Caroline Munro

Snakewoman (2005)


Snakewoman #1 Snakewoman #2

Monet asiat paranevat vanhetessaan, mutta usein elokuvaohjaajien kohdalla asia ei ole niin. Tämän ovat vuosien saatossa osoittaneet eurooppalaisista genreohjaajaguruista mm. Umberto Lenzi, Jean Rollin ja Dario Argento, joiden urat kääntyivät laskuun hyvin pikaisesti huippuvuosien jälkeen. Myös Jesus Franco ohjasi parhaat elokuvansa jo vuosikymmeniä sitten, mutta edelleen eksploitaatiolegenda jaksaa yrittää. Digivideokuvauksen yleistyttyä Franco vaihtoi kuvausformaattia ja vuonna 2005 valmistunut seksploitaatiohäröily Snakewoman on surkeudestaan huolimatta hänen parhaita digivideolle kuvattuja elokuviaan.

Snakewoman [1]
Snakewoman [2]

Carla (Fata Morgana) on tiedottaja, joka saa tehtäväkseen hankkia oikeudet 20-luvulla eläneen unkarilaisen kulttinäyttelijätär Oriana Balaszin jäämistöön. Carla uskoo, että aikaansa edellä olleesta taiteellisesta lahjakkuudestaan ja seksuaalisesta aktiivisuudestaan tunnettu Balasz otettaisiin hyvin vastaan myös nykypäivän kulttuuripiireissä. Balaszin hedonistista elämää viettävä jälkipolvi ei innostu ajatuksesta, vaan haluaa suojella Orianan perintöä ja salaisuuksia. Käärmetatuoinneilla koristeltu verenimijänainen (Paula-Paulan Carmen Montes) liikkuu suurimman osan ajasta alasti ja iskee silmänsä Carlaan herättäen tämän alitajunnassa uinuvan lesbon.

Snakewoman [3]
Snakewoman [4]

Franco on selvästi saanut inspiraationsa käärmenaisen hahmoon erinäisistä mytologioista, vaikka elokuva ei paljastakaan lähdettä tarkemmin. Snakewoman yltyy ajoittain miltei pornografiseksi ja päällekäyvä seksploitaatiokuvasto on epämiellyttävällä tavalla tympäännyttävää katseltavaa. Kuvaustyöskentely ja ohjaus tasapainoilevat keskinkertaisen ja surkean välillä kohtausten edetessä kuin hidastettuina. Välillä ruutuun leikataan raakkuvien muuttolintujen lentoa, joka ei liity elokuvaan millään tavalla.

Snakewoman [5]
Snakewoman [6]

Snakewomanin juoni on ohut ja eroottisiksi tarkoitetut kohtaukset tylsän staattisia, mutta houreinen seksuaalisuus ja hallusinatorinen vampirismiväkivalta antavat elokuvalle edes hiukan vetovoimaa. Franco ei yritä luoda omaa nahkaansa elokuvan avulla, vaan pysyttelee visusti turvallisiksi tietämillään reiteillä. Snakewomania ei voi suositella katseltavaksi kenellekään, vaikka ohjaajan suurimmat fanit kenties saisivatkin siitä jotain irti.

Versioinfo (14.6.2011):

Amerikkalainen Sub Rosa Studios on julkaissut Snakewomanin dvd:llä. Varsinaista itse elokuvaan liittyvää ekstramateriaalia levyllä on niukasti. Sen sijaan mukana on Francon vuonna 1999 ohjaama täyspitkä elokuva Dr. Wong's Virtual Hell.

*½---
© Sakari Määttä, julkaistu: 14.6.2011
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!