Caroline Munro

Crazed Beast (1976)

aka Kurutta yajû

Crazed Beast #1 Crazed Beast #2

Ulkomailla varsin tuntemattomaksi jääneet, mutta kohtalaisen munakkaasti potkineet japanilaiset autokaahauselokuvat elivät kovinta kulta-aikaansa 1970-luvun puolivälissä. Etenkin Kinji Fukasakun mielipuolinen Violent Panic: The Big Crash (1976) rysäytti standardit sille tasolle, ettei niitä kukaan täysijärkinen aivan helpolla rikkoisi. Kolme kuukautta perässä hiihtänyt Sadao Nakajima yritti silti parhaansa Crazed Beastillä.

Crazed Beastin ohjaajavalinta oli ainakin teoriassa oivallinen. Fukasakun hallitessa 70-luvun yakuza-elokuvia juurikin Nakajima oli se ainoa ohjaaja, joka pystyi edes jossain määrin laittamaan Fukasakulle kampoihin. Monitaitaja Nakajima ehti siinä sivussa paiskia roppakaupalla muitakin hommia, mm. käsikirjoittaa ja ohjata lukemattomia elokuvia aina Sonny Chiba -rymistelyistä pinky violence -elokuviin ja periodidraamoihin. Käsittämätöntä yliarvostusta kotimaassaan nauttivan Crazed Beastin kohdalla kaikki meni kuitenkin pieleen.

Crazed Beast [1]
Crazed Beast [2]

Nakajiman käskytettäväkseen saama näyttelijäkaarti on pitkälti Violent Panicista tuttu. Tsunehiko Watase on kohtalokkaan bussin matkustajaksi astuva entinen testiajaja, Hideo Murota heikkohermoinen kyttä ja Fukasakun elokuvan rasittavin näyttelijä Takuzo Kawatani pakomatkalla oleva pankkiryöstäjä. Viimeksi mainittu kaappaa rikoskumppaninsa (Ruyji Katagiri) kanssa ajossa olevan bussin pakovälineekseen. Tilanne kehkeytyy elokuvan mittaiseksi maantieromuralliksi.

Crazed Beastiä on ollut käsikirjoittamassa peräti kolme henkilöä, mukaan lukien elokuvaohjaajanakin tunnettu Ikuo Sekimoto sekä Nakajima itse. Minkäänlaista koherenttiutta kolmikko ei ole saanut aikaiseksi, vaan koko juttu vaikuttaa pääpiirteitään lukuun ottamatta kuvauspaikalla inspiroidulta. Päähenkilöt saatetaan saman bussin sisään ensimmäisen viiden minuutin sisällä ja sen jälkeen kaasutellaan seuraavat 70 minuuttia. Jokunen lyhyt flashback valaisee hahmojen merkityksettömiä taustoja.

Crazed Beast [3]
Crazed Beast [4]

Runsaasti potentiaalia intensiiviseen toimintatrilleriin omaava Crazed Beast revähtää heti intronsa jälkeen puolitahalliseksi puskafarssiksi. Nakajima lienee tavoitellut toimintaelokuvan puitteissa hektisyyden ja satiirin yhdistelmää, epäonnistuen kuitenkin täysin. Näyttelijäkaarti vetää kilvan yli, ja bussissa jumittava matkustajaporukka on niin hiuksia repivän raivostuttava söheltäjäkokoelma, että katsoja alkaa toivoa kaikkien panttivankien välitöntä teloitusta. Sekään ei auttaisi, sillä kidnappaajat itse ovat vähintään yhtä pahasti hermoille käyviä veijareita. Ainostaan turpansa kiinni pitävä Watase onnistuu pitämään roolisuorituksensa positiivisen puolella.

Läjäpäin pellinryttäystä sisältävänä kaahausleffana Crazed Beastillä on lajityyppiin luonnostaan sisältyviä viihdearvoja, mutta tälläkään saralla ei onnistuta luomaan mitään aidosti jännittävää. Kankealiikkeinen bussi on heikko valinta pakovälineeksi, minkä vuoksi poliisit on laitettu romuttamaan autonsa lähes oma-aloitteisesti. Parhaillaan kulkuneuvot kellahtelevat kyljelleen suoralla tiellä ilman muutamaa kylkiosumaa kummempaa ärsykettä.

Crazed Beast [5]
Crazed Beast [6]

78 minuutin pituisesta elokuvasta jää katsojalle käteen lähinnä iso kourallinen välttävästi toteutettua autonromutusta, luvattoman monta rasittavaa hahmoa sekä kansitaide, johon on nokkelasti leikattu pari yläosatonta naista aivan toisesta elokuvasta. Tarinaan mukaan ympätyistä cameo-rooleista voi halutessaan spottailla enemmän tai vähemmän tunnettuja kasvoja DJ:tä esittävästä rakugo-koomikko Tsurube Shofukuteistä hyvän biisin esittävään folklaulaja Kan Mikamiin. Kovin laiha on heidän tuomansa lohtu toimintaelokuvaan, joka ei toimi eikä jännitä.

Versioinfo (9.5.2011):

Toein tekstittämätön japanijulkaisu ajaa asiansa, vaikka ei aivan remasterien terävintä kärkeä edustakkaan. Ekstroina tuttuun tyyliin kuvagalleria ja traileri. Toein vanhaa VHS-kasettia lukuun ottamatta muita julkaisuja ei ole olemassa.

*½---
© Mikko Koivisto, julkaistu: 9.5.2011
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!