Caroline Munro

Diamant 13 (2009) :: Diamond 13

Poliisipiiri 13

aka Polisdistrikt 13

Diamant 13 #1 Diamant 13 #2

2000-luvulla Ranskasta on tullut paitsi äärimmäinen kauhun "uusi aalto", myös viihteellisiä, tummasävyisiä ja tyylikkäitä rikostrillereitä, joissa ei pääsääntöisesti ole kuitenkaan tehty kauhuelokuvan veroisia irtiottoja. Suuntauksen edustavimpiin kyttä-noireihin lukeutuvat ex-poliisi Olivier Marchalin ohjaamat Vallan piiri (36 Quai des Orfèvres, 2004) ja MR 73 (2008). La métropolen alamaailmaan sukeltavat puolestaan Frédéric Schoendoerfferin rankka Crime Insiders (Truands, 2007), Jean-Francois Richetin erinomainen Jacques Mesrine -elämäkertaelokuvapari Mesrine: Killer instinct (L'instinct de mort, 2008) ja Public Enemy No. 1 (L'ennemi public n°1, 2008) sekä tuoreimpana Suomenkin teattereissa vierailleena tapauksena Richard Berryn toiminnallinen 22 Bullets (L'immortel, 2010).

Diamant 13 [1]
Diamant 13 [2]

Gillés Béhatin Poliisipiiri 13 haluaisi kovasti liittyä tähän joukkoon, mutta kutistuu Gérard Depardieun pääosasta huolimatta lähes surkuhupaisan latteaksi kliseekökkäreeksi. Elokuvan menestys jäi kotimaassaan heikoksi ja maailmalla sen kohtalon on ansaitusti dvd-levitys ja kaapelikanavat. Muutaman viime vuosikymmenen tv-tuotantojen puolella työskennelleen Béhartin ilmaisu on scope-kuvasuhteessakin halvan televisiomaista, eikä nimettömäksi jäävän, jatkuvan sateen piiskaaman kaupungin yössä tapahtuva jännäri saa kerrottua toisiinsa sekoittuneista poliiseista ja rosvoista mitään kertomisen arvoista. Ohjaaja Béhartin ja toista miespääosaa välinpitämättömän oloisesti näyttelevän Olivier Marchalin Hugues Paganin romaanin pohjalta laatima käsikirjoitus kasaa kaikki lajityypin konventiot onnettomaksi pannukakkupinoksi, jossa tyhjät hahmot käyvät mekaanisesti läpi kymmenistä muista poliisidraamoista tuttuja skenaarioita. Brutaali ja paikoin verinen väkivaltakin on nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus.

Diamant 13 [3]
Diamant 13 [4]

Depardieu esittää kyttää nimeltä Mat, jota syöpään kuolemaisillaan oleva kollega Franck (Marcal) yrittää houkutella avukseen varastamaan suuri rahasaalis pahamaineiselta huumeliigalta. Matin kieltäydyttyä Franck toteuttaa suunnitelmansa yksin, mutta homma menee pahasti pieleen ja Mat näyttäytyy kuvioihin sotkeutuneelta sekä poliisin sisäisen tutkinnan että huijattujen gangsterien näkökulmasta. Häikäilemättömän huumeparonin asettaman rahojen palautuksen aikarajan ohella ongelmia aiheuttaa erityisesti Matin ex-vaimo Calhoune (Asia Argento), joka on aggressiivisesti edennyt sisäisen tutkinnan johtoon.

Poliisipiiri 13:n kuvaama maailma tuntuu vain ja ainoastaan yliyrittävän satuilun aikaansaamalta rikosfiktiolta. Lopulta kun isoja paljastuksia alkaa pullahdella pinnalle, ovat ne sekä epäuskottavia että tylsiä. Juoni onnistuu typerryttämään moneen kertaan sekaviksi jäävillä tilanteilla, joiden seurauksia ei käsitellä millään tavalla; aivan kuin elokuvantekijät olisivat välillä unohtaneet mitä edellisissä kohtauksissa tapahtui.

Diamant 13 [5]
Diamant 13 [6]

Sotkusta jotakuinkin kunnialla selviää pelkästään Gérard Depardieu, joka vähemmän yllättävästi vaikuttaa uskottavalta juopottelevana poliisina. Mitään kiehtovaa tekemistä ei hänelle ole kuitenkaan keksitty, vaan Obelix-kunnostaan vain aavistuksen pienentynyt näyttelijäleganda pönöttää läpi rutiinisuorituksen luontaisen karismansa kannattelemana. Ranskankielisen dialogin kanssa kompuroiva Asia Argento sitä vastoin nolaa totaalisesti itsensä uransa surkeimpiin lukeutuvassa esiintymisessä.

Versioinfo (26.4.2011):

Future Filmin 4.5.2011 julkaistava dvd on teknisesti kelvollinen, joskin kuvassa on jatkuvasti havaittavissa pienimuotoisia digitaalisia häiriöitä. Ekstroista löytyy puolen tunnin dokumentti, traileri, kuvagalleria ja tähtien tekstimuotoiset biografiat.

*½---
© Tatu Piispanen, julkaistu: 26.4.2011
keskiarvo
toimitus
1.67/5.00 (3)
 JSJLTP
  1.5 2.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Petrix kommentoi (11.6.2011 19:05:33)
user avatar Elokuva sijoittuu Brysseliin, ei Ranskaan.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa