Caroline Munro

Water for Elephants (2011)

Vettä elefanteille

Water for Elephants #1 Water for Elephants #2

Kaikki alkoi siitä, kun näin Twilight-saagasta tutun Robert Pattinsonin erään nuorille naisille suunnatun lehden sivuilla. Ei, en lue yleensä sellaisia lehtiä - se vain sattui tulemaan vastaan työpaikkani kahvihuoneessa. Ihan tosi. Lehden sivuilla odotti yllätys, joka aiheutti melkein pakkomielteisen kiinnostuksen nuoriherra Pattinsonin uutta Vettä elefanteille -elokuvaa kohtaan. "Robert Pattinson - hysteriaa & sirkushuveja", huusi lehden otsikko ja tähti komeili kuvassa hymyssä suin pitäen molemmilla käsillään kiinni jättiläismäisen elefantin tungettelevasta kärsästä.

Artikkeli aiheutti mielessäni suurta ihmetystä ja herätti kysymyksiä. Onko niin, ettei tämän päivän teinitytöille enää riitä pelkkä kauniin pojan valloittava hymy? Tarvitsevatko murrosikäiset todellakin näin blatantteja vertauskuvia? Kysymykset jäivät askarruttamaan mieltäni eikä myöhemmin julkaistu trailerikaan antanut vastauksia. Sain käsiini Helsingissä 7.-10.4.2011 pidetyn Artisokka-elokuvafestivaalin katalogin ja esittelyteksti kiteytti elokuvan maksimaalisen koukuttavalla tavalla: "Yhdessä Jakob ja Marlena yrittävät löytää yhteisen sävelen sirkuksen uuden tulokkaan, Rosie-norsun - sekä toistensa kanssa." Siinä kolme palasta aikamme moraalittomimpaan kolmiodraamaan, ellen sitten ole ymmärtänyt koko elokuvan pointtia aivan väärin.

Water for Elephants [1]
Water for Elephants [2]

Nyt pitkä odotus palkitaan, kun Vettä elefanteille saa ensi-iltansa. Constantine-ohjaaja Francis Lawrence yhdistää Twilight-tähti Pattinsonin, Walk the Line -koriste Reese Witherspoonin, Oscar-voittaja Christoph Waltzin sekä Rosie-nimisen norsun hevosen paskalta haisevaan elokuvaansa. Huhujen mukaan tosielämässä Pattinson otti roolin vastaan 42-vuotiaan, yli 4000 kiloa painavan elefantin takia. "Kun Robert näki norsun, hän lumoutui ja ihastui siihen niin paljon, että halusi ehdottomasti näytellä Jakobin roolin.", eräs R-Pattzin näyttelijäystävä kertoo.

Eletään 1930-lukua laman runtelemassa Amerikassa. Jakob jää orvoksi hänen vanhempiensa kuoltua auto-onnettomuudessa. Eläinlääkäriopinnot keskeytyvät ja pankki takavarikoi kodin velkojen takia. Jakob päätyy sattumalta sirkusseurueelle kuuluvaan junaan ja ystävystyy sirkuslaisten kanssa nopeasti rakastuen joukon kirkkaimpaan tähteen, Marlenaan (Witherspoon). Sirkuksen johtaja on Marlenan äkkipikainen ja väkivaltainen aviomies August (Waltz), joka ottaa Jakobin siipiensä suojaan kouluttamaan Rosie-norsua, sirkuksen uusinta tulokasta. Jakobin ja Marlenan salasuhteen paljastuessa seuraa ongelmia.

Water for Elephants [3]
Water for Elephants [4]

Vettä elefanteille ei olekaan vain kaksimielisiä vertauskuvia vilisevä ultimaattinen kärsänhyväilyelokuva tai edes Pattinsonin naamavärkillä ratsastava sirkuspelleily. Sara Gruenin samannimisen romaanin pohjalta työstetty käsikirjoitus onnistuu peittämään lähes täysin pinnan alla kytevät näkymättömällä musteella kirjoitetut kaksimielisyydet, joita elokuvasta löytyy kylliksi, jos sen ottaa lähempään tarkasteluun.

Elokuvan haukkuminen on turhaa, joten keskitytään hyviin puoliin. Tarina kerrotaan takaumana ja kehystarinassa eläkeiässä oleva Jakob (Hal Holbrook) tilittää historiaansa nuorelle sirkustirehtöörille. Sen parasta antia on kohtaus, jossa Jakob kehuu nuoren miehen korva- ja kasvolävistyksiä kauniiksi. Pian Vettä elefanteille pääsee kunnolla käyntiin ja kuulemme Pattinsonin kertovan eläinlääkäriopinnoistaan ja kuinka hän on joutunut liian monta kertaa työntämään kätensä lehmän perseeseen. Jakobin päätyessä myöhemmin sirkuksen mukaan hänen erityistaidoilleen tulee käyttöä. Mies sopeutuu oikein hyvin kaikenlaisten villieläinten ja sirkusfriikkien joukkoon, vaikka tyypillisiä hahmoja - kuten parrakasta naista - ei elokuvassa nähdäkään. Kuin vastapainona sille Jakob jakaa asuintilansa Kinko-nimisen kääpiön (Mark Povinelli) kanssa, jonka räksyttävä Jack Russell -terrieri on osuvasti nimetty Queenieksi.

