Caroline Munro

The Man from Nowhere (2010)

aka Ajeossi

The Man from Nowhere #1 The Man from Nowhere #2

"Mies ei mistään" on mystinen panttilainaamon pitäjä Cha Tae Shik, joka tipahtaa keskelle Soulin gangstereiden huume- ja sisäelinbisneksiä yrittäessään jäljittää naapurissaan asuvan heroinistinaisen kidnapattua pikkutyttöä. Ammuskelujen ja veitsitappelujen lomassa seurataan myös poliisin työmetodeja ja perehdytään Chan traagiseen menneisyyteen.

The Man from Nowhere [1]
The Man from Nowhere [2]

Juonen perusasetelma ei ole kummoinen, mutta pienet yllätyskäänteet pitävät mielenkiintoa yllä eikä elokuvan varsinainen sisältö, eli toiminta, tämän monimutkaisempia puitteita ympärilleen tarvitsekaan. Ohjaajalla on silmää kauniille kuvasommitelmille, mutta niihin ei jäädä jumittamaan vaan eteenpäin mennään koko ajan. Tyyliä on, mutta ei yletöntä tyylittelyä. Ensimmäinen tunti edetään rivakkaa tahtia, sitten hiukan seestytään ja upea finaalijakso nostaa tunnelman taas kattoon. Pätevästi koreografioitua toimintaa ja väkivaltaa on mukana vähintäänkin riittävästi, joskin pahimmat raakuudet on sentään rajattu kuvasta ulos.

The Man from Nowhere [3]
The Man from Nowhere [4]

Bin Wonin täysin ilmeetön näyttelijäsuoritus Chana sopii elokuvan kontekstiin erinomaisesti, hirveän kompleksisesta hahmosta kun ei kyse ole. Tyyppi näyttää aluksi popparipojalta, mutta kynittyään tukkapehkonsa lyhyemmäksi saa rutkasti enemmän uskottavuutta. Thaimaalaisvahvistus Thanayong Wongtrakul pääpahiksen apurina on tehokas ja hänen kaksintaistelunsa sankarin kanssa ovat The Man from Nowheren toiminnalliset kohokohdat.

The Man from Nowhere [5]
The Man from Nowhere [6]

Pikkutyttöä esittävä Sae-ron Kim on niin söpö ilmestys, että hänen kohtalostaan oikeasti huolestuu, mikä tekee hieman epäloogisesta lopputvististä emotionaalisesti tyydyttävän. Katulapsia hyväksikäyttävien gangstereiden iljettävyys viedään maksimaaliselle tasolle ja lopun veribaletti on ladattu täyteen raivoa ja tunnetta. The Man from Nowhere on modernia heroic bloodshed -elokuvaa parhaimmillaan.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 23.3.2011
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 TPMEMK*EM
  3.5 4.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.94/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (11)
91%
The Man from Nowhere (2010)  The Man from Nowhere (2010)