Caroline Munro

Legend of the Eight Samurai (1983)

aka Satomi hakken-den; La légende des huit samourais; Legend of Eight Samurai

Legend of the Eight Samurai #1 Legend of the Eight Samurai #2

James Cameronin kädet tärisivät. Hän uskoi luovansa elokuvahistorian imeliäimmän kohtauksen; hetkenä jona DiCaprio kietoo kätensä Kate Winsletin ympärille ja pajupillin haikea ääni kasvaa sydämelliseksi hyräilyksi. Oli kuin Rose lähtisi pian lentoon ja yleisö hänen mukanaan. Mutta vähänpä hän tiesi. Vain reilu kymmenen vuotta aiemmin voimansa olivat yhdistäneet vastikään tähtenä taivaalle kohonnut idoli Hiroko Yakushimaru, mestariohjaaja Kinji Fukasaku ja feta-balladien nouseva prinssi John O'Banion.

Cameronilla ei ollut toivoakaan.

Legend of the Eight Samurai [1]
Legend of the Eight Samurai [2]

Länsimaissa 80-luvun alku oli sisältörikkaan fantasian aikaa (The Empire Strikes Back, 1980, Excalibur, 1981; Conan the Barbarian, 1982). 70-luvun alun apatia oli taittunut ja muutaman vuoden ajan valkokankaille vyöryi ennennäkemätöntä elokuvallista intomielisyyttä. Ja osattiin Japanissakin. Legend of the Eight Samurai oli saarivaltion pirteä vastaus anglosaksisen fantasiaelokuvan kukoistukselle.

Tarina kertoo Shizu nimisestä prinsessasta (Yakushimaru), jonka koko perhe surmataan. Selviytyäkseen prinsessan täytyy löytää kahdeksan kohtalon määräämää soturia ja voittaa häntä jahtaava paha kuningatar (Mari Natsuki). Matkan varrelta mukaan mm. tarttuvat Sonny Chiban ja Etsuko Shihomin esittämät miekkataiturit. Kuulostaa simppeliltä, mutta juonenkäänteitä on ahdettu kahteen tuntiin yhden Dallas-kauden verran. Tarinan pohjana toimi Kyokutei Bakinin 106-osainen historiallinen romaani.

Tärkeän roolin elokuvassa saa taustalaulu. Alun viittaus Titaniciin (1997) on hieman kohtuuton, sillä Celine Dionin ronski hirviö toimi Cameronin melodraaman tuhoksi, kun taas O'Banionin kepeä mynthon raikastaa Fukasakun sankarifantasiaeepoksen ytimiään myöten. On hellyttävää katsella kuinka nuori rakkaus liitää vuoristomaisema taustalla, O'Banionin kailottaessa kuin koko Bollywoodin sydän. Tässä kontekstissa Yakushimaru yksinkertaisesti vain on ihana.

Legend of the Eight Samurai [3]
Legend of the Eight Samurai [4]

Osansa Legend of the Eight Samurain viehätyksestä selittää nimekäs casting. Laulajanakin jo tuolloin loistanut Yakushimaru oli juuri lyönyt itsensä läpi Shinji Sômain yakuza-variaatiossa Sailor Suit and Machine Gun (1981) ollen aikansa halutuimpia tähtiä. Hänen vastanäyttelijänsä Hiroyuki Sanada (Roaring Fire, 1981) puolestaan eli action-tähteytensä kulta-aikaa. Heidän mukanaan elokuva hengittääkin uuden sukupolven ilmaa Chiban ja Shihomin kera.

Tekijöiden suurin vahvuus oli kuitenkin olla ottamatta itseään liian vakavasti. Niin ohjaustyö, lavasteet kuin myös näyttelijöiden roolit vedetään kaikki tarkoituksella niin ylitse, ettei katsojalle jää muuta vaihtoehtoa kuin joko antautua Fukasakun loihtimaan satuun tai sitten nenä pitkänä todistaa sen ohi lipuminen. Myös yksityiskohtien ja värien sekoittaminen on rikasta, eikä tiimi ole pelännyt heittää fantasiansa keskelle irtopäitä, kumisia jättituhatjalkaisia tai verisuihkuja.

Innovatiiviseksi luonnehditun Fukasakun (Violent Panic: The Big Crash, 1976) tyyliä hallitsevat tälläkin kertaa voimakkaat värimaailmat ja runsas otosten määrä. Tunneskaalat elävät lähikuvien ja kaukokuvien vaihtelussa. Suudelmat tuntuvat tulevan iholle ja miekkajaksot muistuttavat poikuusvuosien leikeistä. Tarinan jäädessä taustalle huteraksi kehikoksi, muodostaa elokuvan sielun ja viehätyksen ohjaajan energinen kerronta.

Legend of the Eight Samurai [5]
Legend of the Eight Samurai [6]

Yksi elokuvahistorian mysteereistä lienee kuinka kaikki 80-luvun kliseet sisältävästä O'Banionista tuli se tähti, joka hän noihin aikoihin Japanissa oli. Yhtä kaikki Dionin Titanicin taustalle sommittelema homejuusto ei ole kuin heikko kopio O'Banion-balladista, jonka pehmeydessä elää kokonaisen vuosikymmenen soundi. Jo pelkästään elokuvan viimeinen kohtaus ansaitsisi paikkansa elokuvahistorian kultaisessa kirjassa, Tuulen viemän (1939) lopetuksen rinnalla.

Ilmestyessään Legend of the Eight Samurai hallitsi kotimaansa box office -tilastoja. Se henkii vimmaa ja nuoruutta, energiaa ja juustoa. Poissa on melodramaattinen siirappi, tilalla tyylikkääksi föönattu chambara.

Versioinfo (29.7.2011):

Elokuvan täyskuvallista versiota ja englanninkielistä dubbausta kannattaa välttää. Markkinoilta suositeltavin on monien eri julkaisijoiden nimissä myyty Addnessin laadukas anamorfinen (2.00:1) dvd-versio japanilaisella audiolla ja englanninkielisellä tekstityksellä.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 29.7.2011
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (4)
 JSTPJMMK*
  3.5 3.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (6)
100%
Satomi hakken-den (1983)  Satomi hakken-den (1983)Legend of the Eight Samurai