Caroline Munro

Intruder (1989)

aka Night of the Intruder; Bloodnight; Night Crew; Night Crew: The Final Checkout; Terrore senza volto

Intruder #1 Intruder #2

Scott Spiegelin Intruderin valmistumisen aikoihin Halloweenin (1978) aloittama slasher-elokuvien kultakausi oli jo jäänyt kauas taakse. Kohuttujen ja useimmissa maissa sensoreiden saksien uhriksi päätyneiden goretehosteidensa voimin elokuva löysi kuitenkin vaivatta fanikuntansa etenkin vannoutuneiden gorehoundien keskuudesta. Vanhan koulukunnan kauhuelokuvaharrastajille elokuva onkin jäänyt takuulla parhaiten mieleen Fangoria- ja Gorezone-lehdissä nähtyjen iskuvoimaisten promokuvien pohjalta.

Intruder [1]
Intruder [2]

Intruder on gorekylläistä slasher-elokuvaa rehellisimmillään. Lähes high concept -tason juoni ("joukko nuoria supermarketin yövuorolaisia pääsee yksitellen hengestään.") ei katsojan älynystyröitä juuri rasita. Mistään syväluotaavasta whodunnit-mysteeristä ei myöskään kannata haaveilla. Murhaajan identiteettiä kyllä piilotellaan lähes viimemetreille saakka, mutta lopullinen paljastus jää hyvin kauas nerokkaasta. Juonen puutteita ei kuitenkaan ole syytä säikähtää. Kamerakulmia, valoja ja varjoja hyödyntäen Spiegel keskittyy elokuvassaan onnistuneesti olennaiseen eli hämyisessä synkkää tyhjyyttä huokuvassa kauppakompleksissa tapahtuvaan kissa ja hiiri -leikkiin.

Intruder [3]
Intruder [4]

Pienimuotoiseksi jäävän elokuvan takaa löytyy suuri joukko tunnettuja nimiä. Elokuvan tuotti ja käsikirjoitti yhdessä Spiegelin kanssa myöhemmin parhaiten Quentin Tarantinon ystävänä ja bisneskumppanina tunnetuksi tullut Lawrence Bender. Myös b-elokuvatuottaja Charles Band oli mukana rahoittamassa elokuvaa. Rooleissa nimekkäimpinä niminä nähdään Spiegelin kanssa jo high school -aikoina ystävystyneet Raimin veljekset, Charlie Sheenin ja Emilio Estevezin sisar Renée Estevez sekä Bruce Campbell pienessä cameossa. Spiegelin oma ohjaajaura ei Intruder-debyytin jälkeen järin suureen nousuun koskaan yltänyt (merkittävimpinä teoksina teatterikierrosta vaille jäänyt Hämärästä aamunkoittoon 2 ja pian jälkituotannosta valmistuva, saman kohtalon kokeva Hostel: Part III, 2011).

Intruder [5]
Intruder [6]

Alun perin Night Crew -nimeä kantanut, mutta tuottajien vaatimuksesta ytimekkäämmäksi Intruderiksi nimensä vaihtanut elokuva on onnistuneesti juuri sitä mitä se yrittääkin: muutamiin yllättävän hyvin aikaa kestäneisiin verisiin huippukohtiin luottava Halloween-tyylinen hiiviskelyfiilistely.

Versioinfo (15.4.2011):

Future Filmin julkaisema dvd lähentelee kuvanlaadultaan nuhjuista vhs-tasoa ja on valitettavasti täyskuvallinen, elokuvan oikean kuvasuhteen ollessa 1.85:1. Tosin kaikki muutkin olemassa olevat dvd-julkaisut kärsivät samasta kuvasuhdeongelmasta. Jenkki-blu-raytä on huhuiltu ilmestyväksi tämän vuoden puolella Synapse Filmsin toimesta.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 15.4.2011
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (8)
 JSSMJMKKJM*MMEMPI
  3.5 3.0 3.0 3.0 3.0 2.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.09/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (25)
36%
Intruder (1989)  Intruder (1989)Night of the Intruder