Caroline Munro

La noche de los asesinos (1976) :: Night of the Skull

aka Im Schatten des Mörders; Night of the Assassins; Suspiri

La noche de los asesinos #1 La noche de los asesinos #2

On synkkä ja myrskyinen yö. Pääkallonaamariin ja mustaan kaapuun sonnustautunut tappaja ilmaantuu lordi Archibald Percival Marianin (Ángel Menéndez) kartanoon ja surmaa hänet. Myöhemmin Archibaldin vaimo Cecilia (Maribel Hidalgo) saapuu kotiin ja löytää pihamaalle haudatun ruumiin.

Joukko ihmisiä kutsutaan Archibaldin perinnönjakotilaisuuteen ja jo ennen varsinaisten murhatutkimusten käynnistymistä löytyy toinenkin ruumis. Epäiltyjä riittää runsaasti. Cecilian lisäksi lähipiiriin kuuluu vastoin tahtoaan palvelustytön roolia taloudessa hoitava tytär Rita (Lina Romay), uppoposkinen palvelija Rufus (aina yhtä maanisen näköinen Luis Barboo; Les avaleuses) ja hänen vaimonsa. Myös muilta perintöä väijyviltä sukulaisilta tuntuu löytyvän motiivi Archibaldin tappamiseen, ja yllättäen löytyvä vaihtoehtoinen testamentti sekoittaa pakkaa entisestään. Murhaaja iskee yhä uudelleen, joten komisario Bore (Vicente Roca uransa viimeisessä roolissa) kutsuu avukseen Scotland Yardin huippututkija Oliver Brooksin (Alberto Dalbés).

La noche de los asesinos [1]
La noche de los asesinos [2]

Käsikirjoitus perustuu löyhästi Edgar Allan Poen tarinaan ja Jess Franco on kertonut käyttäneensä pohjana myös Edgar Wallacen romaaneja. Night of the Skull on Francolle epätyypilliseen tapaan eheä ja sujuvasti etenevä goottilainen murhamysteeri, jossa Poen henki on vahvasti läsnä jo alkuminuuteista lähtien. Myös tunnusomainen eksploitatiivisuus on saanut väistyä tunnelmapainotteisen tyylittelyn tieltä ja jää muutamaan ruoskaniskuun, pariin pakaraan ja jokuseen veritippaan. Huolellista ja hallittua kameratyöskentelyä tukee Carlo Savinan säveltämä musiikki (kierrättää osittain aineksia Mario Bavan elokuvasta Lisa and the Devil), joka sopii hyvin kuvauspaikkana toimivaan suureen kartanoon antaen useille kohtauksille asianmukaisen uhkaavan sävyn. Franco käyttää hyödyksi pimeitä ja varjoisia huoneita, äkillisiä salamaniskuja sekä näyttelijöiden salavihkaisia vilkuiluja.

La noche de los asesinos [3]
La noche de los asesinos [4]

Taattuun giallomaiseen whodunit-tyyliin murhakohtausten kautta kulkeva Night of the Skull pysyy kiinnostavana koko kestonsa ajan selviten hienosti myös tarinan vaatimista yllätyskäänteistä. Seksploitaatiota tai väkivaltaa odottavat katsojat pettyvät elokuvaan helposti, mutta mukavalla tavalla karmaisevien murhajännäreiden ystäville on tarjolla viihdyttävä 82-minuuttinen paketti.

Versioinfo (22.6.2011):

Amerikkalaisen Image Entertainmentin dvd-julkaisulla Night of the Skull on alkuperäisessä 2:35.1 anamorfisessa laajakuvaformaatissaan espanjankielisellä monoraidalla ja englanninkielisillä teksteillä varustettuna. Mitään ekstramateriaaleja levyllä ei ole.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 22.6.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!