Swing Girls (2004)
aka Suwingu gâruzu
Ohjaus Käsikirjoitus Näyttelijät
Maa |
![]() |
![]() |
"It don't mean a thing, if it ain't got that swing", kuuluu vanha japanilainen kansanviisaus, ja sen todistaa tämä elokuvakin. Voiko mikään olla söpömpää kuin japanilaiset koulutytöt soittamassa big band -jazzia? Ei varmaan, ja Swing Girls tarjoaa tätä audiovisuaalista herkkua tuutin täydeltä.
![Swing Girls [1]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-a.jpg)
![Swing Girls [2]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-b.jpg)
Yamakawa high schoolin matematiikkaa pänttäävät kesäkurssilaiset pääsevät jazzin makuun, kun joutuvat tuuraamaan koulun virallista, vatsatautiin sairastunutta big bandia. Oikeiden soittajien palattua kehiin tuuraajat ovat jo sen verran jazzin lumoissa, että perustavat oman Swing Girls -bändinsä. Ohjelmassa on ensin soittimien hankinta, sitten niiden hallinnan opetteleminen. Ammattiapua tytöt saavat alkuperäisen bändin symbaalinsoittajalta, ja myös matematiikan opettaja paljastuu yllättäen jazz-diggariksi.
![Swing Girls [3]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-c.jpg)
![Swing Girls [4]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-d.jpg)
Swing Girlsin tarina on sinänsä tyypillinen vaikeuksien kautta voittoon -kertomus aloittelevasta bändistä, ja päättyy konventionaalisesti suureen konserttijaksoon, jossa väheksytyt amatöörit valloittavat kuulijat puolelleen svengaavalla esityksellään. Ohjaaja Yaguchin pistämättömän hyvä tyyli- ja huumorintaju, nuorten näyttelijöiden raikkaat suoritukset sekä elokuvasta huokuva aito elämänilo nostavat Swing Girlsin kuitenkin lajityypin parhaimmistoon.
![Swing Girls [5]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-e.jpg)
![Swing Girls [6]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-f.jpg)
Swing Girlsin pääsisältönä ovat siis huumori ja musiikki, ja molempien suhteen elokuvassa on monia huippukohtia. Vitsit vaihtelevat yksinkertaisista fyysisistä gageista hieman monimutkaisempiin virityksiin, kuten Louis Armstrongin "What a Wonderful World" -klassikon säestämään ja still-kuvilla toteutettuun villisika-hyökkäykseen. Romantiikkaa on juttuun lisätty erittäin kevyesti ja hyvällä maulla, samoin nuorten tyttöjen orastavaa seksuaalisuutta. Pohjois-Japanin hienot maisemat ja maalaiskaupungin leppoisa elämänmeno välittyvät myös Swing Girlsin kauniista kuvista.
Swing Girlsin eräänlaista naispääosaa vetävä Juri Ueno on kerta kaikkiaan ihastuttava bändin tenorisaksofonistina, mutta eipä ole huono Yûta Hiraokakaan sen ainoana miespuolisena jäsenenä. Molemmat palkittiin ansaitusti kotimaassaan vuoden tulokkaina rooleistaan. Muista tytöistä esiin nousevat paino-ongelmien kanssa kamppaileva rumpali Yukari Toyoshima ja ujo mutta lahjakas pasunisti Yuika Motokariya. Muitakin muistettavia tyyppejä Swing Girlsissä on.
![Swing Girls [7]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-g.jpg)
![Swing Girls [8]](/web/public/captures/reviews/002250/002420-h.jpg)
Swing Girlsin viehätystä lisää se, että kaikki siinä kuultava soitto on aitoa. Näyttelijät opettelivat itse soittamaan instrumenttejaan elokuvan tekoprosessin aikana, ja elokuvassa saadaan siis seurata aitojen amatöörimuusikoiden taitojen kehitystä alkaen "hieman" epävireisestä "Take the "A" Train" -tulkinnasta loppukohtauksen jo varsin mukiinmeneviin versioihin. Todistaakseen soittotaitonsa Swing-tytöt tekivät elokuvan jälkeen vielä konserttikiertueen ja levyttivät live-albumin.
Swing Girlsiä voisi tietysti kritisoida "sisällön" puutteesta ja hattaramaisesta keveydestä. Siinä ei ole vakavia teemoja vaan pelkkää hauskanpitoa ja letkeää tunnelmaa. Toisaalta sellaisia elokuvia, jotka oikeasti saavat katsojan hyvälle tuulelle ei ole koskaan maailmassa liikaa, ja tämän tavoitteen Swing Girls saavuttaa sataprosenttisesti.
pisteet (äänet) | nimeke | ||
---|---|---|---|
5 (5) 100% |
![]() |
kommentit
kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa