Caroline Munro

Le voleur de crimes (1969) :: Crime Thief

Petturimurhaaja; Todistajan kosto

aka Vittnets hämnd; El ladrón de crímenes; Il ladro di crimini

Le voleur de crimes #1 Le voleur de crimes #2

Jean-Louis Trintignantin (myöhemmin ex-) vaimo Nadine Trintignant ohjasi miestään tässä harvoin nähdyssä ihmistutkielmassa, jossa läpikäydään narsistisen persoonallisuushäiriön vaikutuksia sairaaseen ja hänen lähipiiriinsä rikoselokuvan muodossa.

Le voleur de crimes [1]
Le voleur de crimes [2]

Jean Girod (Jean-Louis Trintignant) näkee sattumalta nuoren naisen itsemurhan; nainen köyttää itsensä kiinni autonsa istuimeen ja ajaa jyrkänteeltä alas. Elämäänsä täysin turhautunut wannabe-kirjailija omii naisen kuoleman nimiinsä kirjoittamalla lehdille "tunnustuskirjeen". Kirjeessä hän kerskuu olevansa tunteeton murhaajanero ja jokaisen pitäisi pelätä häntä. Hän toteaa myös olevansa tunnettu kirjailija, joka on tuttu televisiosta. Valtavaa tyydytystä tuntien hän ahmii lehtien kohuartikkeleita ja hylkää perheensä keskittyen ainoastaan lähettämään uhkauskirjeitä, joissa hän vannoo toistavansa teon, jos hänen jokaista harhaista itsetilitystä ei julkaista. Hän näkee itsensä modernina Jeesuksena ja unelmoi pidätyksestä, jossa käsiraudat kuvastavat ristiinnaulitsemista. Vähitellen lehtien kiinnostus Girodiin hiipuu ja hänen olonsa käy sietämättömäksi ilman julkisuuden tuomaa "kunniaa".

Le voleur de crimes [3]
Le voleur de crimes [4]

Elokuvana Le voleur de crimes on poikkeuksellisen intiimi tutkielma ihmismielen pimeästä puolesta. Voisi kuvitella, että avioliiton luoma erityissuhde Jean-Louisin ja Nadinen välillä on mahdollistanut poikkeuksellisen kursailemattoman lähestymistavan läyhän ihmismielen turhamaisuuden kuvaamiseen. Jean-Louis on erittäin kovassa vedossa; hänen koko kehonsa säteilee laiskanpulleaa paskamaisuutta ja useat kohtaukset lähentelevät sulaa neroutta. Todennäköisesti monet röyhkeän päähenkilön maneereista ovat improvisoituja hetken mielijohteita, jotka osoittavat kuinka "syviin vesiin" Trintignant on roolinsa vuoksi sukeltanut.

Le voleur de crimes [5]
Le voleur de crimes [6]

Elokuvallisia sisarteoksia ei tule mieleen muita kuin Gaspar Noén Seul contre tous (1998), jossa hieman Giradin hahmoa muistuttava mies tekee oman amok-juoksunsa läpi Pariisin paskaisten syrjäkujien. Vaikka Le voleur de crimes ei olekaan samalla tavalla äärimmäinen elokuva kuin Seul contre tous, ei sen kuvaama ihmisyyden syöksykierre ole sen tehottomampi. Miellyttävää Nadine Trintignantin tavassa kertoa tarina on myös sen dokumentaarisuus - varsinkin elokuvan loppu, joka koostuu pelkästään "lehdistön ottamista" kuvista, on hyvin vakuuttava.

Versioinfo (28.1.2011):

Le voleur de crimes esitettiin Orionin kankaalla Helsingin KAVA:n Giallo, Krimi, Policier -sarjassa 22. tammikuuta 2011. Oy Videomark Ab on julkaissut elokuvasta harvinaisen kotimaisen vhs:n nimellä Todistajan kosto. Dvd:tä ei toistaiseksi löydy mistään päin maailmaa.

****-
© Antti Tohka, julkaistu: 28.1.2011
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 SMAT
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (6)
67%
Le voleur de crimes (1969)  Le voleur de crimes (1969)Petturimurhaaja