Caroline Munro

Fair Game (1986)

Naarasriista

aka Hunting Season; Hunting Season - Zum Abschuss frei; Death Game: The Return of Jessica; Desugeimu: jeshika no gyakushuu; Acoso implacable

Fair Game #1 Fair Game #2

Jessica (Cassandra Delaney) asuu ja työskentelee villieläinten suojelualueella Australian takamailla. Paikalle ilmaantuu kolme kengurunmetsästäjähulttiota, Sony (Peter Ford), Ringo (David Sandford) ja Spark (Garry Who). Kolmikko viettää aikaa oluenjuonnin ja hauskanpidon merkeissä. Jessica onnistuu suututtamaan heidät ja siitä seuraa eräänlainen "leikki", jossa kolme hiirtä piirittää yhtä kissaa, kiusaten tätä sikamaisilla tempuillaan.

Fair Game [1]
Fair Game [2]

Jessica on vapaata riistaa, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka. Aluksi hän on hyvinkin alistuvainen ja pitää miesten touhua lähinnä ärsyttävien kakaroiden lapsellisena pelleilynä. Tietyssä vaiheessa Jessican sietokyvyn malja kuohuu ylitse ja koittaa koston hetki. Tilanne yltyy pitkän aikaa elokuvan edetessä pahemmaksi ja pahemmaksi. Lopulta kosto on täysin oikeutettu ja katsoja voi täydellisesti nauttia kolmikon osakseen saamasta käsittelystä.

Juonenkulku on kaikille tuttua, koska se noudattaa täysin klassista kostoelokuvien kaavaa ammentaen inspiraatiotaan mm. Mad Maxistä (1979). Elokuvasta nauttiminen edellyttääkin taitoa jättää vähemmän omaperäisen käsikirjoituksen puutteet omaan osaansa ja keskittymistä sen eksploitaatioarvoihin. Fair Game on ozploitaatiota puhtaimmillaan ja erittäin nautinnollinen kokonaisuus siitä huolimatta, että genre alkoi 80-luvun loppua kohti jo osoittamaan taantumisen merkkejä. 80-lukulaisuus näkyy kaikessa: tyyli, pukeutuminen, eksploitaatioasenne ja elokuvan score huokuvat tuon hämmentävän vuosikymmenen luonnetta.

Fair Game [3]
Fair Game [4]

Fair Game on ohjaaja Mario Andreacchion uran ensimmäinen fiktioelokuva ja epäilemättä myös hänen koko uransa paras saavutus. Elokuva ansaitsee kulttimaineensa jo pelkästään parin yksittäisen kohtauksensa takia. Näistä maineikkaimmassa Jessica on sidottu kiinni kolmikon maasturin konepeltiin rinnat paljaana auton edetessä kaasu pohjassa. Cassandra Delaney on muutenkin ilo silmälle, mutta tällaisen näytteillepanon ansiosta hän jää takuulla jokaisen katsojan mieleen pitkäksi aikaa. Kohtaus on muutenkin pahamaineinen lähinnä sensuurin takia - Englannissa BBFC leikkasi sitä aikoinaan jopa 57 sekunnin verran.

Versioinfo (1.2.2011):

Yhdysvaltalainen Vanguard Cinema julkaisi Fair Gamen heikkolaatuisena täyskuvallisena dvd:nä 2000-luvun alussa. Tuoreempi Beyond Home Entertainmentin australialaisjulkaisu (R4) sisältää anamorfisen laajakangasversion ja ekstrana ohjaaja Andreacchion kommenttiraidan. Alfa-Panoraman kotimainen vhs kantaa nimeä Naarasriista.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 1.2.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (5)
 JSSMJMMK*EM
  3.5 3.5 3.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Lauri Lehtinen kommentoi (1.2.2011 11:07:26)
user avatar Suomi-VHS:n lisäksi kannattaa mainita "Naaras Riistan" semi-legendaarinen teatterikierros 1988. Unioninkadun kahden salin grindhouse Alfa Romeo vaihtoi nimeä Bio New Yorkiksi ja siirtyi softcoresta laatuelokuviin, mutta uusi aika alkoi näiden australialaisten sikaniskojen voimalla näkyvästi mainostettuna - silloin saattoi hetken kuvitella, että eksploitaatio tekee comebackin Helsingin kankaille.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa