopilkuista. Tarkkasilmäiset voivat huomata elokuvasta katalaani Sergi Lópezin, joka on tuttu muun muassa fasistikapteeni Vidalin roolista Guillermo del Toron elokuvassa El laberinto del fauno (2009).

Ciudad baja [5]
Ciudad baja [6]

Useat pienimpien sivuosien näyttelijöistä tuskin osaavat englantia lainkaan, mikä käy ilmi hyvin keskittyneestä artikuloinnista. Useita Downtown Heatin kohderyhmään kuuluvia katsojia kiinnostanee se, että elokuvassa nähdään jengiin kuuluva kääpiö kuumottamassa herkkää ja kokematonta, tyttöystävänsä murhaajaa jäljittävää päähenkilöä.

Versioinfo (21.1.2011):

Anchor Bay on julkaissut Downtown Heatin osana brittiläistä Jess Franco Collection Vol. 2:sta. Siedettävän kuuloisen englanninkielisen ääniraidan lisäksi levyltä löytyy elokuvan traileri.

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 21.1.2011
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (2)
 JSSM
  2.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
1.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (27.1.2011 11:43:37)
user avatar Tiukka? Sen verran löysää tavaraa oli, että tunnin jälkeen oli pakko lopettaa kesken.
vastaa »
theremin kommentoi (27.1.2011 15:32:29)
user avatar Elokuva oli tosiaan heikko. Todennäköisesti olisi paljon parempi, mikäli Franco olisi tehnyt vastaavan joskus 70-luvulla. Ainakin estetiikka olisi ollut mielenkiintoisempi.
vastaa »
anonyymi kommentoi (31.1.2011 18:53:10)
user avatar Lisättäköön vielä sen verran, että alun takaa-ajokohtauksesta tuli mieleen Törhösen Insidersin lopun varsin intensiivinen kaahailu! Vielä kun nämä onnistuisi jotenkin unohtamaan myös.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa