Caroline Munro

Tekken (2010)

aka Tekken: The King of Iron Fist Tournament

Tekken #1 Tekken #2

Vahvana porskuttavan Tekken-tappelupelisarjan leffaversio tuntuu samoihin aikoihin ilmestyneen The King of Fightersin (2010) jälkeen katsottuna laatua hehkuvalta mestariteokselta. Itse asiassa se on toistaiseksi paras taistelupeliadaptaatio jättäen varjoonsa siedettävimmät kilpailijansa Mortal Kombatin (1995) ja Double Dragonin (1994). Toimintaelokuvaksikin Tekken on kohtuullinen.

Lähitulevaisuuden maailmassa hallitukset ovat romahtaneet ja kaupalliset konsernit ottaneet vallan. Jättimäisen Mishima Corporationin eksentrinen johtaja Heihachi Mishima kutsuu seudun parhaat taistelijat turnaukseen, jonka voittaja tulee ottamaan yhtiön hallintaansa. Järjetöntä, tietenkin: kuka taistelija nyt haluaisi moiseen byrokraatin hommaan? Mutta juoni kuin juoni. Mishiman haasteeseen vastaa rahan perässä juokseva ja äitinsä surmaa kostava Jin Kazama. Turnauksen taustavarjoissa pelataan myös likaista peliä, ja Jin ja muut puhtoiset osallistujat ovat jatkuvassa kuolemanvaarassa.

Tekken [1]
Tekken [2]

Tekkenin ainoa olemassaolon oikeutus on uskomaton kavalkadi päteviä kamppailustaroja, vapaaottelijoita ja stuntmiehiä. Se on oikea malliesimerkki "positiivinen transfer" -nimellä kutsutusta ilmiöstä: tavan tampiolle joku Gary Danielsin ilmaantuminen kuvaan tuskin herättää mitään tunteita, mutta toimintapaskaa katsoneiden luulisi ottavan lakin päästä kunnioituksesta, kun vanha Pohjantähden Nyrkki on vielä 47-vuotiaanakin huimassa kunnossa ja näyttää aivan yksi yhteen roolihahmoltaan Bryan Furylta.

Parempaa näyttelijäkaartia on vaikea kuvitella. Miltei kaikki hahmot paitsi muistuttavat huomattavasti esikuviaan ulkoisesti, ovat myös kokeneita taistelulajien taitajia tai muuten kunnostautuneita näyttelijöitä. Ja heitä on jumalaton liuta. Tästä seuraa arvattavasti pienoinen ongelma: ruutuaikaa kaikille ei oikein riitä, eivätkä monet vaivoin luodut hahmot pääse väläyttämään osaamistaan tarpeeksi. Tästä jos mistä näkisi mielellään extended editionin, johon olisi lisätty otteluita ja kuvakulmia.

Tekken [3]
Tekken [4]

Tekken-pelien näyttävimmistä liikkeistä vastannutta capoeirista Eddy Gordoa näyttelee se ainoa oikea, eli Lateef Crowder (Tom yum goong, 2005). Hieman nössön oloinen Jon Foo on hyvä valinta pääosaksi Jin Kazaman rooliin. Jon Foo herätti taidoillaan huomiota nettivideoilla ja siirtyi sitten onnistuneesti elokuviin (Tom yum goong). Cary-Hiroyuki Tagawan valinta Heihachi Mishiman rooliin oli nappivalinta, sillä siihen nimenomaan tarvittiin joku vanha ja vittumaisen oloinen b-stara. Uudemmista nousevista kyvyistä mukana ovat mm. vapaaottelija Cung Le (True Legend, 2009) Marshall Law'na ja tv-sarjoista ponnistava Ian Anthony Dale Kazuya Mishimana. Kummatkin sopivat fysiikkansa ja liikkeidensä puolesta rooleihinsa kuin rautanyrkki silmään.

Tekken [5]
Tekken [6]

Naiskauneutta tarjoillaan läkähdyttävät määrät. Tuottajat ovat tajunneet mikä löytö fitness-ihme Kelly Overton on ja nostavat siksi hänen hahmonsa (pelisarjassa verrattain uusi Christie Monteiro) isoon rooliin, jossa hän saa esitellä mahdottoman hyvää vartaloaan anteliaasti. Peleissä Eddyn tapaan capoeiraa käyttävän Christien taisteluissa tosin ei nähdä muuta kuin joitain akrobatialiikkeitä ja perustappelua. Jouduttuaan tekemisiin tämän seireenin kanssa Jin törkeästi unohtaa elokuvan alussa kovin tärkeältä tuntuneen tyttöystävänsä ja siirtyy hommiin Christien kanssa. Vieläkin tuhmempia ovat Kazuyan kanssa sängyssäkin möyrivät ja pimeydessä salamurhakeikoilla hiippailevat Anna Williams (halvoissa latinotuotannoissa näytellyt beibe Marian Zapico) ja Nina Williams (isotissinen Candice Hillebrand).