Water for Elephants [5]
Water for Elephants [6]

Pian Jakob nähdään lapioimassa hikisenä lantaa sirkusteltan edessä. Kuvaaja Rodrigo Prieton kamera siirtyy saman otoksen aikana luontevasti hiukan sivummalle ja kuva kiinnittyy puhtoiseen Marlenaan ja tämän valkeaan ratsuun. Muutamaa kohtausta myöhemmin Marlena lauleskelee lastenlaulua samalla kun Jakob pamauttaa hevosen pistoolilla kuoliaaksi. Prieto ja ohjaaja Lawrence pitävät hyvää huolta siitä, että usein kuvat ovat tarkkaan harkittuja potretteja. Teiniyleisön astellessa ulos teatterista on aivopesu ja tutustuttaminen Pattinson-kulttiin jo täydessä vauhdissa.

Pattinson ja Witherspoon ovat elokuvan tähtiä, mutta pienempiin rooleihin jäävät Waltz sekä Rosie-elefantti näyttelevät huomattavasti vakuuttavammin. Waltzin August-hahmossa on samaa painostavaa kylmyyttä kuin Hans Landalla Kunniattomissa paskiaisissa. Rosie hurmaa jokaisessa kohtauksessaan eikä ihme, että Pattinsonkin meni hänestä sekaisin. Luvassa on lämminhenkistä kärsäromantiikkaa ja kaksimielisiä huomioita, kun Jakob päästetään hoitamaan norsua. Rosie innostuu kertaalleen jopa hieman roiskimaan kasvoista roikkuvalla elimellään.

Water for Elephants [7]
Water for Elephants [8]

Vettä elefanteille sisältää jokaiselle jotain. Pattinson ottaa pariin kertaa mukavasti turpiinsa, mutta jotain sitäkin parempaa tapahtuu. Elokuvan parhaassa jaksossa Jakob joutuu "hitleröinnin" uhriksi ja herää kostean illan jälkeen tynnyristä pelleksi maskeerattuna muistamatta edellisillasta mitään. Hiukan myöhemmin hän saa huomata jotain vielä järkyttävämpää, mutta se jääköön tässä yhteydessä salaisuudeksi.

Vettä elefanteille saa tällä kertaa arvosanaksi neljä tähteä viidestä. On hyvä kuitenkin huomioida, että pistemäärä on annettu Pattinsonia ainakin potentiaalisesti fanittavan ihmisen tai muun olennon näkökulmasta. Normaaliolosuhteissa kaltaiseni nihilisti saattaisi suhtautua siihen hiukan toisella tavalla ja taipua jopa pitämään sitä huonona elokuvana, mutta omalla kohdallani aivopesu on jo tapahtunut. Jos pistemäärä ei ole mielestäsi oikeutettu tai olet muuten loukkaantunut juuri lukemastasi tekstistä, niin ei voi mitään. Huono tuuri. Ime kärsää.

Versioinfo (11.4.2011):

Suomen teatteriensi-ilta on 22.4.2011.

****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 11.4.2011
keskiarvo
toimitus
2.70/5.00 (5)
 JSSMJMMEEM
  1.5 4.0 3.0 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.10/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (7)
0%
Water for Elephants (2011)  Water for Elephants (2011)Vettä elefanteille  

