Caroline Munro

Frauen ohne Unschuld (1977) :: Wicked Women

Naiset ilman häpeää

aka Femmes sans pudeur; Het huis der manzieke vrouwen; Il insaziabili notti di una ninfomane; Koritsia apo tin eparhia; Women Without Innocence

Frauen ohne Unschuld #1 Frauen ohne Unschuld #2

Irtauduttuaan ranskalaisesta Eurociné-yhtiöstä 70-luvun puolenvälin tienoilla Jess Franco lyöttäytyi yhteen legendaarisen tuottajan, Erwin C. Dietrichin kanssa. Vuosien 1975-1977 välisenä aikana Dietrichin saksalais-sveitsiläinen Elite Films tuotti yhteensä kuusitoista Francon ohjaamaa elokuvaa, joista seitsemän vuonna 1977. Tuotantoarvot olivat nopeasta tahdista huolimatta korkealla, mikä näkyy Dietrichin ja Francon välisen hedelmällisen yhteistyön tuloksista.

Frauen ohne Unschuld [1]
Frauen ohne Unschuld [2]

Yksi Franco/Dietrich -liiton parhaista saavutuksista on Frauen ohne Unschuld (Wicked Women). Jess Franco ohjasi Erwin C. Dietrichin tuottamana useita Women in Prison (WiP) -elokuvia, joista jokainen oli tyyliltään hieman erilainen. Myös Frauen ohne Unschuld on tavallaan WiP-elokuva, vaikka se sijoittuukin mielisairaalaan.

Poliisi löytää alastoman pariskunnan murhattuna. Talosta löytyy myös syvästi traumatisoitunut ja puhekykynsä menettänyt nuori nainen, Margarita Martin (Lina Romay), joka viedään mielisairaalaan toipumaan. Vain naispuolisia potilaita hoitavan sairaalan henkilökunta tri Antonion (Michael Maien) johdolla koettaa saada Margaritaa toipumaan. Pian selviää, että aiemmin murhattuina löytyneen pariskunnan salakuljettamat timantit ovat kateissa ja mielisairaalaan tuotu Margarita saattaa tietää niiden olinpaikan.

Frauen ohne Unschuld [3]
Frauen ohne Unschuld [4]

Frauen ohne Unschuld on pohjimmiltaan puhdasta seksploitaatiota. Mielisairaalan naiset esittelevät kainostelematta sulojaan kuvaaja Peter Baumgartnerin kameralle ja suurin osa elokuvan naisista viettääkin enimmän aikaa joko hyvin vähissä vaatteissa tai täysin nakuna. Useissa kohtauksissa kamera suorastaan nuolee naisten vartaloita ja Francon zoomi tarkentuu olennaisimpiin paikkoihin. Seksploitaatiosta huolimatta käsikirjoitus tarjoaa kiinteän tarinan, joka sisältää yllättäviäkin elementtejä. Myös kuvauspaikat ovat tarkkaan suunniteltuja ja elokuva on kokonaisuutena kaunista katseltavaa. Erityisesti mieleen jää parissakin kohtauksessa käytetty useilla peileillä varustettu kylpyhuone ja sen sisältämä iso kylpyallas. Paikka on kuin suoraan Milo Manaran sarjakuvasta.

Frauen ohne Unschuld [5]
Frauen ohne Unschuld [6]

Elokuvan näyttelijät, lähinnä mielisairaalan potilaat, sisältävät mielenkiintoisia persoonallisuuksia. Naiset: Lina Romay, Dagmar Bürger, Esther Studer, Muriel Montossé, Peggy Markoff ja Monica Swinn ovat pienistä poikkeuksista huolimatta ilo silmälle. Franco on sanonut tehneensä Frauen ohne Unschuldin erityisesti esitelläkseen Romayn kykyjä näyttelijänä. Romay vetääkin roolinsa läpi suurella antaumuksella traumaattisena naisena. Suorituksessa on samankaltaista vetovoimaa kuin Françoise Blanchardilla Jean Rollinin elokuvassa La morte vivante (Living Dead Girl, 1982).

Frauen ohne Unschuld on ehdottomasti suositeltava nimike Jess Francon valtavassa filmografiassa ja jo pelkästään seksploitaatioarvojensa ansiosta täysin omassa luokassaan.

Versioinfo (28.1.2011):

Sveitsiläisen V.I.P. Entertainmentin huippulaadukas dvd-julkaisu on paras Frauen ohne Unschuldista saatavilla oleva versio. Kuvaaja Peter Baumgartner on valvonut dvd:n restaurointia ja kuvanlaatu on sen mukainen. Lisämateriaalina levyltä löytyy trailereiden lisäksi kuvagalleria. V.I.P. on julkaissut Frauen ohne Unschuldin myös osana kahdeksan levyn Jess Franco Gold Collectionia.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 28.1.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSSMJM
  2.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!