Tekken [7]
Tekken [8]

Muista Tekken-hahmoista mukana ovat mm. Steve Fox, mystinen panssaroitu samurai Yoshimitsu, erittäin vakuuttava Raven (Darrin Dewitt Henson), vähemmän vakuuttava Miguel Rojo (MMA-jyrä Roger Huerta) ja miltei esikuvansa cooliusasteen saavuttava Sergei Dragunov (bulgarialainen mättäjä Anton Kasabov). Oudosti yksi kaikkein suosituimmista hahmoista, Hwoarang, on jätetty kokonaan pois. Leijonanpäistä Kingiä, puu-ukko Mokujinia, nyrkkeileviä kenguruita ja muita hölmöyksiä ei myöskään ole mukana.

Elokuva vangitsee erinomaisesti pelisarjan visuaalisen ilmeen: pimeyttä, neonvaloja, loimuja, sähköä, high-techiä. Hahmojen esittelyn lisäksi juoneen ei paljon mitään mahdukaan, mutta tällaisenaankin Tekken on parhaita videopelifilmatisointeja. Pelisarjan tarinan huimimmat ulottuvuudet, kuten Jinin paholaisgeenit on viisaasti jätetty käsittelemättä, ja peleissä teleporttailevasta ja itseäänkin puukottavasta Yoshimitsustakin kerrotaan vain että hän on "samurai". Täten juntimpikin katsoja voi nauttia elokuvasta vandammelaisena turpaanvetoviihteenä ilman päätä vaivaavia outouksia. Hahmojen keskinäisiä suhteita ja juonta on kyllä muuteltu, mutta tämän ei pitäisi haitata muita kuin puristisimpia die hard -faneja. Lohdutuksena heillekin on tarjolla hyviä yksityiskohtia kuten Christie vihjailemassa Bryan Furylle tämän olevan kyborgi. Loppupelissä Tekken on turnauspohjainen perustoimintaleffa, one-linereitä myöten. Mätöt on taltioitu kohtuullisen näyttävästi, välillä sivusta kuvaten muistuttamaan videopelin matseja. Huvittavasti ylilaitetut taistelijat näyttävät usein erehdyttävästi muovisilta cgi-efekteiltä vaikka ovatkin aitoja näyttelijöitä.

Tekken [9]
Tekken [10]

Tekijöiden selvästä kunnianhimosta huolimatta Tekkenin vastaanotto oli miltei yhtä kylmä kuin aiempienkin mättöpelifilmatisointien. Tekken-pelisarjan tuottaja Katsuhiro Harada haukkui leffan "hirveäksi" ja valitteli ettei heidän sopimuksensa antanut valtaa valvoa elokuvan tuotantoa. Tekeillä on nyt täysin cgi-pohjainen uusi Tekken: Blood Vengeance 3D-elokuva. Sen ohjaa viimeisimpien Tekken-pelien sinänsä erittäin näyttävien alku- ja loppuanimaatioista vastaava Yoichi Mori. Tähänastiset cgi-pelileffathan ovat olleet abysmaalista paskaa kuten Final Fantasy: The Spirits Within (2001) ja Resident Evil: Degeneration (2008), joten Mori saa tehdä ihmeitä saadakseen show'n toimimaan täysimittaisena.

***--
© Kalle Karinen, julkaistu: 27.7.2011
keskiarvo
toimitus
1.80/5.00 (5)
 SMJLTPKKEM
  1.0 2.0 1.5 3.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.70/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (28.4.2012 20:17:10)
user avatar "Naiskauneutta tarjoillaan läkähdyttävät määrät."

Nähtiinköhän samat versiot elokuvasta koska suomiversiossa ei juurikaan naiskauneutta näkynyt paitsi roolihahmoa joka ilmeisesti ihastui Jin:iin ja jotain huutosakin kannattajamuijaa lukuunottamatta.

Muuten kyllä samaa mieltä arvostelijan kanssa,kyllä tämän läpi katsoi vaikeuksitta ja directors cut olisi ihan OK.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa