Caroline Munro

A Woman, a Gun and a Noodle Shop (2009)

Nainen, pyssy ja nuudelipuoti

aka A Simple Noodle Story; Amazing Tales: Three Guns; The First Gun; San qiang pai an jing qi

A Woman, a Gun and a Noodle Shop #1 A Woman, a Gun and a Noodle Shop #2

Coenin veljesten läpimurto tapahtui vuonna 1984 valmistuneella tummasävyisellä rikoselokuvalla Blood Simple. Kiinalainen Zhang Yimou (Lentävien tikarien talo, 2004) siirtää Coenien tarinan 1980-luvun Teksasista Kiinan Gansu-maakunnan punaisena kumpuilevaan hiekkamaisemaan. Tarkkaa tapahtumavuotta ei ilmoiteta. Nainen, pyssy ja nuudelipuoti käyttää runsaasti aineksia Coenien tarinasta, mutta tyylin ja tunnelman puolesta se kulkee omia reittejään.

A Woman, a Gun and a Noodle Shop [1]
A Woman, a Gun and a Noodle Shop [2]

Majataloa ja sen yhteydessä olevaa nuudelipuotia pitävä Wang (Ni Dahong) on julma ja pihi orjapiiskuri. Hän ei juuri välitä ahkerista työntekijöistään Chenistä (Mao Mao) ja Zhaosta (Cheng Ye) eikä nuori ja komea kokki Li (Shen-Yang Xiao) saa myöskään ansaitsemaansa kunnioitusta. Vielä vähemmän Wang välittää kauniista vaimostaan (Ni Yan). Rakkauden kipinä on sammunut jo ajat sitten ja tilalla on jatkuvaa kaltoin kohtelua sekä kurttuotsaista kyräilyä.

Persialainen asekauppias myy kostoa hautovalle vaimolle pistoolin, jolla vaimo voisi surmata miehensä. Sen jälkeen koittaisi vapaus ja yhteinen onni hänen rakastajansa, pelkurimaisen Lin kanssa. Wang saa vihiä vaimonsa suunnitelmasta ja palkkaa paikallisen poliisin (Honglei Sun) tappamaan häntä vastaan juonittelevat nuorikot.

A Woman, a Gun and a Noodle Shop [3]
A Woman, a Gun and a Noodle Shop [4]

Nainen, pyssy ja nuudelipuoti on slapstick-huumoria vapaasti viljelevä periodifarssi. Syrjäinen majatalo on onnistunut tapahtumapaikka tarinalle, jossa jokainen pettää jokaista eikä rakkaus välttämättä voita ahneutta. Kaiken keskelle olennaiseen asemaan nousee Wangin kassakaappi, jonka sisältöön jokainen haluaisi päästä käsiksi. Elokuvan edetessä ruumiita syntyy tasaisin väliajoin, mutta varsinaista toimintaa ei juuri ole. Tapahtumat etenevät verkkaisesti ja varsinkin loppupuolella pieni tiivistäminen olisi ollut tervetullutta.

Elokuvan sivurooleissa nähtävien hahmojen tyhmyys ja hauska ulkonäkö tukevat komediapuolta, mutta muuten ne onnistuvat lähinnä ärsyttämään. Tarina on lopulta aika vakavasävyinen, joten keveä huumori tuntuu olevan väärässä paikassa. Vastapainona erityisesti Honglei Sun ja Ni Yan onnistuvat rooleissaan hyvin. Zhang Yimoulle tunnusomainen visuaalisuus on läsnä kaiken aikaa ja kuvaaja Zhao Xiaoding (True Legend, 2010) tekee takuuvarmaa työtä. Kirkkaat värit, näyttävät laajakuvanäkymät ja kamerakulmat eivät kuitenkaan onnistu sulautumaan yhteen tunnelman kanssa, vaan antavat elokuvalle kiiltokuvamaisen pinnan.

A Woman, a Gun and a Noodle Shop [5]
A Woman, a Gun and a Noodle Shop [6]

Puutteistaan huolimatta Nainen, pyssy ja nuudelipuoti on onnistunut versio Coenien elokuvasta. Kokonaisuutena siitä saavat eniten irti ne katsojat, joille Blood Simple ei ole tuttu. Muut joutuvat kestämään rauhalliset juonenkehittelyt, vaikka lopputulos on liiankin hyvin tiedossa. Zhang ei valitettavasti onnistu tuomaan loppuratkaisuun uutta näkökulmaa, eikä sitä varsinaisesti edes yritä.

Versioinfo (28.3.2011):

Nainen, pyssy ja nuudelipuoti saa Suomen ensi-iltansa 1.4.2011.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 28.3.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 SMPI
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!