Caroline Munro

The Duellists (1977)

Kaksintaistelijat

aka Les duellistes

The Duellists #1 The Duellists #2

Ennen Alienia. Ennen kuin Blade Runner näki päivänvalon, valmistui The Duellists, 80-luvun taitteen lupaavimpiin lukeutuneen Ridley Scottin esikoiselokuva, jonka on sanottu syntyneen jumalan tahdosta maalauksellisten maisemiensa takia. Siitä tuli ohjaajan muusta tuotannosta irrallinen teos, kuin joutsenlaulu tai tunnustus vanhalle elokuvalle ennen uuden aikakauden syntyä.

The Duellists [1]
The Duellists [2]

The Duellistsin juoni on simppeli. D'Hubert on ranskalaisupseeri, joka tuo oikeuden määräyksen kaksintaistelussa vastustajansa tappaneelle kiivasluonteiselle Feraudille. Tapaaminen päättyy sanaharkkaan, eikä aikaakaan kun nämä kaksi herraa jo seisovat miekkoineen nurmella adjutantit seuranaan. Siltä erää kamppailu jää kesken, mutta sen aiheuttama skisma seuraa miehiä läpi elämän ja erään kansakunnan rikkaan historiavaiheen.

Scott haali käsiinsä vajaan miljoonan dollarin budjetin ohjatakseen Joseph Conradin kertomukseen The Duel (1908) löyhästi perustuvan käsikirjoituksen. Sitä ennen hän oli ehtinyt yrittää elokuvan tekoa jo neljästi. Tällä kertaa kaikki vihdoin loksahti paikoilleen ja onnikin tuli avuksi. Autenttisessa ympäristössä kuvattuna elokuva sai ylleen kuin "jumalan tahdosta" taivaan kultaisen hunnun: kameran milloin tallentaessa auringonlaskun ja milloin valon piirtymisen taivaalle sateisen päivän jälkeen. Luonnon majesteettisessa loistossa näyttelijöiden ylleen pukemat 1800-luvun ranskalaisunivormujen tarkat jäljitelmät loistavat kuin helmet.

Valmiista elokuvasta tuli sisältöään suurempi sen esitellessä uudenlaista visuaalisuutta sekä innovatiivista leikkausrytmitystä. Tuotannon mukana kulkenut autenttisuus (esimerkiksi miekat olivat lähes oikeita ja siten vaarallisia) lisäsi kohtausten ylle ainutlaatuisen auran, eikä sovi sivuuttaa Scottin tulevaan läpimurtoteokseen sittemmin siirtynyttä ajoittaista leikkaamisen avulla luotua klaustrofobiaa.

The Duellists [3]
The Duellists [4]

The Duellistsilla on toki myös ongelmansa, lähinnä henkilödraaman lievä laahaaminen. Se on kuitenkin helppo antaa anteeksi, nähdäänhän vastapainona joitakin elokuvahistorian painavimpia kaksintaistelukohtauksia sijoitettuna tunnelmalliseen ympäristöön. Jokainen miekan isku tuntuu siltä kuin se voisi päättää vastanäyttelijän elämän. Ei ihme, sillä tuottajat saivat haalittua koordinaattoriksi pitkän linjan veteraanin William Hobbsin (mm. The Three Musketeers, 1973; Excalibur, 1981), joka osasi tyydyttää pieteettisen ohjaajan tarpeet.

Tärkeää ei ollut se mitä kerrotaan, vaan miten ja missä. Miekkailukohtauksista välittyykin ohjaajan myöhempiä definitiivisiä uuden ajan elokuvia leimannut "kolmas näyttelijä" eli miljöö. On kuin hän tietoisesti sitoisi päähenkilöiden ajatusmaailman ja historian osaksi visuaalista taustaa. Hahmojen tunteet eivät elä sanoissa tai edes ilmeissä, vaan siinä miltä maailma näyttää heidän ympärillään. Reilussa vuodessa Alienin (1979) tehokas, jopa ahdistava kauhu alkoi kehittyä juuri tästä ajatuksesta.

The Duellists [5]
The Duellists [6]

Vanhan elokuvan muotokuvana ja uuden aikakauden siemenenä valmistunut The Duellists on tavattoman intensiivinen elokuva, joka voisi helposti olla yksi modernin elokuvan kanonisoiduista mestariteoksista. Ainakin ilman kolmannen neljänneksen väljähköä kerrontaa ja lievää pienimuotoisuutta. Jokainen kuva pyrkii tulemaan lähelle. Jopa niin lähelle, että henkilöhahmoista muodostuu pelkkiä statisteja suuremman kertomuksen äärellä. Ohjaajan kontakti katsojaan on päällekäyvä, silti tavattoman intiimi. Jokainen kuva on tärkeä.

Valitettavasti nykyelokuvaan sittemmin juurtunut voimakas rytmittäminen näyttäisi viime aikoina muuttuneen itsetarkoitukselliseksi. Tietyllä tapaa Scottin esikoinen sijoittuukin erääseen elokuvahistorian murroskauteen, aivan sen ensi hetkille. Hänen uransa kannalta Barry Lyndonin (1975) teemoja lainaileva tuotanto oli kuin raskas ovi, jonka avattuaan tämä entinen mainoselokuvaohjaaja oli vapaa riisumaan kerronnastaan kaiken löysän pois. Ja loppu on historiaa.

Ilmestyessään The Duellists sai lukuisia ehdokkuuksia eri festivaaleilla. Sen kerrotaan myös inspiroineen Iron Maidenin samannimisen laulun albumiin Powerslave (1984).

Versioinfo (11.7.2011):

Elokuvan R2 UK dvd-julkaisu (anamorfinen 1.77:1) on laadukas ja laajoin ekstroin varusteltu, mutta ei sisällä suomenkielistä tekstitystä. Ekstrojen joukosta löytyvät helmet ovat Ridley Scottin haastattelu sekä hänen ensimmäinen lyhytelokuvansa Boy and Bicycle (1965).

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 11.7.2011
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 JSJM
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.85/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  14 (18)
78%
The Duellists (1977)  The Duellists (1977)Kaksintaistelijat