Caroline Munro

Céline et Julie vont en bateau (1974) :: Celine and Julie Go Boating

aka Phantom Ladies Over Paris; Céline och Julie gör en båttur

Céline et Julie vont en bateau #1 Céline et Julie vont en bateau #2

Jacques Rivetten hermeettinen mestariteos on omaperäisimpiä koskaan tehtyjä elokuvia ja kestänyt ajan hammasta kohtalaisen hyvin. Maaginen kertomus kahden tytön erikoislaatuisesta ystävyydestä on elokuva, jota on helppo katsoa, mutta vaikea kuvailla ja vielä vaikeampi tulkita. Se on myös elokuva, josta ei kannata tietää liian paljon ennen ensikatsomista, joten arvostelun lukeminen kannattaa ehkä lopettaa tähän.

Céline et Julie vont en bateau [1]
Céline et Julie vont en bateau [2]

Céline et Julie vont en bateaussa on lomittain kaksi juoniaihetta tai tasoa. Ensimmäisessä seurataan kahden tytön, taikuri Célinen (Juliet Berto) ja kirjastovirkailija Julien (Dominique Labourier) tapaamista ja yhteiseloa. Tiettyä lesbolaista viritystä on ilmassa, mutta ei kannata odottaa liikoja. Ystävyyden piirteisiin kuuluu, että tyttöjen identiteetit tuppaavat sulautumaan toisiinsa. Céline esimerkiksi menee treffeille Julien entisen poikaystävän kanssa Juliena esiintyen, ja täydestä menee. Katsojaa ilahdutetaan myös Célinen taikurishow'lla ja kuin sen peilikuvana näemme myöhemmin burleskimaisesti pukeutuneen Julien katastrofaalisen esiintymisen chanteusena. Ynnä muuta ynnä muuta. Höperöä menoa rytmittää toistuva "Mutta seuraavana aamuna" -väliteksti.

Céline et Julie vont en bateau [3]
Céline et Julie vont en bateau [4]

Toisena tasona on puiston keskellä sijaitsevassa vanhassa talossa näyteltävä kolmiodraama, jonka osapuolina ovat varakas leskimies (Barbet Schroeder) ja kaksi hänen suosiostaan kilpailevaa naista. Talossa on myös miehen seitsenvuotias tytär ja palvelijatar, joka on aina joko Céline tai Julie. Elokuvan "realistisella" tasolla tytöt oikeasti vierailevat talossa, mutta eivät muista vierailuistaan mitään, ennen kuin myöhemmin - imeskellessään talosta saamaansa makeista tapahtumat alkavat pätkittäin palautua mieleen. Aina samanlaisena toistuva tapahtumasarja päättyy pikkutytön murhaan, jonka estämisen C et J ottavat nyt tehtäväkseen.

Céline et Julie vont en bateau [5]
Céline et Julie vont en bateau [6]

Mikäs tässä, mutta onko siinä joku sanoma? Elokuvassa viitataan eksplisiittisesti Lewis Carrolin Liisa ihmemaassa -klassikkoon, joten jonkinlainen nonsense-aspekti on ainakin läsnä. Myös Ranskan kirjallisuuden eksentrinen perinne (Alfred Jarry, Raymond Roussel) lienee ollut ohjaajalle tuttu. Toisaalta elokuva saattaa heijastella myös aikansa muodikkaita älyllisiä virtauksia, kuten Roland Barthesin 70-luvun alun teorioita tekstistä, teoksesta ja "signifianssista". Vuoden 1968 vallankumouksellisten toiveiden nuupahdettua intelligentsian mielenkiinto suuntautui politiikan sijasta kohti sisäavaruutta, magiaa ja kryptisiä kielipelejä. Ehkäpä Céline et Julie vont en bateaun juju on siinä, että tyttöjen edustama leikittelevä "teksti" soluttautuu suljetun talon jäykän klassiseen "teokseen" (eräs Henry Jamesin novelli on itse asiassa ollut sen esikuvana).

Céline et Julie vont en bateau [7]
Céline et Julie vont en bateau [8]

Oli miten oli, kolmituntiseksi taideleffaksi Celine et Julie vont en bateau ei ole erityisen raskasta katsottavaa. Jos Berton ja Labourierin kikattelu välillä rasittaakin, suljetun talon mysteerin hidas avautuminen pitää mielenkiintoa yllä ja elokuvan yllä leijailee raikas improvisaation henki. Vapauttavassa loppukohtauksessa päästään sitten vihdoin veneilemäänkin, kuten elokuvan nimi lupaa, ja lopputekstien vieriessä uupunut katsoja tuntee nähneensä jotain näkemisen arvoista, vaikkei olekaan aivan varma mitä.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 19.5.2011
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSME
  3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.25/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
Céline et Julie vont en bateau - Phantom Ladies Over Paris (1974)  Céline et Julie vont en bateau - Phantom Ladies Over Paris (1974)Phantom Ladies Over Paris