Caroline Munro

Il nido del ragno (1988) :: Spider Labyrinth

aka The Spider's Nest

Il nido del ragno #1 Il nido del ragno #2

Il nido del ragno (Spider Labyrinth) on italialaisen Gianfranco Giagnin debyyttielokuva, joka yhdistelee onnistuneesti klassisia giallo-aineksia yliluonnolliseen kauhuun. Elokuva alkaa pienimuotoisena murhamysteerinä saavuttaen viime hetkillä hyvinkin infernaaliset mittasuhteet ja pessimistisen tunnelman. Käsikirjoituksen tekoon osallistui monta kynäilijää kuvaaja Cesare Frugonista lähtien, mutta itse tarina on maineikkaan tuottaja-käsikirjoittaja-ohjaaja Tonino Cervin käsialaa.

Il nido del ragno [1]
Il nido del ragno [2]

Washingtonilainen professori Alan Whitmore (Roland Wybenga) lähetetään Budapestiin tutkija Leo Rothin luokse, koska tähän ei muuten saada yhteyttä. Whitmore ja Roth ovat osa laajaa "Intectus" -projektia, joka tutkii vanhoja kieliä ja tutkimusten kautta löytynyttä vanhaa kulttia. Whitmorea vastassa on Rothin viehkeä sihteeri Genevieve Weiss (Paola Rinaldi) ja heidän välilleen kehittyy nopeasti muutakin kuin pelkkä platoninen suhde. Pian Leo Roth löytyy kotoaan murhattuna.

Whitmoren hahmo on kuin suoraan H.P. Lovecraftin novellista. Luonteeltaan utelias tutkija työntää nenänsä paikkoihin, jotka eivät hänelle kuulu. Tonkiessaan syvemmältä hän takertuu yhä pahemmin mysteerin seitteihin, lapsuuden traumaattisesta kokemuksesta johtuvan araknofobian vainotessa häntä. Lovecraftin tarinoiden päähenkilöt ovat ikuisesti alakynnessä olevia hahmoja, jotka pikemminkin kuljettavat tarinaa eteenpäin sen sijaan, että toimisivat vain perinteisinä sankareina. Whitmore on leivottu juuri tähän muottiin.

Il nido del ragno [3]
Il nido del ragno [4]

Budapest esittäytyy kylmänä ja pahaenteisenä kaupunkina, jonka jokaisen asukkaan katseesta ja käytöksestä huokuu epäluuloista vainoharhaisuutta. Whitmore ei tuntemattomalta muukalaiselta (William Berger; La noche de los asesinos, 1976) saamastaan varoituksesta huolimatta suostu lähtemään kaupungista eikä siihen lopulta ole mahdollisuuttakaan, koska murhatutkimuksia johtava komisario takavarikoi hänen passinsa. Mysteerin vähitellen avautuessa Whitmore huomaa joutuneensa ansaan, josta pakeneminen tuntuu mahdottomalta.

Il nido del ragno on hienovaraisen rytmityksensä takia viihdyttävä ja sujuva kokonaisuus. Giagni panostaa levottoman tunnelmoinnin lisäksi huolella sommiteltuihin painajaismaisiin murhakohtauksiin sekä hämähäkkimäisiä piirteitä omaavan tappajan aiheuttamaan pakokauhuun. Oman uhkaavan lisän tarinaan tuo muinainen hämähäkinpalvojakultti suuruudenhulluine juonineen.

Il nido del ragno [5]
Il nido del ragno [6]

Il nido del ragnon pääjuoni on nähty Italiassa ja muualla jo moneen kertaan, mutta siitä huolimatta Giagni onnistuu puhaltamaan tarinaan uutta elämää kierrättämällä pieniä, jopa kliseisiäkin piirteitä 70- ja 80-luvujen genre-elokuvista. Elokuva tuo mieleen Michele Soavin ohjauksen La setta (The Sect, 1991), eivätkä yhteydet Sergio Martinon gialloon Tutti a colori del buio (All the Colors of the Dark, 1972), Francesco Barillin mystiseen Il profumo della signora in neroon (The Perfume of the Lady in Black, 1974) tai edes Roman Polanskin klassikkoon Rosemaryn painajaiseen (1968) ole kaukaa haettuja. Efektien puolesta hengitetään samaa ilmaa kuin Stuart Gordonin From Beyondissa (1986) ja Lamberto Bavan Dèmoni 2: L'incubo ritornassa (Demons 2, 1986). Barbara Morosetti vastasi mekaanisista tehosteista yhdessä efektiguru Sergio Stivalettin kanssa. Elokuvan uskomaton kliimaksi osoittaa jälleen kerran, että Stivaletti on nero siinä missä Tom Savinikin.

Il nido del ragno [7]
Il nido del ragno [8]

Suurin osa näyttelijöistä on melko tuntemattomia, mutta kukin hoitaa tehtävänsä tyydyttävästi. Eurooppalaisen elokuvan suurkuluttajat saattavat huomata sivuosista hiukan tutumpia hahmoja, kuten jo aiemmin mainitun William Bergerin ja kokeneen Stéphane Audranin (Le boucher, 1970).

Harmillisesti Gianfranco Giagnin ohjaajaura ei jatkunut Il nido del ragnon jälkeen kovin vakuuttavasti, vaan hän päätyi kauhun ja trillerien sijaan ohjaamaan urallaan lähinnä tv-sarjojen jaksoja sekä elokuva-aiheisia dokumentteja. Siitä huolimatta Il nido del ragno seisoo tukevasti kahdeksan jalkansa varassa ja on todellinen italialainen helmi ajalta jolloin maan elokuvateollisuus alkoi jo vaipua Ruususen uneensa. Uneen, josta maa on vasta parin viime vuoden aikana osoittanut heräämisen merkkejä.

Versioinfo (22.7.2011):

Elokuvaa ei ole julkaistu dvd:llä. Toivottavasti asiaan tulee muutos tulevaisuudessa.

****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 22.7.2011
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (3)
 JSSMJM
  3.5 4.0 4.5
keskiarvo
lukijat i
3.90/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (6)
100%
Il nido del ragno (1988)  Il nido del ragno (1988)The Spider Labyrinth  

kommentit

odota...
ttt kommentoi (22.7.2011 19:36:21)
user avatar Katsomisesta on tosin aikaa kauan, Aussi-version kopsu taitaa olla, jopa tallella. Toimi ainakin aikoinaan ja uusintakatselusta on aikaa.. Toi arvosana elää suuntaan tai toiseen, vielä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa