Caroline Munro

Dark Mission: Flowers of Evil (1988)

Vaarallinen tehtävä: Dark Mission

aka Columbian Connection; Dark Mission: Operación cocaína; Dark Mission: Evil Flowers; Flowers of Evil

Dark Mission: Flowers of Evil #1 Dark Mission: Flowers of Evil #2

Loistavan Facelessin (1987) jälkeen Jess Franco houkutteli mukaansa Christopher Mitchumin ja Brigitte Lahaien, joille hän lupasi olennaiset roolit seuraavassa elokuvassaan. Hän sai kiinnitettyä mukaan liudan muitakin enemmän tai vähemmän tunnettuja nimiä, kuten Christopher Lee, Richard Harrison ja Henri Lambert. Naispääosaan valikoitui tuntematon espanjalaiskaunotar Cristina Higueras ja pienempiin rooleihin vakiokasvot Daniel Katz ja Antonio Mayans. Franco alkoi kuvata kokaiinipöllyistä latinalaiseen Amerikkaan sijoittuvaa toimintaseikkailua Dark Mission: Flowers of Evil.

Dark Mission: Flowers of Evil [1]
Dark Mission: Flowers of Evil [2]

Dark Missionin alussa säälimättömän ärsyttävä tietokoneääni selittää pitkään ja hartaasti Che Guevaran kapinallisjoukoista ja vallankumousaktivisteista. Kaikki muut heistä ovat saaneet surmansa paitsi muuan Luis Morel, joka on paennut piileskelemään jonnekin päin Kolumbiaa. CIA:n pikkupomo (Harrison) lähettää väärennetyillä henkilöllisyyspapereilla varustetun agentti Derek Carpenterin (Mitchum) etsimään karkulaista. Carpenter on paras agentti tehtävään siitä huolimatta, että hän on "juoppo, naistenmies, väkivaltainen kyynikko ja täysin uhrattavissa". Näiden avujen lisäksi mies on myös ainoa saatavilla oleva espanjaa sujuvasti puhuva agentti. Kielitaitoja hän esittelee koko elokuvan aikana tasan kerran: lentokoneessa matkalla Kolumbiaan.

Dark Mission: Flowers of Evil [3]
Dark Mission: Flowers of Evil [4]

Carpenter iskee jo lentomatkansa aikana silmänsä Linda Montanaan (Higueras), joka paljastuu huumeiden salakuljetusbisneksiä hallituksen suosiollisella avustuksella pyörittävän Luis Montanan (Lee) tyttäreksi. Paikallinen CIA-kontakti Myra (Lahaie) laittaa Carpenterin ahtaalle epäillessään hänen olevan vastuussa miehensä kuolemasta. Lisäksi pari paikallista pikkurikollista aiheuttavat lisää päänvaivaa.

Parhaimmillaan Dark Mission on lupaavan oloista agenttiseikkailua, mutta huumekuvioita, poliittista kiemurtelua, Mitchumin pöllämystynyttä patsastelua ja vaivaannuttavaa flirttailua sisältävästä kokonaisuudesta muodostuu lopulta melkoinen sekamelska. Välillä Franco läpsii katsojaa kuvainnollisesti kasvoille käsikirjoituksen pöhköillä logiikkavirheillä. Carpenterin ja Montanan leikittelevästi etenevä suhde on harvoja positiivisia asioita, jotka rikkovat elokuvan suoraviivaisesti etenevää ja yksinkertaista juonenkulkua. Tarinan kovin toimintaosuus nähdään lopussa Carpenterin johtaman iskuryhmän taistellessa järein asein stock footage -helikoptereita ja paria statistia vastaan.

Dark Mission: Flowers of Evil [5]
Dark Mission: Flowers of Evil [6]

Jess Francon elokuvalle epätyypillisesti paljasta pintaa ei nähdä tällä kertaa juuri lainkaan, ellei huomioida kohtausta, jossa Richard Harrison on vain pyyhe vyötäisillään. Sir Christopher Lee vetää pienen roolinsa rutiinilla ja kaikki hänen kohtauksensa on luultavasti kuvattu yhden päivän aikana miehen viettäessä löhöilylomaa elokuvan luksushuvilassa. Elokuvan musiikki on suurimmaksi osaksi ärsyttävää pimputtelua, joka sopisi paremmin jonkun hissifirman esittelyvideoon.

Parhaimmillaan Franco on taitava tyylittelijä sekä kekseliäs ja omaperäinen kameramies, mutta usein hänen ohjaamansa toimintaelokuvat (mm. Downtown Heat, 1994) jäävät monella tavalla puutteellisiksi. Kokonaisuutena tympeää Dark Missionia vaivaa sama ongelma.

Versioinfo (31.8.2011):

Europa Visionin julkaisema suomi-vhs tunnetaan nimellä Vaarallinen tehtävä: Dark Mission.

**---
© Sakari Määttä, julkaistu: 31.8.2011
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!