Caroline Munro

Diamants pour l'enfer, Des (1975) :: Women Behind Bars

aka Frauengefängnis 3; Girls Prison 3; Hell Diamonds; Visa pour mourir

Diamants pour l'enfer, Des #1 Diamants pour l'enfer, Des #2

Timanttiryöstäjä Perry Mendoza surmaa kaksi apuriaan ja pakenee jalokivien kanssa. Myöhemmin Mendozan tyttöystävä Shirley Fields (Lina Romay) ampuu hänet kuoliaaksi saatuaan tietää miehen pettäneen häntä toisen naisen kanssa. Shirley passitetaan naisvankilaan, mutta ryöstösaalista ei löydy mistään. Vankilassa kaikkien huulilla tuntuu olevan vain yksi kysymys: tietääkö Shirley timanttien olinpaikan vai ei?

Diamants pour l'enfer, Des [1]
Diamants pour l'enfer, Des [2]

Des diamants pour l'enfer on peruskuvioltaan puhdas mysteerielokuva. Se kääntyy Jess Francon huostassa likaiseksi eksploitaatioksi, jossa timantteja havittelevien ilkimysten venkoilut vaihtelevat kiduttamisesta hiukan monimutkaisimpiin suostutteluihin. Vankilajohtaja Carlo de Bries (Ronald Weiss) lähettää rakastajansa Martinen (Martine Stedil) urkkimaan timantteihin liittyvää tietoja Shirleyltä.

Franco käyttää tarinan kuljettamisen apuna poikkeuksellisesti kertojaa sen sijaan, että antaisi kameran toimia juonta eteenpäin vievänä esittelijänä. Ratkaisu on luultavasti tehty budjettisyistä eikä toimi kunnolla, etenkin koska kertoja on pahasti sivuosaan jäävä vakuutusmies Milton Warren (Roger Darton).

Diamants pour l'enfer, Des [3]
Diamants pour l'enfer, Des [4]

Des diamants pour l'enfer sisältää alastomuutta ja seksploitaatiota, mutta etenee varsinkin alkupuolella hillitysti. Elokuva ei pärjää pervoilusaralla mitenkään vertailussa esimerkiksi Frauen ohne unschuldin (Wicked Women, 1977) kanssa. Jossain vaiheessa Franco on ehkä ymmärtänyt, että Marius Lesoeurin käsikirjoittaman draamapainotteisen, WiP-henkisen vankilamysteerin oheen pitää saada kiinnostavaa koukkua. Tässä tapauksessa siis seksiä ja sadismia.

Des diamants pour l'enfer on miellyttävän pienimuotoinen WiP, jossa Jess Franco itse näyttelee tavallista suurempaa roolia yksityisetsivänä. Ohjaaja on sanonut pitävänsä Des diamants pour l'enferistä enemmän kuin mistään muusta WiP-elokuvastaan. Juonen kannalta elokuvaa ei kannata vaivautua katsomaan, mutta vankilan kahleiden kilinä ja epätoivoiset avunhuudot houkuttelevat yleensä paikalle paljon genretietoisempaa porukkaa.

Versioinfo (1.8.2011):

Amerikkalaisen Blue Undergroundin dvd on paras saatavilla oleva julkaisu. Laadukkaan, alkuperäisellä 2.35:1 -suhteella varustetun anamorfisen kuvan ja englanninkielisen ääniraidan lisäksi levyltä löytyy noin 17-minuuttinen Jess Francon haastattelu.

**½--
© Sakari Määttä, julkaistu: 1.8.2011
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!