Caroline Munro

Frankenhooker (1990)


Frankenhooker #1 Frankenhooker #2

Useat elokuvat voidaan luokitella high concept -elokuviksi. Harva niistä kuitenkaan onnistuu sisällyttämään ideansa itse elokuvan nimeen. Die Hardin (1988) nimi ei ollut "Bruce Willis vastaan terroristit pilvenpiirtäjässä". Frank Henenlotterin Frankenhooker sen sijaan summaa nimeensä koko elokuvan kantavan idean ja tyylilajin. Tuolla nimellä ei voida tehdä vakavaa kauhua, ja elokuva nimenomaan kertoo huolimattomien naisten palasista kootusta Frankenvosusta.

Frankenhooker [1]
Frankenhooker [2]

Frankenhookerin tiedemies, newjerseyläinen Jeffrey Franken, eroaa hivenen Mary Shelleyn kirjan tohtorista. Jeffrey on sähköfirmassa työskentelevä sulkeutunut nuorukainen, joka appivanhemmillaankin puuhastelee purkissa lojuvien aivojen kanssa. Appiukon syntymäpäivät päättyvät ikävästi, kun Jeffreyn tuleva morsian, Elizabeth Shelley (Patty Mullen, Penthouse Pet of the Year 1987), jää Jeffreyn rakentaman ruohonleikkurin alle traagisin seurauksin. Ennen kuin viranomaiset ehtivät keräämään Elizabethin palaset pussiin, on joku ehtinyt jo napata muutamia omia matkamuistoja.

Frankenhooker [3]
Frankenhooker [4]

Koska osa ruumiista on kateissa ja Elizabeth kärsi ylipainosta, on Jeffreyn kuningasidea hommata tulevalle puolisolleen muodokas kroppa Times Squaren ympäristössä parveilevilta maksullisilta naisilta. Tässä projektissa apuna tarvitaan Jeffreyn itse kehittämää super-crackiä, mutta vaikka tiedemiehemme kekseliäisyydellä ei vaikuta olevan rajoja, eivät hommat luonnollisestikaan mene aivan putkeen. Ja kuten elokuvista olemme oppineet, ihmisen osat kiinnitettynä uuteen kroppaan tuovat usein turhan paljon mukanaan edelliseltä omistajaltaan.

Frankenhooker [5]
Frankenhooker [6]

Frankenhooker on siinä mielessä hyvin tyypillinen kauhukomedia, että se ei missään nimessä ole jännittävä saati pelottava, eikä nyt suoranaisesti saa aikaan naurahtelua kummempaa. Henenlotterilla on kuitenkin ollut ideamyssy kiskottuna korville saakka, sillä Frankenhooker pursuaa kekseliäitä ideoita ja lopputulos on erinomaisen viihdyttävä. Frankenhookerista nauttiakseen pitää pystyä sulattamaan 80-luku, vaikka muuten elokuva onkin varsin tyylikkäästi lavastettu tuomalla vanhojen Frankenstein-elokuvien rekvisiittaa kasarilähiöön. Basket Casessä (1982) hyvin esillä ollut nuhjuinen New York olisi saanut saada enemmän sijaa tässäkin; nyt homma haiskahtaa liian lavastetulta.

****-
© Mikko Kojo, julkaistu: 7.4.2011
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (6)
 JSSMJMJM*MKEM
  3.5 3.5 3.5 3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.70/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  13 (22)
59%
Frankenhooker (1990)  Frankenhooker (1990)