Caroline Munro

Wrath of Cain (2010)

aka Caged Animal; The Wrath of Cain

Wrath of Cain #1 Wrath of Cain #2

"Urbaanille" elokuvalle on Yhdysvalloissa kysyntää. Käytännössä kyse on nykyajan blaxploitaatiosta, jota ei usein nähdä kansainvälisesti elokuvateattereissa mutta jota tuotetaan suoraan dvd-levitykseen ja kaapelitelevisiolle mittavat määrät. Vankiladraama Wrath of Cain ei tosin useimpien kaltaistensa tapaan ole minkään muodon eksploitaatiota, vaan mustien elokuvantekijöiden riippumattomasti tuottamaa, urbaanille yleisölle räätälöityä genre-elokuvaa. Katu-uskottavuuden varmistamiseksi näyttelijöiksi on luotettavan Ving Rhamesin rinnalle värvätty pari kakkosdivarin räppäriä, Nipsey Hussle ja Gillie da Kid. Taustalla soi tietysti hiphop.

Wrath of Cain [1]
Wrath of Cain [2]

Wrath of Cainin on ohjannut ja käsikirjoittanut Ryan Combs, joka on ahkerasti tehtaillut lajityypin elokuvia vhs:lle kuvatusta debyytistään Straight Out of Compton (1999) alkaen. Vaikka Combsille on annettava tunnustusta yritteliäisyydestä, eivät hänen tuotoksensa ole kovin hyviä. Wrath of Cain on toteutettu mikroskooppisella budjetilla (ainakin kun Rhamesin ja cameo-roolin tekevän toisen "nimen", Robert Patrickin, palkkakuitit jättää huomioimatta), mutta enemmän siinä häiritsee omaperäisyyden puute. On kuin mukaan olisi arvottu kasa vankilakliseitä ja töksähtävää loppua yritetty pelastaa yllätyskäänteellä sekä positiivisella sanomalla.

Cain (Rhames) on sekä vankien että vartijoiden kunnioitusta nauttiva elinkautisvanki, jonka seesteinen sellielämä järkkyy kun hänen poikansa, huumediileri Ricky (Nipsey Hussle), passitetaan samaan laitokseen. Erityisen ongelmallisen tilanteesta tekee Rickyn verivihollisen, kostonhimoisen JD Parkerin (Gillie da Kid) seuraaminen pian perässä. Nähtyään näkyjä rikostensa uhreista Cain löytää Jeesuksen, mutta onnistuuko hänen rauhoittaa ajoissa räjähdysherkkä tilanne ja pelastaa poikansa henki?

Wrath of Cain [3]
Wrath of Cain [4]

Wrath of Cain ajaa suurin piirtein asiansa harmittomana kertakäyttöviihteenä. Rhames väläyttelee pääosassa luontaista karismaansa, joskin hänen kovanaamaisuutensa toimii paremmin pienemmissä rooleissa. Nyt hahmosta jää parhaiten mieleen näky Rhamesin isosta päästä pälyilemässä vainoharhaisesti sellin oven luukusta. Nipsey Husslen suoritus on hieman epäluonteva ja Gillie da Kid jää täysin epäuhkaavaksi pelättynä JD:nä. Toimintaa ei ole nimeksikään, mutta tiiviys paljastuu elokuvan valttikortiksi: Wrath of Cain kestää 80 minuuttia, joista viimeiset kymmenen käytetään lopputeksteihin.

Yhdysvaltain dvd-levitykseen elokuva nimettiin Caged Animaliksi, Ving Rhamesin aiempien direct-to-video -vankilakuvausten Animal (2005) ja Animal 2 (2008) mukaan. Wrath of Cain ei kuitenkaan ole jatko-osa, vaan oma itsenäinen kertomuksensa.

Versioinfo (14.3.2011):

Future Filmin ekstraton kotimainen dvd on teknisesti moitteeton.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 14.3.2011
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!