Caroline Munro

Garden of Love (2003)

aka The Haunting of Rebecca Verlaine

Garden of Love #1 Garden of Love #2

Epämääräisen internet-lähteen mukaan elokuvaohjaaja Olaf Ittenbachia on aikoinaan Saksassa verrattu Jörg Buttgereitiin, toiseen maan kuuluisaan hämärägenrejen asiantuntijaan. Siinä missä jälkimmäisen erikoisalaksi sanottiin tarkemmin määrittelemätöntä "outoutta", oli Ittenbach elokuviensa tehoste-ekspertti. Vuosien kuluessa vertaus on jämähtänyt toispuoleiseksi: Buttgereit on ajan myötä kehittynyt tyylillisesti sekä teknisesti hienostuneemmaksi elokuvatekijäksi, kun taas Ittenbach on pysynyt tunnollisesti tehosteidensa kehittämisen parissa. Tehostemaakarin filmografiassa vuonna 2003 tehty Garden of Love vaikuttaisi olevan samaa massaa kuin tekijän edelliset ja sitä seuraavat loputtomat suoraan videolevitykseen menevät elokuvat. Hänen tuotoksensa eivät vaikuta kuuluvan Garden of Loven perusteella edes camp-elokuvien mappiin, sen verran mitäänsanomaton ja tylsä tekele se on.

Garden of Love [1]
Garden of Love [2]

Paperinohuen hippiteeman ympärille rakennettu Garden of Love on zombeina kärkkyviä kitaranrämpyttäjiä pullollaan. Kuolleet hipit eivät kuitenkaan ole varsinaisesti lihaa mutustavia eläviä kuolleita, vaan väkivaltaisen kuolemansa kostoa manan takaa vaativia kommuunin asukkaita. Vapaamielisen kommuunin verilöylystä ainoana hengissä selvinnyt Rebecca (Natacza Boon) ei muista mitään lapsuutensa traumaattisesta tapahtumasta ennen kuolleen isän ilmestymistä television ostos-tv -lähetykseen verenvuodatus mielessään. Manson-murhia hienoisesti matkineesta tapahtumaryöpystä paljastuu paljon muutakin kuin pellenaamarisen murhaajan oikeat kasvot ja selitys rakastajan vähitellen kummalliseksi muuttuneelle käytökselle. Ottovanhemmatkin alkavat Rebeccan muistin palautumisen jälkeen muuttua epäilyttävän varuillaan oleviksi. USA:ssa levitysnimenä ollut The Haunting of Rebecca Verlaine olisi täälläkin luultavammin houkuttanut enemmän potentiaalisia katsojia gorella varustetulle trillerille, mutta kuvitteellisilla hipeillä on helppo rahastaa.

Garden of Love [3]
Garden of Love [4]

Tavattoman masentavan juonen ohella Ittenbachin teknistä taitoa tehosteiden kanssa ei voi olla huomaamatta. Tappamiset kättä pidemmällä tai murisevien hippien käsissä ovat mielekästä katsottavaa, vaikka ainakin yhdessä kohtauksessa kamera on aseteltu selvästi aivan liian ylhäälle kahtia revittävän uhrin sijaintiin nähden. Toinen hyväksi laskettava puoli Garden of Lovessa on melankolinen teemamusiikki, joka ei valitettavasti välillä sovi yhtään kohtausten tunnelmaan. Ulkonäöltään elokuva on muiden nykyisten videolevitykseen menevien tuotosten tapaan todella hyvälaatuinen, mutta alkutekstien fontiksi on valittu jollain kummallisella logiikalla paremmin norjalaiseen trollielokuvaan soveltuva miekka ja kilpi -töherrys. Tyylin merkitystä ei pääse pakenemaan edes hyvällä tahdolla ja uusilla hd-kameroilla.

Garden of Love [5]
Garden of Love [6]

Ittenbachin visio on vähän ikävästi sanottuna perisaksalaisen tehokasta. Kauhugenren erilaisia elementtejä ahnehtiva toteutus muistuttaa paljon erään saksatyypittyneen pornoelokuvalajin tapaa lätkäistä parin tunnin toteutuksen sisälle kaikki mahdolliset variaatiot ja kikkailut välittämättä lopputuloksesta. Lisäksi saksalainen tehokkuus tulee Garden of Lovessa hyvin ilmi toisellakin tavalla: naamaan puukotus ei ole koskaan aiemmin näyttänyt yhtä tylsistyttävältä hohhoijaa-kohtaukselta. Hattarana sylttytortun päällä näyttelijät ovat joko halvaantuneet ilmeiltään tai vetävät irvokkaan ilmehtimisen ääripäitä puisevasti englantia replikoidessaan. Tehokasta, mutta täysin yhdentekevää. Onneksi sentään lopussa hipit taas tanssivat ja kitara soi hidastettuna. Jos joku oikeasti tahtoo pitää elokuvaa hyllyssään, syyt siihen lienevät ulkoelokuvalliset: dvd:n ekstroina olevat Ittenbachin teininä tekemät tehostekokeilut ovat rutosti mielenkiintoisempia kuin pökkelö latodraama.

Versioinfo (5.5.2011):

Julkaisija dvd:n suomalaiselle painokselle on Another World Entertainment. Laadun puolesta julkaisussa ei ole valittamista: kuvan ja äänen laatu on tarpeeksi hyvä suoraan videolle tehdylle elokuvalle ja kuvasuhde on luonnollisesti alkuperäinen. Ekstroina on Ittenbachin lyhytelokuvien lisäksi making of -dokumentti, trailereita ja mainoksia.

*½---
© Sanna Haukkala, julkaistu: 5.5.2011
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
1.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Ehetyz kommentoi (6.5.2011 11:06:46)
user avatar Ittenbachin huonoin, mikä lienee jonkinasteinen saavutus. Legion of the deadin nopeatempoinen ja hölmö goreirrottelu sopii miehelle paljon paremmin kuin Garden of loven koomatempoinen kurttuotsailu. Ne muutamat (3?) gorekohtaa eivät paljon pelasta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa