Caroline Munro

Stone (2010)


Stone #1 Stone #2

Stone on kolmen henkilön välinen psykologinen kissa ja hiiri -leikki, jossa on koko ajan epäselvää kuka on missäkin roolissa. Eläkkeelle pääsyn kynnyksellä oleva Jack Mabry (Robert De Niro) on elämäänsä, avioliittoonsa ja työhönsä kyllästynyt viranomainen, jonka työnkuvaan kuuluu vankien ehdonalaiskelpoisuuden arvioiminen. Vangin elämään kyllästynyt rikollinen Gerald "Stone" Creeson (Edward Norton) on sitä mieltä, että hänen kahdeksan vuotta sitten tekemänsä rikos pitäisi jo antaa anteeksi. Lucetta Creeson (Milla Jovovich) on Stonen vaimo, joka on kyllästynyt odottamaan miehensä vapautumista ja valmis tekemään mitä hyvänsä auttaakseen häntä.

Stone [1]
Stone [2]

Jack yrittää selvittää Stonen yhteiskuntakelpoisuutta ja samalla Stone Jackin mahdollisia heikkouksia, jotta hän voisi kertoa niistä myöhemmin Lucettalle. Jack tekee parhaansa suojellakseen henkilökohtaisia asioitaan, mutta juonikkaalta Stonelta eivät temput lopu kesken. Jackin veli on vastikään kuollut ja 43 avioliittovuoden aikana itsehillintä ja kilpikonnamaisuus ovat muuttuneet elämäntavaksi. Vahvasti kristillinen Jack hakee pakotietä elämänsä umpikujasta uskonnon kautta, mutta korulauseet ja papeilta saadut olalle taputtelut eivät tuo lohtua. Kovan yrityksen jälkeen Stonen ohjeistama Lucetta saa iskettyä kyntensä Jackiin ja puhkoo tämän passiivisen ja tylsämielisen vastarinnan leikiten.

Stone [3]
Stone [4]

Kokeneiden näyttelijöiden suoritukset menevät osittain hukkaan, koska itse tarinasta puuttuu tarvittava syvyys. Parhaimmillaan sukelletaan hahmojen päiden sisään, mutta selkeää tarttumapintaa käsikirjoitus ei tarjoa ja koko leikki jää tasapaksun oloiseksi. Norton vaihtaa elokuvan edetessä tyyliään hyperaktiivisesta lauhkeaksi Stonen löydettyä vankilan kirjastosta mm. humisemiseen ja Jumalan välikappaleena toimimiseen perustuvaa uskontoa käsittelevän kirjan. Jovovichin Lucetta on ruokavalioineen ja magneettiterapioineen elokuvan outo lintu ja hänestä on toisinaan vaikea sanoa onko hän kukko vai kana. Velton oloinen De Niro on silmäpusseineen Jackin roolissa juuri sellainen kuin vaaditaankin. Jack pelkää suuttumusta, joka tarkoittaisi epäonnistumista ja samalla rakkaudettoman avioliiton tuhoutumista. Hänen vaimoaan näyttelee pienemmässä roolissa vakuuttava Frances Conroy (Mullan alla). Jackin elämää määrittää hyvin pitkälle eräs yksittäinen tapahtuma avioliiton alkuajoilta.

Stone [5]
Stone [6]

Alussa nähtävä lyhyt takaumajakso käsittelee kyseistä tapahtumaa. Väkivallan vaaraa huokuvasta, painostavasta tunnelmasta tulee mieleen Philip Ridleyn The Reflecting Skin (Lapsuuden loppu, 1990) ja voisi hyvin myös olettaa, että ohjaaja John Curran on nähnyt Douglas Buckin lyhytelokuvan Cutting Moments (1997) ja pitänyt siitä kovasti, vaikka Curranin jakso jääkin psykologiselle tasolle verenvuodatuksen sijaan.

Stone kaipaisi toimiakseen vahvempaa tarinankerrontaa, koska Curranin käsissä se ei lähde missään vaiheessa kunnolla käyntiin vaan juuttuu liian pitkäksi aikaa paikoilleen hahmojen väliseen puijausleikkiin. Elokuva uskottelee olevansa noir-vaikutteita omaava rikoselokuva tai trilleri, mutta osoittautuu lopulta liiankin hillityksi draamaksi. Stone on ohjaajansa mukanäppärä kokeilu, joka pelaa korttinsa väärin.

Versioinfo (18.4.2011):

Future Filmin kotimainen blu-ray julkaistaan 20.4.2011. Kuvan ja äänen laatuun on panostettu, mutta levy ei sisällä lainkaan ekstramateriaalia.

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 18.4.2011
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JSSM
  3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.80/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!