Caroline Munro

Strange Circus (2005)

aka Kimyô na sâkasu

Strange Circus #1 Strange Circus #2

"Isä on mies. Mikä sinä olet, Mitsuko?"

Strange Circusin aloituskohtauksessa kuunnellaan surumielistä viulumusiikkia maailman ahdistavimmassa ja psykedeelisimmässä sirkuksessa. Räikeästi meikattu show-isäntä, loisteliaisiin pukuihin sonnustautuneet tanssijat ja vieraannuttava musiikki - jokainen yksityiskohta on kuin pahimmanlaatuisesta liskojen yöstä. Vaaleanpunainen jättiläisnalle raahaa giljotiinia lavalle ja juhlat ovat alkamassa. On aika mestata nuori ja viaton Mitsuko-tyttö. Mestaus tietää kuolemaa ja on samalla myös elämän alku. Maailmanpyörä on vasta aloittanut loputtoman tuntuisen kierteensä.

Strange Circus [1]
Strange Circus [2]

Mitsuko näkee vanhempansa parittelupuuhissa. Opettajan (joka on myös hänen isänsä) kansliassa hänelle tapahtuu jotain kammottavaa. Mitsuko jatkaa verentahrimaan huoneeseen, jossa hän näkee äitinsä Sayurin omassa peilikuvassaan. He ovat samanlaisia ja äiti lupaa, että joskus kaikki mikä on hänen tulee olemaan myös Mitsukon. Isä pakottaa Mitsukon sellokotelon sisälle, josta hän joutuu tarkkailemaan vanhempiensa sänkypuuhia ja opettelemaan isää varten. Pian palataan sirkukseen odottamaan mestausta. 12-vuotias Mitsuko aloittaa perheessä uuden elämän 35-vuotiaan Sayurin roolissa.

Strange Circus [3]
Strange Circus [4]

Elokuvan alkupuolen rautalankamainen ja vertauskuvasta toiseen hyppivä juonenkulku ei häiritse tippaakaan vaan toimii pikemminkin visuaalisesti tyylikkäänä tehokeinona. Se kiertää kaiken tiiviiksi ja umpisolmuja täynnä olevaksi sumpuksi, joka alkaa vähitellen purkautua varsinaisen tarinan käynnistyessä reilun puolen tunnin kohdalla. Paikoitellen juoni menee jopa liian sekavan tuntuiseksi, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja Sion Sono (Love Exposure, 2008; Cold Fish, 2010) selviää lopulta kunnialla syömällä itsensä ulos omasta sillisalaatistaan.

Näyttelijäsuorituksista on välttämätöntä nostaa esille Masumi Miyazaki, joka näyttelee elokuvassa aikuista Mitsukoa, Sayuria sekä lisäksi vielä kolmatta naista. Herkkä ja muuntautumiskykyinen näyttelijätär on yksi koko elokuvan kantavista voimista.

Strange Circus [5]
Strange Circus [6]

Maailmanpyörä on elokuvassa suuressa vertauskuvallisessa roolissa. Se pyörähtää aina kipeimmillä hetkillä alitajunnassa ja muistuttaa tavallaan ruuvipenkin puristinta. Pyörän kääntyminen kuvastaa henkistä kärsimystä. Sirkuskohtaukset tuovat yleistunnelmansa ja musiikkinsa ansiosta mieleen Gaspar Noén hypnoottisen trippailun Enter the Void (2009). Sirkus saattoi olla joskus iloinen ja miellyttävä paikka Mitsukon ja Sayurin muistoissa, mutta nyt se on muuttunut ahdistuksen ilmentymäksi. Välillä on vaikeaa nähdä kumpi maailmanpyörän vaunussa istuu. Onko se Mitsuko vai Sayuri? Mikä on unta ja mikä todellista?

Strange Circus [7]
Strange Circus [8]

Strange Circus on pullollaan taitavasti ladattuja yllätyskäänteitä, jotka kuohuvat yli laidan monessa tilanteessa. Tämä on ymmärrettävää, koska ilman niitä olisi mahdotonta pelastautua tarinan umpikujista vakuuttavasti. Strange Circus on sadistinen, sairas ja perverssi elokuva, jonka teemoina ovat insesti, pedofilia, mielikuvituksen sekoittuminen todellisuuteen, tukahdutetut muistot ja pahoista kokemuksista kumpuavat traumat. Kokonaisuus on sen verran monimutkainen, että uusintakatselusta on varmasti hyötyä.

"Minä olen nainen."

Versioinfo (28.6.2011):

Amerikkalainen TLA Releasing on julkaissut Strange Circusin leikkaamattomana dvd:llä. Laadukkaan kuvan ja äänen lisäksi levyltä löytyy traileri sekä noin 70-minuuttinen kuvaukseen, näyttelijöihin ja muuhun behind the scenes -osastoon keskittyvä dokumentti.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 28.6.2011
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 JSSMMK*
  3.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.70/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (8)
13%
Kimyô na sâkasu (2005)  Kimyô na sâkasu (2005)Strange Circus