kommentit

odota...
Erkki kommentoi (11.4.2011 12:35:12)
user avatar Paras arvostelu pitkään aikaan. Elokuvaa en kyllä aio siitä huolimatta katsoa...
vastaa »
Jonesy kommentoi (11.4.2011 15:30:50)
user avatar Viiden tähden arvostelu, yhden tähden elokuva (nimim. "Näkemättä paskaa").
vastaa »
j. kommentoi (11.4.2011 15:48:21)
user avatar Siis ihan ihana kuvitus!
vastaa »
keijo kommentoi (11.4.2011 16:10:05)
user avatar Ihan sattumaltako Pattinsonin lärvi on päätynyt jokaiseen kuvankaappaukseen
vastaa »
Maelina kommentoi (11.4.2011 20:49:33)
user avatar Hmm... Olen ehkä tyhmä, mutta tarkoititko, että jos et pitäisi Pattinsonista, pitäisit elokuvaa luultavasti huonona? Minulle jäi arvostelustasi vähän epäselväksi onko Vettä elefanteille oikeasti laatuelokuva vai ei... Olen itse Rob-fani, joten tulen katsomaan elokuvan joka tapauksessa!
vastaa »
Mark Commode kommentoi (11.4.2011 21:18:44)
lainaus:
Hmm... Olen ehkä tyhmä, mutta tarkoititko, että jos et pitäisi Pattinsonista, pitäisit elokuvaa luultavasti huonona? Minulle jäi arvostelustasi vähän epäselväksi onko Vettä elefanteille oikeasti laatuelokuva vai ei... Olen itse Rob-fani, joten tulen katsomaan elokuvan joka tapauksessa!
user avatar Arvostelija halunnee ilmaista, että elokuvan laadulla saati sisällöllä ei liene minkäänlaista merkitystä päähenkilöä esittävän henkilö tuotannon tunteville, sillä yksinkertaisimmat kanssaeläjistämme arvostanevat teosta yksinomaan kyseisen herrasmiehen takia. Käsillämme on siis ontto, spektaakkelinomainen kirjoitus ontosta, spektaakkelinomaisesta elokuvasta. Kyseessä lienee zizekiläisittäin käänteisen kyyninen huomautus elokuvataiteen, ellei jopa koko länsimaisen kulttuurin tilasta. Toivottavasti tuo selkeytti tilannetta. Onnea ja mestystä!
vastaa »
anonyymi kommentoi (11.4.2011 21:56:54)
lainaus:
Arvostelija halunnee ilmaista, että elokuvan laadulla saati sisällöllä ei liene minkäänlaista merkitystä päähenkilöä esittävän henkilö tuotannon tunteville, sillä yksinkertaisimmat kanssaeläjistämme arvostanevat teosta yksinomaan kyseisen herrasmiehen takia. Käsillämme on siis ontto, spektaakkelinomainen kirjoitus ontosta, spektaakkelinomaisesta elokuvasta. Kyseessä lienee zizekiläisittäin käänteisen kyyninen huomautus elokuvataiteen, ellei jopa koko länsimaisen kulttuurin tilasta. Toivottavasti tuo selkeytti tilannetta. Onnea ja mestystä!
user avatar Selvensipä hyvinkin. Eli koska kaikki Pattinsonin fanit ovat tyhjäpäitä, jotka eivät välitä elokuvien todellisesta laadusta, me emme ansaitse edes kunnollista elokuva-arvostelua. Niinpä niin...
vastaa »
Sakari Määttä kommentoi (18.4.2011 09:30:29)
user avatar "Hiukan myöhemmin hän saa huomata jotain vielä järkyttävämpää, mutta se jääköön tässä yhteydessä salaisuudeksi."

Joko keksitte mistä tässä on kyse? :)
vastaa »
Didaa kommentoi (15.5.2011 16:58:20)
user avatar Itse en ole minkäänlainen Patti-fani, mutta elokuva oli mielestäni loistava.Kävin sen katsomassa kaverini kanssa ja ennen saliimme menoa joku nainen sanoi ''ei ihmekään kun tuo sali täyttyy teineistä kun Robert Pattinson on pääroolissa'' Sis haloo ihmiset. Onko sillä elokuvan laadulla niin paljon tekemistä sen kanssa kuka on pääroolissa.. Hyvä näyttelijä kuitenkin ja hyvä valinta elokuvaan. Ei me kaikki olla samanlaisia massoja, mut olkoonsa, kannattaa käydä katsoo tuo leffa, tyksin! :)
vastaa »
mitä helvettiä? kommentoi (24.5.2011 18:25:33)
user avatar "Elokuvan haukkuminen on turhaa..." - miksi?!
vastaa »
Pah kommentoi (18.10.2011 09:30:36)
lainaus:
"Elokuvan haukkuminen on turhaa..." - miksi?!
user avatar Ei tämä edes ollut niin huono kuin elokuvat yleensä ovat.. C:
Mutta olisi ollut parempi, jos Pattinsonin tilalla olisi ollut joku muu, ja jos juonta olisi ollut vähän... paremmin tai miten sen nyt sanoisi.. C":
vastaa »
katsastaja kommentoi (5.1.2015 19:04:14)
user avatar Olipa vaihteeksi oikeasti huono arvostelu, ainakin Elitistin yleisen tason huomioon ottaen. Kriitikko tosissaan antoi ymmärtää, ettei oikeastaan pitänyt elokuvasta, eikä varsinkaan Pattinsonia seuraavasta teinilaumasta, mutta jymäytti lopuksi elokuvalle neljä tähteä. Mitä ihmettä?
vastaa »
Isokärsä kommentoi (3.2.2015 12:37:04)
lainaus:
Olipa vaihteeksi oikeasti huono arvostelu, ainakin Elitistin yleisen tason huomioon ottaen. Kriitikko tosissaan antoi ymmärtää, ettei oikeastaan pitänyt elokuvasta, eikä varsinkaan Pattinsonia seuraavasta teinilaumasta, mutta jymäytti lopuksi elokuvalle neljä tähteä. Mitä ihmettä?
user avatar Elefantin pitäis vähän ruiskauttaa sinunkin päälle vettä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa