Caroline Munro

Code of Silence (1985)

Vaikenemisen laki

aka En snut snackar inte; Hederskoden

Code of Silence #1 Code of Silence #2

"If I want your opinion I beat it out of you."

Eddie Cusack (Chuck Norris) on kokenut chicagolaispoliisi. Laajan ja tarkkaan suunnitellun pidätysoperaation mennessä pieleen alkaa verinen nokittelu italialaisten ja kolumbialaisten gangsterien välillä. Käsikirjoitus lataa jo elokuvan alussa Norrisin roolihahmon niin pullolleen kyttäleffakliseitä, että heikompaa hirvittää. Cusack on lahjomaton, kovaotteinen ja omapäinen lainvartija, jolla on kultainen sydän. Hän saa vastoin tahtoaan parikseen nuoren kokelaan aiemman parinsa loukkaannuttua pahasti.

Code of Silence [1]
Code of Silence [2]

Vaikenemisen laki osoittautuu kuitenkin riittävän omaperäiseksi, eikä tarina kärsi liiasta suoraviivaisuudesta entistä sankarikyttää Cragieta (Ralph Foody) käsittelevän sivujuonensa ansiosta. Hyvällä maulla toteutettua huumoriakin löytyy - eräässä päälle liimatun oloisessa kohtauksessa kaksi pikkunilkkiä yrittävät ryöstää poliisien kantakapakkaa huonoin seurauksin.

Andrew Davis tiedetään hyväksi henkilöohjaajaksi ja suurin osa näyttelijöistä onnistuu rooleissaan moitteettomasti. Sivurooleissa nähdään muun muassa Dennis Farina, Molly Hagan sekä Henry Silva. Pääosaa tarjottiin alun perin Clint Eastwoodille, mutta hän kieltäytyi kunniasta.

Code of Silence [3]
Code of Silence [4]

Vaikenemisen laki on Davisin kolmas kokopitkä elokuva. Ennen sitä hän ohjasi metsäslasherin Taistelu elämästä (The Final Terror, 1983) ja vuonna 1988 oli vuorossa Nico (Above the Law), joka oli hänen ensimmäinen yhteistyönsä Steven Seagalin kanssa. Davisin tunnetuin elokuva on vuonna 1993 ensi-iltansa saanut toimintatrilleri Takaa-ajettu (The Fugitive).

Chuck Norris saa elokuvan aikana lähes messiaaniset piirteet. Cusack auttaa nuorta kokelasta oppimaan virheidensä kautta moraalin ja puhtaan omatunnon tärkeyden elämässä. Cusackin "opetuslapset" eli lähimmät työkaverit hylkäävät hänet, koska hän ei suostu puolustamaan viattoman sivustakatsojan ampunutta Cragieta. Rehellinen Cusack joutuu muuttumaan yhden miehen armeijaksi ja ottamaan salaiseksi aseekseen chicagolaispoliisivoimien uusinta teknologiaa edustavan kauko-ohjattavan tapporobotin. On huomionarvoista, että Paul Verhoevenin RoboCop (1987) valmistui vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Code of Silence [5]
Code of Silence [6]

Vaikenemisen laki on kiinnostava, sujuva ja energiapitoinen kyttätrilleri, joka edustaa Chuck Norrisin filmografiassa terävämpää kärkeä. Steve Carverin mainio Yksinäinen susi McQuade (Lone Wolf McQuade, 1983) pysyy kuitenkin sympaattisen karvanaaman tähdittämistä elokuvista parhaimpana.

Versioinfo (7.9.2011):

Future Filmin moitteeton dvd-julkaisu sisältää elokuvan lisäksi Chuck Norrisin, Henry Silvan ja Andrew Davisin biografiat, filmografioita, triviaa elokuvasta sekä alkuperäistrailerin.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 7.9.2011
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (5)
 JSSMJLMK*EM
  3.0 3.0 3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (6)
17%
Code of Silence (1985)  Code of Silence (1985)Vaikenemisen laki